Intervju z Damijanom Brulcem (2. del)

Foto: Žurnal24 Brulc nam je v pogovoru omenil primer reprezentanta Gambije, s katerim kljub dob
V drugem delu intervjuja z nogometnim agentom Damijanom Brulcem je beseda nanesla na mlade igralce, ki prehitro odidejo v tujino. "Nikomur ni v interesu, da se dvigne kakovost lige!" pravi Brulc.
Oglej si celoten članek
Velikokrat so zelo pomembne tudi ambicije staršev, ki dostikrat prehitevajo realno stanje. Preveč ambiciozni starši in pohlepni menedžer velikokrat kakšnega nogometaša speljeta na napačno pot.
Damijan Brulc

Koliko požrešnih agentov je že uničilo kariere mladih nogometašev v lovu za lastno promocijo in hitrim zaslužkom? Poznate kakšne primere?
Ravnokar se srečujem z enim takšnim primerom. Kot se pogovarjam s fanti, ki so bili nekdaj veliki upi, naj bi bilo tega zelo veliko. Jaz vedno pravim, da sta za takšne stvari vedno potrebna dva. Ni vedno samo krivda agentov, ampak tudi nogometašev. Velikokrat so zelo pomembne tudi ambicije staršev, ki dostikrat prehitevajo realno stanje. Preveč ambiciozni starši in pohlepni menedžer velikokrat kakšnega nogometaša speljeta na napačno pot. Moje mnenje je takšno – dobro je, da je nogometaš zrel tudi osebnostno in da se zaveda, kaj si v življenju želi. Druga stvar, ki se mi zdi prav tako zelo pomembna, pa je, da igralec pridobi znanje tujega jezika. V tujini je pri klubih tako, da moraš takoj naslednji dan, ko prideš tja, poznati jezik ali vsaj sistem igre. Pri naših igralcih se je to zelo popravilo, saj dobro poznajo sistem igranja in vsaj približno vedo, kje morajo stati.

Veliko je tudi zgodb o igralcih, ki so iz slovenskih klubov odhajali povsem nepripravljeni na novo okolje, tako da razen na treningih praktično niso imeli stika s soigralci, državo …
Skupaj z Brankom Zupanom organizirava desetdnevno akademijo za igralce, stare od 13 do 15 let. Tukaj se začenja delati selekcija za naprej. Za deset dni gredo v Anglijo, k Manchestru Cityju na akademijo, kjer imajo dopoldne organizirano učenje angleščine, potem trening, popoldne pa spoznavanje kulture. Ravno po tem lahko vidiš, selekcioniraš … Tudi zato gremo s tem vratarjem skupaj v Anglijo ravno zato, da dobi ta stik. Če se ti ne socializiraš v okolje, tudi igrati ne moraš dobro.

Z vidika športnega menedžmenta je nemogoče vstopiti v naš nogomet, da bi se pridružil kakšnemu klubu, mu svetoval ali karkoli … To je absolutno zaprt krog. Čisto in absolutno zaprt, so ljudje, ki vejo, kaj delajo in imajo svojo računico.
Damijan Brulc

Za slovensko ligo velikokrat slišimo naslednje trditve: "Vodijo jo menedžerji!", "Trenerju postavo sestavljajo menedžerji!" Kako bi to komentirali?
Z vidika športnega menedžmenta je nemogoče vstopiti v naš nogomet, da bi se pridružil kakšnemu klubu, mu svetoval ali karkoli … To je absolutno zaprt krog. Čisto in absolutno zaprt, so ljudje, ki vejo, kaj delajo in imajo svojo računico. Name se je obrnil reprezentant Gambije, bil je v mladih reprezentancah, na olimpijskih igrah … Povsod. Ni ga bilo mogoče pripeljati, saj nihče niti ni bil zainteresiran. Ni imel "pravega" menedžerja in ni bilo "pravega" zaslužka. Nikomur ni v interesu, da se dvigne kakovost lige, saj je vse že nekako strukturirano. Maribor je tisti, ki naj bi bil prvak, pri ostalih pa je važno, da igrajo, da se vidi igralce in mogoče kakšnega proda.

Foto: Žurnal24 null

Mar ni čudno, da se različni "menedžerji" okrog igralcev pojavijo ravno takrat, ko se jim obeta kakšen odmeven prestop? Jana Oblaka so pred odhodom k Benfici obkrožili različni "kavboji". Kako do tega sploh pride?
Mislim, da je to pomanjkanje razvitega sistema menedžmenta. Ravno zato vlagam svojo energijo v fante, ki so stari med 15 in 17 let. Če bi imel Jan Oblak že od začetka nekega menedžerja, ali pa nekoga, ki bi ga spremljal v njegovem razvoju, se to ne bi moglo zgoditi. On bi z njim podpisal pogodbo, agent bi ga spremljal, z njim pa bi se nato pogajal tudi klub. Prepuščen je bil sam sebi in postal tarča teh menedžerjev. Vsak je videl možnost uspeha oziroma enkratnega zaslužka. Problem je v tem, da je v tujini običajno, da ima nogometaš menedžerja, ki poskrbi zanj. Oblak sam ni mogel prestopiti, se pravi je potreboval nekoga, da mu pomaga. Problem nastane takrat, ko si ne izbereš pravega, kakršni tudi obvladujejo slovenski prostor. On tudi poskrbi, da do prestopa ne pride. Lahko začne širiti določene informacije, ki niso resnične in ti škodujejo. Zato je pomembno, da te agent od začetka spremlja in že na začetku poskrbi, da do česa takega ne pride. Potem sploh ni vprašanja, kdo bo menedžer, kdo bo skrbel za to… Takšne stvari se velikokrat dogajajo.

Po mojih informacijah kupovanje licenc ni več možno zaradi novih pravil Fife. Pojavljajo pa se takšne in drugačne govorice …
Damijan Brulc

Takole na oko: koliko menedžerjev v Sloveniji ima vsaj približno dovolj dobro izobrazbo za kakovostno opravljanje tega poklica na evropskem nivoju? Ali sploh poznajo zakone države, pravila Fife in ostalo?
To zelo težko komentiram. Vemo, kateri menedžerji se pojavljajo. Vsi izmed teh tudi nimajo licence, ampak se skrivajo za imeni nekoga drugega. Zelo težko je komentirati njihovo znanje. Več ali manj se jih tako ali tako orientira na eno ligo ali nekaj klubov. So menedžerji, ki so idealni za Italijo, ne vem pa, kako komunicirajo z ostalimi klubi.

Jaz imam licenco po novem pravilniku, mislim pa, da mi velja do 1. oktobra 2015. Večini ostalih pa bo pretekla. Tudi to bo neke vrste selekcija.
Damijan Brulc

Pojavljajo se tudi namigovanja, da se licence tudi kupujejo. So res vsi opravili enake izpite kot vi?
Po mojih informacijah kupovanje licenc ni več možno zaradi novih pravil Fife. Pojavljajo pa se takšne in drugačne govorice … Je pa res, da je ravno zaradi govoric Fifa spremenila pravilnike, po katerih mora vsak lastnik licence le-to obnavljati na vsakih pet let. Večini izmed teh, ki delujejo v Sloveniji, bo s 1. januarjem 2013 ta licenca potekla in bodo morali ponovno opravljati izpit. Jaz imam licenco po novem pravilniku, mislim pa, da mi velja do 1. oktobra 2015. Večini ostalih pa bo pretekla. Tudi to bo neke vrste selekcija. Fifa se je zavedla tega problema, torej števila menedžerjev in pomanjkanja znanja, zaradi tega pa so tudi spremenili pravila. Dejansko se bo v naslednjem letu ali dveh vse skupaj tudi malce razčistilo.

Katere lige se še ubadajo s podobnimi primeri kot pri nas?
Težko odgovorim, lahko pa povem, kje imajo zadeve urejene (smeh). Največja stopnja menedžerske kulture definitivno vlada v Angliji. Zato se tam tudi izobražujem. Kar sem imel kontaktov, je zadeva urejena tudi na Nizozemskem, v Nemčiji … Kakšnih preveč dobrih izkušenj pa nimam z Avstrijo, kjer strukturo prav tako obvladujejo ljudje iz nekdanje Jugoslavije. Z Italijo nimam neposrednih stikov, vendar naj bi bila zelo podvržena zakonu močnejšega.

Foto: Žurnal24 Wayne Rooney

Čeprav ima Anglija te zadeve zelo dobro urejene, pa je tam pred tedni odmevala velika afera med Manchestrom Unitedom in Waynom Rooneyjem. Njegov trener Alex Ferguson je kasneje obtožil njegovega agenta, češ da mu je obljubljal "gradove v oblakih". Je moč agentov v največjih ligah kljub vsemu ušla nadzoru?
Nekaj moramo ločiti – to je sistem agentov in ostala pravila, ki so odlična, in pa osebno naravo agenta. To je povsem odvisno od agenta do agenta. Več kot je denarja v igri, bolj je agent podvržen skušnjavam. Tudi nogometaši, kot so Rooney in ostale zvezde, so podvrženi vplivu agenta, zato je toliko bolj pomembno, da je to oseba, ki ji lahko stoodstotno zaupaš, sicer je zadeva hitro končana. Je pa ta sistem v Angliji tak, da so se stvari hitro postavile na svoje mesto. Dejstvo je, da ko je v igri veliko denarja, so tudi tvoji osebni značaji podvrženi temu in vse je odvisno od agenta.

Nogometaši so relativno mladi, izobrazba ni na visokem nivoju, večinoma pa izhajajo iz revnega okolja in delavskih družin. Dejansko je agent tisti, ki jih skozi celotno igralsko kariero vodi, jim daje usmeritve, igralci pa preko njega tudi dobivajo neka pričakovanja. Če jim agent obljublja gradove v oblakih, je lahko hitro konec. Tudi z našimi igralci se velikokrat zgodi, da denimo v Milano odhajajo stari 15 in 16 let v upanju, da bodo postali velike zvezde, potem pa končajo v njihovem kampu, igrajo za nekaj borih tisočakov in se vrnejo v Slovenijo. Kasneje tudi v Sloveniji ne morejo več igrati, kjer gre predvsem za psihološki element. Takšnih imamo že kar nekaj. To je to. Ti živiš za to, za to treniraš … Eden izmed igralcev v slovenski ligi trenutno trenira po 12 ur na dan, samo da bi se vrnil na to raven. Tak nogometaš ima samo en cilj – uspeti. Da pa uspe, potrebuje še enega človeka, da mu to uredi. On pač nima časa za takšne stvari.

Naloga agenta ni samo to, da pride do prestopa, ampak da igralcu zagotovi pogodbo, kjer ima zagotovljeno določeno minutažo, saj mu cena raste le z igrami, viden pa je samo takrat, ko seveda igra.
Damijan Brulc

Stari pregovor pravi, da je igralec vreden toliko, kot je klub zanj pripravljen plačati. Pri tem posredovanju pa je vloga nogometnih agentov verjetno postala nepogrešljiva v sodobnem nogometu?
Mislim, da to povsem drži. Toliko, kot je nekdo pripravljen dati zate, toliko si dejansko vreden. Ravno vloga agenta je, da poskrbi za to, da se tvoja vrednost spozna. Igralec mora poskrbeti, da postane vreden, da trenira, agentova naloga pa je, da na trgu poišče nekoga, ki je pripravljen plačati to ceno, in da v tem klubu za to ceno igra ter ima v klubu tako pogodbo, v kateri to ustrezno ovrednotijo. Po tej pogodbi mu cena ne pada, ampak ustrezno raste. Naloga agenta ni samo to, da pride do prestopa, ampak da igralcu zagotovi pogodbo, kjer ima zagotovljeno določeno minutažo, saj mu cena raste le z igrami, viden pa je samo takrat, ko seveda igra.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.