Pogačar izjemen na kronometru, toda Danec je bil premočan

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
40,7 kilometrov dolg ravninski kronometer z dvema rahlima vzponoma v samem zaključku je dokončno odločil letošnjo Dirko po Franciji. Novi zmagovalec Toura je postal Jonas Vingegaard, medtem ko je etapa pripadla Woutu van Aertu.
Oglej si celoten članek

Predzadnja 20. etapa letošnje Dirke po Franciji je bila še zadnja etapa letošnje dirke, na kateri smo lahko pričakovali kakšne spremembe v skupnem seštevku. Na še zadnji pravi tekmovalni etapi letošnjega Toura so se kolesarji pomerili na 40,7 kilometrov dolgem pretežno ravninskem kronometru od Lacapelle-Marivala do Rocamadourja.

Foto: Cyclingstage Profil etape

Sama trasa je bila zahtevna predvsem zaradi svoje dolžine, prav tako pa je bilo zadnjih šest kilometrov pred prihodom v Rocamadour precej razgibanih. Najprej je kolesarje pričakal 1,6 kilometra dolg vzpon s povprečnim naklonom 4,7 %, medtem ko so morali tik pred ciljno črto premagati še 1,5-kilometrski vzpon s povprečnim naklonom 7,8 %.

Lacapelle-Marival in Rocamadour sta bila sicer šele prvič v zgodovini del trase Dirke po Franciji, obenem pa sta ob svojem premiernem nastopu gostila celo start in cilj velikega finala, ki je dokončno odločil letošnji Tour.

Foto: Cyclingstage Profil etape

Lani je kronometer na predzadnji dan dirke dobil Wout van Aert, (Jumbo-Visma), ki je tudi tokrat veljal za glavnega favorita, medtem ko so vsi poznavalci kot največjega rivala izjemnemu Belgijcu videli predvsem svetovnega prvaka Filippa Ganno (Ineos Grenadiers)

Kronometer po Centralnem masivu pa ni bil pomemben zgolj zaradi etapne zmage, pač pa tudi zato, ker je šlo za zadnjo pravo priložnost za pomike v skupnem seštevku.

Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je tako še vedno upal na ponovitev čudeža izpred dveh let, le da bi moral tokrat proti vodilnemu Jonasu Vingegaardu (Jumbo-Visma) nadoknaditi kar 3:26 minute, kar pa je bilo vendarle praktično neizcedljivo. Z 8 minutami zaostanka je bil zanesljivo na tretjem mestu tudi Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), precej varno pa je bilo tudi četrto mesto Davida Gauduja (Groupama FDJ) z 11:05 zaostanka.

Foto: Profimedia Tadej Pogačar

Najbolj zanimiv je bil tako boj za peto mesto, kjer je Naira Quintano (+13:35, Arkea Samsic), Louisa Meintjesa (+13:43, Intermarche Wanty-Gobert) in Aleksandra Vlasova (+14:10, Bora-Hansgrohe) delilo vsega 35 sekund.

Prvi se je sicer na progo ob 13:05 podal avstralski sprinter Caleb Ewan, medtem ko je vse skupaj zaključil Vingegaard, ki je startal ob 17:00, dve minuti za Pogačarjem. Luka Mezgec (BikeExchange-Jayco) se je na progo podal ob 13:57, Matej Mohorič ob 14:20, Jan Tratnik (oba Bahrain Victorious) pa ob 14:39:30.

Izmed prvih današnjih kolesarjev je sicer daleč najboljši čas postavil Pogačarjev sotekmovalec Mikkel Bjerg, ki je vodil vse do prihoda v cilj aktualnega svetovnega prvaka Filippa Ganne, ki je Bjergov čas izboljšal kar za minuto in 41 sekund. Nato se je Ganni uspel še najbolj približati Mattia Cattaneo, ki je zaostal za 41 sekund, medtem ko je tretje mesto po prihodu v cilj zasedel naš Jan Tratnik, ki je za svetovnim prvakom zaostal za minuto in 6 sekund.

Foto: Profimedia Jan Tratnik

Dolgo je držal to mesto, nato pa ga je za 16 sekund prehitel moštveni kolega Fred Wright, nekoliko kasneje pa Maximilian Schachmann, tako da je nato dolgo zasedal peto mesto. Nekoliko je zdrsnil po lestvici, ko je s kronometrom presenetljivo odlično opravil Bauke Mollema, ki je zaostal le za Ganno, nato pa ga je prehitel tudi van Aert, ki je znova eksplodiral in Ganno prehitel kar za 41 sekund.

Zdelo se je, da van Aertovega časa več nihče ne more izboljšati, a je njegov čas na prvem izmed treh vmesnih merjenj izboljšal naš Tadej Pogačar, ki je bil hitrejši za eno sekundo, a je tudi njegov najboljši čas hitro padel, saj je bil Vingegaard še sedem sekund hitrejši.

Na drugem merjenju vmesnega časa pa je Pogačar zdrsnil na tretje mesto, saj sta boljši čas postavila van Aert in Geraint Thomas, medtem ko je bil slabi dve minuti kasneje najhitrejši Vingegaard, ki je Belgijca prehitel za 7 sekund in Pogačarja za 20. Pogačar je bil tretji tudi na merjenju tretjega vmesnega časa, ko je za van Aertom zaostal za 20 sekund in 17 za Thomasom, medtem ko je Vingegaard znova postavil najboljši čas, a le še s sekundo prednosti pred van Aertom.

Foto: Profimedia Tadej Pogačar

Thomas je nato na poti do cilja precej popustil ter za van Aertom zaostal kar za 32 sekund, tako da ga je prehitel tudi Pogačar, ki je ciljno črto prečkal s 27 sekundami zaostanka za van Aertom.

V ozadju pa se je bil boj za etapno zmago med kolesarjema Jumbo-Visme, ki pa bi se skoraj prelevil v tragedijo. Nosilec rumene majice Vingegaard je namreč tudi med spustom pritiskal na vso moč in nekoliko napačno ocenil zavoj ter se le za centimetre ognil ostrim skalam, v katere bi skoraj priletel.

Incident je nekoliko pretresel Danca, ki je nato v zadnjih dveh kilometrih popustil ter prepustil etapno zmago van Aertu, sam pa je z 19-sekundnim zaostankom z drugim mestom potrdil osvojeno rumeno majico.

Foto: Profimedia Jonas Vingegaard

Za 27-letnega Belgijca je bila to 38. zmaga v karieri, od tega tretja na letošnjem Touru, za ekipo Jumbo-Visma pa skupno že šesta. Z njo je olimpijski podprvak tudi postavil rekord v številu točk v boju za zeleno majico, ki je bil doslej v lasti Slovaka Petra Sagana.

Van Aert je na koncu slavil z 19 sekundami prednosti pred Vingegaardom in 27 pred Pogačarjem, ki je znova odvozil izjemen kronometer, saj je za 5 sekund prehitel izjemnega Gerainta Thomasa in kar za 15 sekund svetovnega prvaka v vožnji na čas Filippa Ganno, ki je zasedel peto mesto.

Izjemen je bil tudi drugi odlični slovenski kronometrist, saj je Jan Tratnik etapo končal v prvi deseterici na 10. mestu, z 1:48 zaostanka, a z manj kot polminutnim zaostankom za 6. mestom Molleme. Mohorič in Mezgec, ki nista šla na polno, sta končala na 67. in 126. mestu.

Foto: Profimedia Jan Tratnik

V skupnem seštevku pa je znotraj prve deseterice na zadnji odločilni etapi prišlo do kar nekaj sprememb. Rumeno majico je sicer suvereno obranil Vingegaard, ki je povečal prednost pred Pogačarjem na 3:34 minute, medtem ko je na tretjem mestu ostal Geraint Thomas z 8:13 minute zaostanka, četrto mesto pa je obranil David Gaudu (+13:56).

Največji premik ja tako uspel Aleksandru Vlasovu, ki je z zelo solidnim kronometrom iz sedmega mesta skočil kar na peto, ko je na šesto potisnil Naira Quintano, medtem ko je povsem zamočil Louis Meintjes, ki je s katastrofalnim kronometrom iz šestega mesta zdrsnil celo na osmo. Prehitel ga je celo Romain Bardet, ki je bil danes hitrejši za več kot dve minuti in pol od Južnoafričana, ki je na koncu rezultat kariere zgrešil za vsega 10 sekund. Osmi je bil namreč na Touru že leta 2016 in 2017.

V nedeljo bo na vrsti le še sklepna ravninska etapa v Parizu do Elizejskih poljan (115,6 km), ki pa ne bo prinesla sprememb v skupnem sštevku.

 

* Izidi, 20. etapa (Lacapelle-Marival - Rocamadour, 40,7 km):
  1. Wout Van Aert (Bel/Jumbo-Visma)                    47:59
  2. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                + 0:19
  3. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)               0:27
  4. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)               0:32
  5. Filippo Ganna (Ita/Ineos Grenadiers)                0:42
  6. Bauke Mollema (Niz/Trek-Segafredo)                  1:22
  7. Mattia Cattaneo (Ita/Quick-Step Alpha Vinyl)        1:25
  8. Fred Wright (VBr/Bahrain-Victorious)                1:32
  9. Maximilian Schachmann (Por/Bora-Hansgrohe)          1:37
 10. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)                1:48
...
 67. Matej Mohorič (Slo/Bahrain- Victorious)             5:30
126. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)                7:56
...

- skupni seštevek (20/21):
  1. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)              76:33:57
  2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)             + 3:34
  3. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)               8:13
  4. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                     13:56
  5. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora-Hansgrohe)              16:37
  6. Nairo Quintana (Kol/Arkea Samsic)                  17:24
  7. Romain Bardet (Fra/Team DSM)                       19:02
  8. Louis Meintjes (JA/Intermarche-Wanty-Gobert)       19:12
  9. Aleksej Lucenko (Kaz/Astana Quazahstan)            23:47
 10. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)                  25:43
 ...
 73. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)             3:35:33
 89. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)           3:53:25
103. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)             4:17:04
...
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 09:16 24. Julij 2022.

    Danska zgodba junaka , ki v 2 letih pride iz tovarniškega dečka do junaka kolesarske karavane ? Upam, da ne …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.