Japonke prvič na strehi sveta

Foto: Reuters Japonska Foto: Reuters Japonska Foto: Reuters Japonska Foto: Reuters Japonska Foto: Reuters Japonska Foto: Reuters Barack Obama Foto: Reuters Kumagai Foto: Reuters japonska Foto: Reuters Kumagai Foto: Reuters Kumagai Foto: Reuters Hope Solo Foto: Reuters Sawa Foto: Reuters Sawa Foto: Žurnal24 Wambach Foto: Žurnal24 Wambach Foto: Žurnal24 Wambach Foto: Žurnal24 Wambach Foto: Žurnal24 Wambach Foto: Reuters Miyama Foto: Reuters Miyama Foto: Reuters Miyama Foto: Reuters Miyama Foto: Reuters Morgan Foto: Reuters Morgan Foto: Reuters Morgan Foto: Reuters Morgan Foto: Reuters Hope Solo Foto: Reuters Morgan Foto: EPA ženske, SP, finale Foto: Reuters Angela Merkel Foto: Reuters Blatter, Angela Merkel Foto: Reuters Chelsea Clinton Foto: Žurnal24 ženske, SP, finale Foto: Žurnal24 ženske, SP, finale Foto: Žurnal24 ženske, SP, finale Foto: Žurnal24 ženske, SP, finale Foto: Žurnal24 ženske, SP, finale Foto: Žurnal24 ženske, SP, finale Foto: Žurnal24 ženske, SP, finale
Japonke so že v svojem prvem finalu prišle do naslova svetovnih prvakinj, potem ko so v dramatičnem finalu v Frankfurtu šele po streljanju enajstmetrovk s 5:3 premagale Američanke.
Oglej si celoten članek

Ženska nogometna reprezentanca Japonske je prvič v zgodovini osvojila naslov svetovnih prvakinj, potem ko je v finalu svetovnega prvenstva v Frankfurtu po enajstmetrovkah premagala ZDA s 5:3 (2:2, 1:1, 0:0). Tretje mesto so osvojile Švedinje, ki so v sobotnem malem finalu z 2:1 premagale Francijo.

Praznik ženskega nogometa se je v Nemčiji po odličnem obisku tekem, lepih zadetkih, večjih in manjših presenečenjih končal temu primerno. Enajstmetrovke so odločile finale, poln razburljivih trenutkov in všečne igre. Na koncu so se prvič v zgodovini naslova veselile Japonke. Te so bile sicer večino tekme slabši tekmec, toda v ključnih trenutkih so znale izkoristiti napake Američank. Kar dvakrat so se znašle v breznu poraza, a se obakrat rešile, pri enajstmetrovkah pa so bile veliko bolj zanesljive od tekmic. Američanke so namreč zapravile kar tri od štirih strelov z bele točke.

Prvi polčas je pokazal kar nekako pričakovano razmerje moči. Hitre in nizke Japonke so se osredotočale na protinapade in podaje za zadnjo obrambno črto Američank. Toda teh ni bilo veliko, na drugi strani pa so fizično močnejše nogometašice ZDA zapravile kar precej lepih priložnosti.

Kar tri izmed njih Lauren Cheney. Že v prvi minuti je bila sama pred vrati, v osmi minuti je iz ugodnejšega položaja iz bližine žogo poslala nekaj centimetrov mimo vrat, v 34. minuti pa je z glavo merila malce previsoko. Blizu zadetka je bila v 12. minuti tudi Megan Rapinoe, v 28. minuti pa je Abby Wambach z roba kazenskega prostora z diagonalnim strelom zatresla prečko.

Kmalu po začetku drugega polčasa je zapretila Alex Morgan (med odmorom je zamenjala Cheneyjevo), ki ji je vratnica preprečila veselje. A prav ta igralka se je odkupila v 69. minuti, ko je po globinski podaji lepo stekla na rob kazenskega prostora in z diagonalnim strelom svoji ekipi priigrala vodstvo.

Toda kljub temu, da so Američanke dotlej pustile boljši vtis, je njihovo vodstvo zdržalo le do 80. minute. Po veliki napaki ameriških branilk pri izbijanju žoge je to izkoristila Aja Mijama in izenačila ter izsilila podaljšek. V njem pa se je izkazala Wambachova in uresničila besede soigralk, da se lahko vedno, ko je najtežje, zanesejo nanjo.

V 104. minuti je namreč zabila svoj četrti gol na tem SP (vse z glavo) in pripeljala ZDA blizu zmage. Toda kar Wambachova pomeni za ameriško, Homare Sawa pomeni za japonsko ekipo. Tudi ona je odigrala vlogo rešiteljice in v 117. minuti s spretnim strelom iz bližine izsilila streljanje enajstmetrovk, pri katerem so bile Japonke veliko bolj zbrane od Američank in se veselile končne zmage.

Svetovno prvenstvo, finale:

ZDA : Japonska 2:2 (0:0)
Morgan (69), Wambach (104); Mijama (81), Sawa (117)
RK: (Iwashimizu 120/Japonska)

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.