Izpahnjena rama in diskvalifikacija

Foto: Žurnal24 Lucija Polavder, ena najboljših judoistk na svetu v svoji kategoriji, je prvenst
Prvi dan SP v judu v Tokiu se je za slovensko reprezentanco končal v kvalifikacijah. Najdlje je prišel Matjaž Ceraj, medtem ko je Lucija Polavder tekmovanje zaključila že v prvem kolu z diskvalifikacijo.
Oglej si celoten članek

Svetovno prvenstvo v judu se za slovensko reprezentanco ni začelo najbolje. Prvi dan je najdlje prišel Matjaž Ceraj (nad 100 kilogramov), ki je vknjižil dve zmagi, Ana Velenšek (do 78 kg) je bila uspešna enkrat, Lucija Polavder (nad 78 kg) pa je tekmovanje končala že v prvem krogu z diskvalifikacijo.

Ceraj je v prvi borbi premagal Američana Conorja Driscolla. Z dvema vazarijema je bil uspešen predčasno. Drugi nasprotnik, Srb Aleksandar Petković, si je pridno nabiral kazni vso borbo in na koncu ostal praznih rok. V tretji borbi bi si Ceraj, če bi zmagal, že zagotovil četrtfinalni nastop, pa se je spoprijel z Gruzijcem Lašo Gujejianijem. Slednjega je najprej vrgel za ipon, a je sodniška komisija, ki bdi nad delom treh sodnikov na tatamiju, njihovo odločitev razveljavila in borba se je začela znova. Majhna nepazljivost pa je Celjana stala visoke uvrstitve in tudi zdravja. Ko je šel v napad, je nekoliko preveč popustil levo roko, Gruzijec mu je prijem zbijal navzgor in mu pri tem izpahnil ramo. Ko sta borca padla na tla, je Ceraj le še lahko predal borbo in v četrtfinale je napredoval Gujejiani.

"Ne moreš verjeti. Imel sem dober občutek, sploh v zadnji borbi mi je nasprotnik izjemno ustrezal. Potem pa se je zgodilo. Ko mi je zbil roko, sem samo zaslišal zvok, kot da bi rezal pršut. Hudo je zabolelo in že v zraku med padanjem sem vedel, da bo hudo. Na tleh sem roko stisnil k sebi in rama je skočila nazaj, lahko sem le še predal borbo," je povedal Ceraj, ki tako ni ponovil najboljše uvrstitve na SP, leta 2007 je bil v Riu de Janieru deveti, saj Mednarodna judo zveza (IJF) uvrstitev, nižjih od sedmega mesta, ne šteje.

V petek bosta na blazine stopila Raša Sraka Vuković (do 70 kg) in Aljaž Sedej (do 81 kg). Slednji se bo pomeril z Ukrajincem Artemom Vasiljenkom, Sraka Vukovićeva pa z zmagovalko dvoboja Laquinta Allen (ZDA) – Fouzia Mumtaz (Pak).

Ana Velenšek je v kategoriji do 78 kg vknjižila eno zmago. Boljša je bila od Britanke Scarlett Woolcock, ki jo je ugnala po pičlih 28 sekundah. A je nato hitro klonila v nadaljevanju, saj je bila že v naslednji borbi po 54 sekundah boljša Američanka Kayla Harrison.

Še slabše je šlo Luciji Polavder. Slednja je veljala za eno glavnih orožij slovenske reprezentance, a se je njen trener Marjan Fabjan držal za glavo že po sredinem žrebu. Vendar pa ni bil žreb tisti, ki je Polavderjevo, bronasto z olimpijskih iger v Pekingu 2008, stal boljše uvrstitve. Polavderjeva je pri napadu na dve glavi višjo Kitajko Liu Huanyuan izvedla nepravilen prijem, si prislužila rdeč karton in s tem diskvalifikacijo. "Ne vem, kaj se je zgodilo, res ne vem. Mislil sem, da bodo sodili kazen Kitajki, ker je zavlačevala in si popravljala čop, potem pa to, nimam besed," je po borbi dejal Fabjan, medtem ko je Polavderjeva vidno pretresena le molče odšla mimo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.