Italijani podcenjevali Srbe

Foto: Žurnal24 Srbi želijo rešiti težavo s huligani. Sobotni derbi bo skoraj zagotovo odpadel.
Za izgrede srbskih huliganov v Genovi pred kvalifikacijsko nogometno tekmo Italije in Srbije za evropsko prvenstvo 2012 kritike letijo tudi na italijansko policijo.
Oglej si celoten članek

Srbska policija naj bi italijansko namreč obvestila o prihodu kakšnih 400 desničarskih skrajnežev, ki se bodo pomešali med navijače in poskušali zanetiti izgrede.

"Obvestili so nas o številu navijačev, ne pa o tem, kako so nevarni. Ti ljudje sploh ne bi smeli prestopiti meje," je v zvezi s tem povedal Roberto Massucci, ki je na italijanski nogometni zvezi odgovoren za vprašanje varnosti. Slednji je tako odgovoril predsedniku srbske zveze Tomislavu Karadžiću, ki je neposredno po prekinitvi torkove tekme opozoril: "Imeli smo podatke, da bodo prišli navijači, ki bodo poskušali prekiniti tekmo. O tem smo obvestili odgovorne v Italiji."

Po neuradnih podatkih so se nasilni desničarski skrajneži pridružili navijačem Partizana, ki so že večkrat poskrbeli za izgrede na tekmah. Končni izgredi na stadionu so bili le vrhunec dogajanj, ki so se v Genovi začeli že popoldne, ko je prišlo tudi do spopadov z italijanskimi huligani, v mestu pa so navijači razbili tudi nekaj lokalov.

Sama tekma med Italijo in Srbijo v Genovi se je začela s 25-minutno zamudo, potem ko so srbski navijači v italijanski navijaški sektor zmetali večje število pirotehničnih izdelkov. Le šest minut po prvem sodnikovem žvižgu pa se je škotski sodnik Craig Thomson, potem ko navijači tudi med tekmo niso prenehali razgrajati, odločil še za zadnji žvižg in prekinil tekmo. Navijači so s pirotehniko namreč ogrozili tudi italijanskega vratarja Emiliana Viviana.

Prekinitev tekme je pohvalil tudi italijanski obrambni minister Ignazio La Russa in dodal: "Jaz ne bi pustil niti, da se tekma začne. Pogoji, da se tekma lahko izvede, niso bili zagotovljeni. Policija je delo opravila dobro in zaščitila domače navijače." Predsednik združenja italijanskih sodnikov Marcello Nicchi je videl le radikalno rešitev: "Policija bi red lahko vzpostavila le z uporabo brzostrelk."

Lahko bi prišlo do podobne tragedije kot leta 1985 na stadionu Heysel v Bruslju.
Neimenovani predstavnik italijanske policije.

Izgredi so se nadaljevali tudi ponoči, ko so srbski navijači okrog polnoči poskušali predreti zapore italijanske policije. Policistov so se lotili s pirotehniko, steklenicami, kamenjem in celo solzivcem. Položaj se je umiril šele v jutranjih urah. "Lahko bi prišlo do podobne tragedije kot leta 1985 na stadionu Heysel v Bruslju," je ocenil neimenovani predstavnik policije in spomnil na takratnih 39 smrtnih žrtev. Tokrat je bilo v izgredih ranjenih 16 ljudi. Policija je po izgredih priprla 17 navijačev, še 35 jih je prijavila sodniku za prekrške, kar 135 pa jih je popisala.

Zaradi vračanja srbskih navijačev skozi Slovenijo smo na slovensko policijo poslali vprašanja glede varnosti, vendar na odgovore še čakamo.

Tudi v Srbiji so ostro obsodili izgrede, jih ocenili kot skrbno načrtovane in označili za veliko sramoto. Večina nogometašev je zadevo globoko obžalovala. Politična opozicija v državi pa je že zahtevala odstop ministrice za šport Snežane Samardžić Marković, ki ni po njenem mnenju naredila ničesar za ukinitev navijaških izgredov, ter odstop odgovornih v varnostno-informativnih službah, ki izgredov niso predčasno preprečili. O incidentu bosta danes razpravljali tudi vodstvi obeh največjih srbskih klubov Crvene zvezde in Partizana.

Zadeva čaka tudi na epilog pri Evropski nogometni zvezi (UEFA), ki je danes začela preiskavo. Odločitev naj bi bila znana 28. oktobra, pravilnik pa predvideva tudi morebitno izključitev Srbije iz mednarodnih tekmovanj. Tekmo bo Italija za zeleno mizo bržkone dobila s 3:0.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.