Izgubljeni sin se vrača: "Kar je bilo, je bilo"

Foto: Print Screen bedene umberger
Aljaž Bedene, 49. igralec sveta, bo od 1. januarja 2018 spet tekmoval pod slovensko zastavo.
Oglej si celoten članek

Aljaž Bedene je nagovoril domače predstavnike sedme sile in uradno potrdil, da z novim letom spet postaja član slovenske teniške reprezentance.

"Benki" je od leta 2015, ko je pridobil državljanstvo, branil barve Velike Britanije, vendar zaradi predhodnega nastopa v dresu slovenske reprezentance ni smel igrati na olimpijskih igrah ali v Davisovem pokalu.

S podporo Britanske teniške zveze (LTA) se je spustil v bitko z Mednarodno teniško zvezo (IFT), ki pa je vse njegove pritožbe zavrnila. Obrnil se je celo na neodvisno organizacijo Sports Resolutions, a premika ni bilo.

Foto: Print Screen aljaž bedene "V imenu teniške zveze Slovenije sem izredno vesel, da se je Aljaž vrnil v Slovenijo, da bo spet zaigral za našo reprezentanco in da je postal kandidat za nastop na olimpijadi v Tokiu. Vsa ta leta smo si želeli, da bi Aljaž spet igral za našo reprezentanco in naša želja se je uresničila," je povedal predsednik TS Marko Umberger.

"Ni treba posebej poudarjati, kaj je ekipa za Davisov pokal z Aljažem pridobila, zlasti zdaj, ko nimamo več Grega Žemlje. V ekipi imamo dva vrhunska igralca - Aljaža in Blaža Kavčiča - kar pomeni, da lahko v Davisovem pokalu pridemo zelo daleč, seveda bo pa najprej treba premagati Poljsko. Ob tej priložnosti bi pohvalil Angleško teniško zvezo, ki je Aljaža razumela in v zvezi z njegovim odhodom ni delala nobenih težav," je dodal Umberger.

Foto: Print Screen aljaž bedene Po uvodnem nagovoru predsednika je na vrsto prišel Bedene. "Pred leti sem odšel v Veliko Britanijo in se odločil, da bi rad za njih zaigral v Davisovem pokalu. Na žalost ITF tega ni dovolila, vmes se je marsikaj spremenilo, z ženo sva se preselila nazaj v Slovenijo. Imam veliko željo, da bi spet zaigral za Slovenijo v Davisovem pokalu in na olimpijskih igrah. Kar je bilo, je bilo. Z ekipo smo se pogovorili in vsi se strinjamo, da je to najboljše za slovenski tenis," je povedal 28-letnik. 

Bedene je razveselil z novico, da je uspešno saniral poškodbo kolena, ki je zaznamovala drugo polovico lanske sezone. Razkril je še, da se je z Britanci razšel v prijateljskem duhu. "Z angleško zvezo sem želel imeti čiste odnose, ker so mi res pomagali. Veliko sem se naučil. Spoznal sem veliko dobrih ljudi. Pogovoril sem se z njimi. Presenetljivo so rekli, da je odločitev moja in da me pri tem podpirajo. Na koncu je prevagala moja odločitev in oni to spoštujejo," je pojasnil.

Ljubljančan je po slovesu od slovenske reprezentance izrekel nekaj težkih besed na račun TS, vendar zamer, kot je zatrdil Umberger, ni. "Preteklost je bila, kakršna je bila. Aljaž je Slovenec, ki bo zaigral za Slovenijo. Meni je to v tem trenutku najpomembneje. Raznorazne čustvene izjave so preteklost," je poudaril.

"Stvari so se zgodile (selitev, op. a.), ko sem menil, da bi bilo najbolj primerno. Selitev v Anglijo je bila korak naprej. Stvari tukaj so se spremenile. Jaz in predsednik nikoli nisva imela težav. Moja želja je bila, da se vrnem, ker sem vedno čutil, da bi v primeru neuspeha pri ITF rad spet igral za Slovenijo, kar mi v prejšnjih pogojih ni bilo dano. Vesel sem, da sem nazaj in da smo uredili odnose."

Aljaž Bedene

Bedene se je za menjavo državljanstva odločil tudi zato, ker je od leta 2008 živel in treniral v Londonu, danes pa z ženo spet živita v Sloveniji. K takratni odločitvi, ki je ne obžaluje, so pripomogli tudi skrhani odnosi s Tenis Slovenijo (TS). 

Ob kadrovski menjavi v slovenski izbrani vrsti - kapetana Blaža Trupeja je po 12 letih nasledil Miha Mlakar, njegov pomočnik pa je postal Aljažev brat dvojček Andraž - in veliki želji po udeležbi na OI 2020 se je Bedene odločil za vrnitev v domovino.

Foto: EPA Aljaž Bedene

Ljubljančan je v zadnjih letih najuspešnejši tenisač iz državice na sončni strani Alp. Njegova najvišja uvrstitev na lestvici ATP je 45. mesto (16. november 2015).

V karieri je zaigral v finalu dveh ATP Turnirjev (0-2), osvojil pa je 14 turnirjev serije challenger (14-2) in pet turnirjev serije futures (5-4). Dvakrat se je uvrstil v tretji krog turnirja za grand slam. To mu je uspelo na OP Francije (2016) in na Wimbledonu (2017).

Bedene pod slovensko zastavo ne bo igral le na turnirjih pod okriljem ITF, temveč tudi na turnirjih pod okriljem Združenja teniških profesionalcev (ATP).

Posnetek tiskovne konference:

xxx

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 07:55 21. December 2017.

    Jp drzava je naredila veliko izgubljenih sinov in hcera na taksen ali drugacen nacin.

  • 18:34 20. December 2017.

    Vsaka čast športniku, vendar... Morali bi se mu lepo zahvaliti in mu povedati da je iz reprezentance odšel zaradi lastnih …

  • 13:14 20. December 2017.

    V vsej zgodbi ni pomemben Aljaž ,ne tenis .......pomembna je Teniška zveza in funkcionarji ,ki se financirajo iz tega naslova …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.