Izjemen strelski dvoboj Dončića in Tatuma, prvi čez 40 točk

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Košarkarji Dallasa so na gostovanju pri Bostonu izgubili s 112:125.
Oglej si celoten članek

Dallas Mavericks so se tokrat v gosteh pomerili z najboljšo ekipo lige. Boston Celtics so v dvoboj vstopili z razmerjem 13-4, zasedba iz Teksasa pa je doslej zabeležila devet zmag in sedem porazov. Nekaj slednjih je prišlo tudi proti na papirju slabšim tekmecem. Mavs so še zlasti neuspešni v gosteh, na tujem parketu so dobili le enega od petih obračunov, kar 11 so jih odigrali doma, kjer imajo izkupiček 8-3.

Luka Dončić je tokrat odlično odprl tekmo, zadel je svoje prve tri mete iz igre, pri četrtem košu gostov pa je podal za trojko Reggieja Bullocka. A tudi domači niso grešili, prvi met so mimo mrežice poslali šele po štirih minutah in pol. Pred tem so zadeli prvih pet poizkusov iz igre. Na polovici četrtine je Boston vodil s 17:13, pri domačih je sedem točk dosegel Jayson Tatum, pri Dallasu Dončić že deset.

Ko se je ustavil Tatum, je napade gostiteljev uspešno zaključeval  Ta je ob delnem izidu 9:0 nanizal sedem točk in Boston popeljal do prednosti 26:14. Trener Dallasa Jason Kidd je klical minuto odmora.

A ni pretirano pomagalo. Razpoloženim košarkarjem Bostona se je pridružil še nekdanji najboljši novinec lige (2017) Malcolm Brogdon, na drugi strani je praktično zadeval le slovenski zvezdnik. Ta je do konca prve četrtine ob metu 6/10 zbral 15 točk, vsi njegovi soigralci pa osem ob metu 3/9. 

Celtics so v drugo četrtino, ki jo je Luka tako kot ponavadi začel na klopi, krenili s 34:23. Po treh minutah in pol je prednost Bostona narastla že na 19 točk, Kidd je znova zahteval 'timeout'. A tudi ta ni veliko spremenil, Dallas je doloval povsem nemočno ob množici razigranik košarkarjev na drugi strani.

Dončić se je vrnil za zadnjih pet minut in pol prvega polčasa, do glavnega odmora je dosegel še sedem točk in se ustavil pri številki 22. A še uspešnejši je bil Tatum, ki je v svojo statistiko vpisal še točko več. Za razliko od Slovenca je imel izdatno pomoč v soigralcih, Boston pa je na odmor krenil pri visokem vodstvu s 70:49. Celtics so trojke metali 11/21, Mavericks 4/17.

Foto: Profimedia Luka Dončić

Luka je tretjo četrtino odprl s petimi zaporednimi točkami, a ob slabi obrambi gostje nikakor niso uspeli priti bližje. Boston je s 14 uspešnim metom izza črte, zato je porabil 24 metov, prišel na +24, Kidd je povsem brezvoljno zahteval še en posvet na klopi.

Že na polovici četrtine je Dončić presegel mejo tridesetih točk in prevzel vodstvo v strelskem dvoboju s Tatumom. S soigralci mu je je proti koncu četrtine uspel tudi delni izid 9:0, po njem so se Mavericks približali na 16 točk zaostanka. Ta bi bil lahko še manjši, a je Tim Hardaway Jr. v zadnji sekundi zgrešil met za tri točke. Ostalo je pri 101:85. Luka - 35 točk, Tatum - 29.

Dončić je ostal na parketu in dosegel tudi prvi koš v zadnji četrtini. Gostje so naposled zaigrali nekoliko boljše v obrambi, Bostonu pa so se v naslednjih minutah nekajkrat približali na -13. Tudi sedem minut pred koncem, ko je Luka zadel dva prosta meta.

Minuto kasneje je sledila še njegova trojka za 99:109, po zabijanju Christiana Wooda pa se je prednost Bostona, ki je v tretji četrtini znašala že 27 točk, stopila na devet točk.

A na drugi strani je 'srečen' met za tri točke, žoga je že skočila iz obroča, a se nato od table odbila nazaj skozi mrežico, zadel veteran Al Horford in poskrbel za 117:105. Kidd je vzel minuto odmora, ostale so še dobre tri minute in pol.

Po vrnitvi na parket je Dončić našel Wooda, ta je zabil. In nato so se odločili nekoliko 'pokazati' tudi sodniki. Slovencu so najprej dosodili osebno napako v napadu, nato še v obrambi. Luka je bil vidno znerviran, a jo je tokrat odnesel brez nove tehnične napake. Ljubljančana je nato Tatum blokiral ob prodoru, na drugi strani pa je Brown zadel trojko. Prednost je spet narastla na 17 točk (124:107), dvoboj je bil odločen.

Kidd se je utrujenega Dončića z igrišča umaknil minuto in 45 sekund pred koncem, do takrat je Slovenec odigral celoten drugi polčas, skupno je na parketu prebil skoraj 40 minut. Tokrat je ob odličnem metu 17/28 zbral 42 točk, k temu dodal še 8 skokov in 9 podaj. Wood je dodal 26 točk in 12 ulovljenih žog.

Pri Bostonu je Tatum dosegel 37 točk (13 skokov), Brown 31, največjima zvezdnikoma pa so dobro sledili tudi Horford (14), Marcus Smart (13), Brogdon (13) in Derrick White (12).

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.