Italijana odnesli, orli stoodstotni

Foto: EPA
Foto: EPA
Na skakalnici Adama Malysza v Wisli so kvalifikacije za petkovo tekmo uspešno prestali vsi slovenski orli.
Oglej si celoten članek

Na startni listi kvalifikacij za prvo tekmo v poljski Wisli je bilo skupno 65 tekmovalcev, med njimi šest Slovencev.

Poleg predhodno kvalificiranega Petra Prevca je Goran Janus na skakalnico Adama Malysza pripeljal še pet tekmovalcev: Jaka Hvalo, Jurija Tepeša, Roberta Kranjca ter povratnika z mladinskega svetovnega prvenstva Anžeta Laniška in Domna Prevca.

Italijan grdo padel

Kvalifikacije je žirija začasno prekinila po osmem tekmovalcu - Italijanu Alexu Insamu. Ta je po pristanku padel in obležal, zdravniško osebje ga je moralo na nosilih odpeljati iz izteka naprave. Po nekajminutni prekinitvi so se kvalifikacije nato nemoteno nadaljevale.

Kot prvi od Slovencev je nastopil Hvala in z dobrim skokom (120,5 metra; 144,2 točke) po 24 tekmovalcih prevzel vodstvo in si tako suvereno zagotovil nastop na tekmi. Osvojil je 13. mesto med kvalifikanti.

Tik pred nastopom Tepeša je žirija znižala nalet zaradi vse močnejšega vzgonskega vetra. To Slovenca ni zmotilo, saj se je s 30. mestom brez težav uvrstil na glavno preizkušnjo (117 metrov; 105,6 točke). V podobnem slogu je nastopil tudi Lanišek (117,5 metra; 110,9 točke) in osvojil 24. mesto.

Tudi Kranjec je skočil v bližino dosežka dveh predhodnih reprezentančnih kolegov (118,5 metra; 111,9 točke) in med kvalifikanti zasedel 19. mesto.

Odlično se je odrezal Domen Prevc (127,5 metra; 129,1 točke) in osvojil tretje mesto med kvalifikanti, ugnala sta ga le Čeh Roman Koudelka (132,5 metra; 140,3 točke) in domačin Kamil Stoch (132,5 metra; 136,3 točke). 

Peter Prevc spet med najboljšimi

Med elitno deseterico sta kvalifikacije izpustilia Japonec Noriaki Kasai in Nemec Richard Freitag

Med tistimi, ki so imeli nastop na tekmi že zagotovljen, je bil najdaljši Peter Prevc s 131 metri. Sledil mu je Avstrijec Michael Hayböck, ki je bil za meter krajši.

Še dva rekorda

Peter Prevc si je pretekli teden v kazahstanskem Almatyju zagotovil veliki kristalni globus, lovi pa še najmanj dva zgodovinska mejnika.

23-letnik ima trenutno 1898 točk, 185 manj od rekordnega izkupička Gregorja Schlierenzauerja iz sezone 2008/09. 

V Almatyju je slovenski šampion že ujel Avstrijca po številu zmag v eni sezoni (13), še vedno pa lovi dve uvrstitvi na stopničke, s katerimi bi izenačil Schlierenzauerjev dosežek (20).

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 18:39 3. Marec 2016.

    Točno tako.<br />Krafta ocenijo, kot kralja in ni važno kako skoči.<br />Ko skoči Peter je to poezija, ocenijo pa ga …

  • 18:16 3. Marec 2016.

    Sodnikov imam poln kufer . Zadnja tekma v Almatiju . gre za hebo med Avstrijci , tko da nisem niti …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.