Ivelja postavil piko na i veličastni zmagi

Foto: Anže Petkovšek Olimpija Ljubljana Žilina Evropska liga kvalifikacije Đurković Djurković Foto: Anže Petkovšek Olimpija Ljubljana Žilina Evropska liga kvalifikacije Šporar Zeba Đurković Foto: Anže Petkovšek Olimpija Ljubljana Žilina Evropska liga kvalifikacije Đurković Djurković Foto: Anže Petkovšek Olimpija Ljubljana Žilina Evropska liga kvalifikacije Đurković Djurković Foto: Anže Petkovšek Olimpija Ljubljana Žilina Evropska liga kvalifikacije Đurković Djurković Šporar Foto: Anže Petkovšek Olimpija Ljubljana Žilina Evropska liga kvalifikacije Zarifović Akakpo Foto: Anže Petkovšek Olimpija Ljubljana Žilina Evropska liga kvalifikacije Šporar Akakpo Foto: Anže Petkovšek Olimpija Ljubljana Žilina Evropska liga kvalifikacije Zeba Trifković Foto: Anže Petkovšek Olimpija Ljubljana Žilina Evropska liga kvalifikacije Akakpo Šporar Foto: Anže Petkovšek Olimpija Ljubljana Žilina Evropska liga kvalifikacije Đurković Djurković Foto: Anže Petkovšek Olimpija Ljubljana Žilina Evropska liga kvalifikacije Šporar Foto: Anže Petkovšek Olimpija Ljubljana Žilina Evropska liga kvalifikacije Đurković Djurković
Olimpija Ljubljana je na prvi tekmi 2. kroga kvalifikacij za Evropsko ligo v Stožicah premagala slovaško Žilino (3:1). Povratna tekma je na sporedu prihodnji teden na Slovaškem.
Oglej si celoten članek

Ljubljanski strateg Andrej Razdrh se je odločil za dokaj napadalno usmerjeno enajsterico, v kateri je ob Enisu Đurkoviću in Andražu Šporarju začel tudi Nik Omladič. V obrambni vrsti ni bilo presenečenj. Najnovejši prišlek, Kamerunec Junior Etémé, je srečanje začel na klopi.

Pri Žilini je bila edina omembe vredna sprememba v primerjavi s tekmama proti gruzijskemu Torpedu ta, da je Tomáš Hučko zamenjal Alija Ceesaya. Slovake je v slovensko prestolnico prišlo vzpodbujat okrog 100 navijačev. 

Odličen začetek zmajev

Že ob koncu prve minute so domači zapretili s hitro akcijo po levi strani, na odbito žogo je pritekel Đorđe Ivelja, a zgrešil okroglo usnje. Le dobro minuto kasneje je Ljubljančanom zmanjkala le malce natančnejša zadnja podaja, v peti minuti pa je s prostega strela močno sprožil Omladič, toda Martin Dúbravka je žogo odbil.

Gostje so dvakrat poskušali prek krilnih položajev, toda akciji Róberta Picha in Ernesta Mabouke sta ostali brez konkretnega zaključka. V deseti minuti je s prostega strela mimo gola meril Jakub Paur. Slovaki so po začetnem naletu Zmajev umirili igro in vzpostavili ravnotežje v posesti žoge. 

Zeba dvakrat domiselno asistiral

V 19. minuti pa je Olimpija udarila! Zajko Zeba je poslal močno nizko podajo v konico napada, tam je žogo zadržal Šporar, se ob dveh slovaških branilcih lepo obrnil in zaključil z nizkim strelom v daljši kot vrat Dúbravke. Zadetek je dal krila domačim. Takoj je do priložnosti prišel še Zeba, dobro odmerjen strel pa je končal le malo mimo vratnice. V 21. še ena priložnost za Šporarja po prodoru Ivelje, tokrat je bilo premalo prostora za zaključek na prvi vratnici.

Zato pa so Ljubljančani svojo premoč in agresivnost nadgradili v 26. minuti. Tudi tokrat je bil kreator Zeba, nekdanji član Željezničarja je s podajo v prostor zaposlil Đurkovića, ta pa je sam pred vrati obdržal hladno glavo in povišal na zasluženih 2:0. 

Foto: Anže Petkovšek Olimpija Ljubljana Žilina Evropska liga kvalifikacije Šporar Okrog 1.500 gledalcev na Stožicah je navdušeno pozdravilo domiselno in požrtvovalno igro domačih in že kmalu so v sodelovanju z Green Dragons dostojno vzpodbujali Olimpijo. Kljub precej praznemu stadionu je na tribunah vladalo pozitivno vzdušje. V 33. minuti je spet zapretil Zeba, močan strel je zletel mimo gola.

Razburljiv zaključek polčasa

Šok za domače pa se je zgodil v 41. minuti. Ob kotu Olimpije je nastala gneča, v kateri je ob Antoniu Mlinarju Delamei padel Paur. Estonski sodnik Kristo Tohver je ljubljanskemu branilcu (prestrogo) pokazal rdeči karton, kljub silovitim protestom gostiteljev. Čustev ni mogel skriti niti Razdrh, ki je na klopi jezno zalučal plastenko vode ob tla.

Gostje so nato hitro izkoristili padec koncentracije domačih in prek Mabouke prišli do priložnosti, toda prodor in posledičen strel z desne je ubranil Elvis Džafić. Toda moči so bile kmalu izenačene. Na sredini zelenice je Omladiča podrl Babatoumde Bello in upravičeno dobil drugi rumeni karton. Prvi polčas se je tako končal z lepim vodstvom Zmajev.

Branilec za napadalca

Takoj na začetku drugega polčasa je reagiral Razdrh in izostanek Delamee Mlinarja kompenziral z vstopom branilca Nemanje Mitrovića, ki je zamenjal napadalca Đurkovića. Že v 47. minuti je s prostega strela poskusil rezervist Michal Škvarka in za malo zgrešil gol Džafića. V 51. minuti je na drugi strani s fantastičnim volejem zapretil Davor Bagarić, Dubravka je stežka odbil v kot.

V 58. minuti je estonski sodnik sprejel še eno dvomljivo odločitev. Šporar in Zeba sta s skupnimi močmi ukradla žogo Jozefu Piačeku pred vrati gostov, in ko je že kazalo na povišanje vodstva, se je oglasila piščalka delivca pravice, ki je označila prekršek. V 64. minuti sta na levi dobro kombinirala Trifković in Zeba, strel slednjega je poletel previsoko.

Slovaki prišli do gola priključka

Gostje so s kontinuiranimi napadi prihajali kakšnih 30 metrov od gola Ljubljančanov, toda slovenski podprvaki so dobro odbijali predložke v kazenski prostor. V 69. minuti je Zeba pripravil še eno priložnost z globinsko podajo, tokrat je z leve sprožil Bagarić, a ni zadel cilja. Bosanski nogometaš je le nekaj minut zatem prepustil svoje mesto debitantu Etéméju, ki je hitro pokazal nekaj dobrih karakteristik, brž streljal z razdalje in izsilil kot.

V 80. minuti je Žilina prebila domači desni bok, toda pred vrati je dobro reagiral Aris Zarifović. Olimpija je odgovorila le minuto kasneje, strel Omladiča z 20 metrov je dobro ubranil Dubravka. V 82. minuti pa so Slovaki znižali. Spet je stekla akcija po desni strani Olimpijine obrambe, sledil je predložek na drugo vratnico in zavrnjena žoga v sredino, kjer je Škvarka s plasiranim strelom v krajši kot matiral Džafića.

Ivelja potrdil zasluženo zmago

Gostje so zavohali kri in izvedli še en nevaren napad, tudi tokrat so do žoge prišli po sporni situaciji. V zadnjih trenutkih je Olimpija prepustila terensko iniciativo Slovakom in se osredotočila na strnjeno obrambno formacijo in hitre prehode v napad, v katerih pa Filip Valenčič ni uspel priti do zaključka. V 91. minuti je po podaji Trifkovića spet do strela prišel Omladič, gostje so še pravočasno blokirali.

Toda bloka ni bilo v 93. minuti, ko je imel preveč časa in prostora na vrhu kazenskega prostora na voljo Ivelja in žogo poslal v spodnji kot gola za končnih 3:1 in lepo popotnico pred povratnim srečanjem na Slovaškem, ki bo na sporedu prihodnji teden. In na Stožicah je po dolgem času odmevalo Olimpija, Olimpija ...

Kvalifikacije za Evropsko ligo, 2. krog, prva tekma:

Olimpija Ljubljana : MŠK Žilina 3:1 (2:0)
Šporar (19), Đurković (26), Ivelja (93); Škvarka (82)
RK: Delamea Mlinar (41/Olimpija); Bello (45/Žilina)

Postavi:

Olimpija: Džafić; Jović, Delemea Mlinar, Zarifović, Bagarić; Trifković, Zeba (od 73. Etémé), Ivelja; Omladič, Šporar (od 77. Valenčič), Đurković (od 46. Mitrović). Na klopi: Šeliga; Zorc, Bajrić, Čeh. 

Žilina: Dúbravka; Mabouka, Piaček, Akakpo, Hučko; Pečovský, Paur (od 46. Škvarka), Mihalík (od 63. Guba), Bello, Majtán, Pich. Na klopi: Le Giang; Žilák, Ceesay, Vavra, Mravec. 

Sodnik: Kristo Tohver (Estonija).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 00:38 19. Julij 2013.

    bravo olimpija tako igro je treba bet pa se vidmo se na eni domaci tekmi cez tri tedne.<br />to olimpijaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.