Indianapolis tretjič Franchittiju

Foto: EPA franchitti 500 milj indianapolisa 2012 Foto: EPA franchitti 500 milj indianapolisa 2012 Foto: EPA franchitti 500 milj indianapolisa 2012 Foto: Reuters Susie Wheldon 500 milj indianapolisa 2012 Foto: Reuters 500 milj indianapolisa 2012 Foto: EPA 500 milj indianapolisa 2012 Foto: EPA 500 milj indianapolisa 2012 Foto: EPA 500 milj indianapolisa 2012
Škot Dario Franchitti (Chip Ganassi Honda) je zmagovalec letošnje izvedbe prestižne dirke 500 milj Indianapolisa. Za Franchittija je to tretja zmaga po letih 2007 in 2010, uspeh njegove ekipe pa je na 96. izvedbi prestižnega tekmovanja dopolnil Novozelandec Scott Dixon, tretji je bil Brazilec Tony Kanaan (KV Racing Chevrolet).
Oglej si celoten članek

Dirka se je sicer končala pod rumeno zastavo, saj se je v zadnjem krogu Japonec Takuma Sato zaletel v zaščitni zid, potem ko je skušal v prvem zavoju prehiteti Škota v boju za prvo mesto. Njegov dirkalnik je skorajda zadel Daria Franchittija, ki pa se je nesreči izognil in si privozil tretjo zmago ter tako postal deseti dirkač z vsaj toliko zmagami na dirki 500 milj Indianapolisa. Če bi Satu manever uspel, bi postal prvi Japonec z zmago na dirkah serije Indy.

Franchittijev sotekmovalec v ekipi Chipa Ganassija, Scott Dixon, je z drugim mestom dopolnil uspeh, tretji pa je bil za Novozelandcem Brazilec Tony Kanaan, ki je še vodil po zadnji prekinitvi dirke šest krogov pred koncem, a nato zdrsnil na tretje mesto. Uspeh Škota je še večji, ker je dirko začel šele s 16. startnega mesta, med njo pa se je enkrat zavrtel, eden od novincev pa ga je v boksih nerodno zadel z dirkalnikom. Četrti je bil Španec Oriol Servia, peti Avstralec Ryan Briscoe, šesti pa Kanadčan James Hinchcliffe. Vozniki pa so se morali, tako kot gledalci, boriti tudi z visokimi temperaturami, saj so na dirkališču v Indianapolisu namerili skoraj 32 stopinj Celzija, največ po letu 1937.

Na letošnji izvedbi dirke so se spomnili tudi Dana Wheldona. Lanski zmagovalec, ki mu je veliki met drugič v karieri uspel prav ob stoletnici dirke (prvič so jo pripravili leta 1911), se je namreč le pol leta zatem smrtno ponesrečil. Zmagovalec dirk v Indianapolisu iz let 2005 in 2011 je umrl za posledicami hude nesreče na zadnji dirki lanske sezone oktobra v Las Vegasu. Prireditelji letošnje preizkušnje 500 milj Indianapolisa so se Britanca spomnili tudi tako, da so njegovo podobo natisnili na vstopnice, ki jih ameriški ljubitelji tega športa vsako leto razgrabijo.

"Kakšna dirka. Dan bi bil ponosen name. V zadnjem krogu sva se s Takumo dotaknila, a na srečo sem ostal na progi. Hvala gledalcem, ki so počastili spomin na Dana," je po zmagi dejal Franchitti in si v spomin na prijatelja nadel njegova značilna sončna očala z belim okvirjem.

Slabše se je dirka razpletla za Marca Andrettija, ki je poskrbel za še eno razočaranje v zgodbi te slavne dirkaške družine. Andrettiji si že od leta 1969 in zmage Maria prizadevajo za nov uspeh na tem dirkališču; tokrat je bil blizu Marco Andretti, v zgodnjem obdobju dirke je tudi vodil, nato pa se je 13 krogov pred koncem zaletel v zid in odstopil.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.