Iz slovenskega tabora razkrili, zakaj najboljšega smukača niso uvrstili na tekmo

Foto: Epa
Foto: Epa
Martin Čater je sezono 2020/21 odprl na najboljši možni način. Na uvodnem smuku v Val d'Iseru je s številko 41 pokoril vso konkurenco v svetovnem pokalu. A nadaljevanje ni bilo več tako navdušujoče. Na svetovnem prvenstvu v Cortini d'Ampezzo bo celo izpustil nedeljski nastop na smuku, v svoji paradni disciplini. Razlog je pomanjkljiva forma.
Oglej si celoten članek

Trener slovenske moške ekipe v hitrih disciplinah Grega Koštomaj se je po superveleslalomu odločil, da najboljši slovenski smukač Martin Čater, ki je zmagal na uvodnem smuku sezone v Val d'Iseru, na nedeljskem smuku v Cortini d'Ampezzo ne bo nastopil.

"Martin enostavno ni v taki formi, mentalno samo še dobiva udarce po glavi. Mislim, da je takega tekmovalca bolje umakniti, da prečisti glavo in potem na novo zgradi zgodbo. Naš šport je zelo komplicirana stvar. Atletski stadion je vedno bolj kot ne enak, tu pa se proge in pogoji razlikujejo. Kar nekaj časa smo na potovanjih, pozimi skoraj ni časa za trening in ko nastopijo težave, težko najdeš čas, da bi tekmovalce poskusil vrniti skozi treninge. Treba je najti kompromise med tekmami, počitkom in treningi in v tem Martina nismo uspeli sestaviti nazaj do te mere, da bi si zaupal, da bi na startu stal toliko samozavesten, da bi tekmoval," je dejal Koštomaj.

Foto: Profimedia Grega Koštomaj

"Takega tekmovalca je treba resetirati. Enostavno se morajo pri sebi odločiti, da bodo tekmovali in ko bodo to naredili, je pot do uresničitve cilja lažja. Sami vedo najbolje, mi smo do neke mere samo podpora, organizatorji, na koncu, na dan tekme oni dajo palice čez startno palčko. Sami odločajo, koliko bodo tvegali, koliko pritiskali in iskali dober rezultat. Mi lahko pomagamo pred tekmo. Šport ni enostavna stvar, je pa 40 odstotkov v glavi tistih, ki naredijo razliko in preskok. Če je v glavi vse 'poštimano' tudi rezultat lahko pride," je razloge, da Čater ne bo nastopil v svoji paradni disciplini pojasnil trener Koštomaj.

 

Čater: "Enostavno več ne spravim skupaj tiste dobre vožnje"

Odločitev so v slovenskem štabu sprejeli po ponesrečenem superveleslalomu, na katerem je sicer za razliko od Mihe Hrobata in Nejca Naraločnika skupaj z Boštjanom Klinetom tekmo končal v cilju.

"Odločitev je bila tako sprejeta s strani vseh. Enostavno štejejo medalje. Trenutno nisem pripravljen za tak dosežek, se pa bom pripravil za ponedeljek, za kombinacijo," je iz Cortine odločitev pojasnil Čater.

Natančnega razloga, zakaj je v ključnem delu sezone priča samospraševanju o psihični in telesni pripravljenosti, ne pozna: "Verjetno je k temu pripomoglo vse po malem. Poskušam hitro smučati, a mi enostavno ne uspeva. Tista poškodba, nekaj vprašanj in potem nesproščenost, to so vse malenkosti, ki pa na času pustijo kar veliko. Enostavno več ne spravim skupaj tiste dobre vožnje."

Foto: Epa martin čater

O tem, kako nanj vplivajo slabši rezultati, pa je rekel: "To me kar prizadene, potre. Ne najdem prave hitrosti, verjetno sem preveč zakrčen in potem je zaostanek velik."

"Zdaj veliko spreminjali ne bomo, posvetiti se bom poskušal slalomu, ga 'natrenirati', potem pa poskusiti v superveleslalomu vse, kar se da, tudi na slalomu, in potem upati na vrhunski rezultat."

Na moški smukaški preizkušnji bodo od Slovencev nastopili Boštjan Kline, Miha Hrobat in Nejc Naraločnik. Preizkušnji v alpski kombinaciji, moška in ženska, bosta na sporedu v ponedeljek.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 09:44 14. Februar 2021.

    Da vrhunski tekmovalec v času svetovnega prvenstva "ni v formi", bi morali odgovorne vprašati čemu dobivajo plačo!!! Torej bo v …

  • 09:29 14. Februar 2021.

    Delat v tovarno,kmalu bo formi

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.