Japonska šokirala Španijo, poslavlja se Nemčija

Foto: Epa
Foto: Epa
Japonska je po zmagi nad Španijo (2:1) osvojila prvo mesto v skupini E. Nemčija je kljub zmagi nad Kostariko (4:2), kar je bila voda na mlin Španiji, obstala v predtekmovanju.
Oglej si celoten članek

Japonska nogometna reprezentanca je v zadnjem krogu skupine E premagala Španijo z 2:1 (0:1), oba današnja medsebojna tekmeca pa sta se uvrstila v osmino finala svetovnega prvenstva v Katarju.

Za Japonce sta gola dosegla Ritsu Doan (48.) in Ao Tanaka (51.), za Špance pa Alvaro Morata (11.).

Foto: Epa Japonska - Španija Japonska je skupinski del končala na prvem mestu. Po zmagi nad Nemčijo z 2:1 je nato izgubila proti Kostariki z 0:1, po današnji zmagi nad Španijo z 2:1 pa je zbrala šest točk. Drugouvrščena Španija je v treh tekmah osvojila štiri točke, tako kot tretjeuvrščena Nemčija, ki pa ima slabšo razliko v golih. Špansko razmerje danih in prejetih golov znaša 9:3, nemško pa 6:5.

Od turnirja se je poleg Nemčije, štirikratne svetovne prvakinje iz Švice 1954, Nemčije 1974, Italije 1990 in Brazilije 2014, poslovila tudi Kostarika, ki je v treh tekmah zbrala tri točke.

Izbranci španskega selektorja Luisa Enriqueja so povedli v enajsti minuti, po predložku Cesarja Azpilicuete z desne strani je bil v skoku najvišji Alvaro Morata in po strelu z glavo žogo "zabil" v japonsko mrežo.

Pri prvem golu nemočen japonski vratar Shuichi Gonda se je izkazal dvanajst minut kasneje, ko je ponovno poskušal Morata. Španci so do konca polčasa imeli absolutni nadzor nad tekmeci iz dežele vzhajajočega sonca.

V začetku drugega polčasa so "modri samuraji" izkoristili ležernost španske zadnje vrste, po njihovem poigravanju je Ritsu Doan z roba kazenskega prostora močno streljal in izenačil na 1:1.

Foto: Epa Ritsu Doan

Le tri minute kasneje so Japonci po kombinirani akciji povedli z 2:1, potem ko je zadel Ao Tanaka. Njegov zadetek je bil nekaj časa pod drobnogledom Vara, a so nato sodniki v videonadzorni sobi odločili, da žoga med japonsko akcijo ni bila v celem obsegu za zadnjo črto igrišča.

Enrique je v nadaljevanju v ogenj poslal tudi napadalno usmerjene Ferrana Torresa, Marca Asensia in Ansuja Fatija. Sveža španska kri ni prinesla preobrata na zelenici, med "budnim spremljanjem dogodkov" na drugi tekmi med Nemčijo in Kostariko, ki na trenutke ni bil po okusu nogometašev s Pirenejskega polotoka, se je na koncu špansko-japonski dvoboj le končal na zadovoljstvo današnjih tekmecev na stadionu Kalifa International, tako Japonci kot Španci so si izborili napredovanje v osmino finala.

Nemci drugič zapored izpadli v skupinskem delu

Nemška reprezentance je na tekmi zadnjega kroga v Al Koru premagala Kostariko s 4:2 (1:0), vendar ostala brez izločilnih bojev.

Tekma med Kostariko in Nemčijo, ki je šla v zgodovino kot prva v zgodovini moških svetovnih prvenstev, na kateri so glavne sodniške naloge opravljale ženske na čelu s Francozinjo Stephanie Frappart, je bila statistično povsem v domeni Nemcev.

Ti so dosegli štiri gole, od tega dva Kai Havertz, trikrat zadeli vratnico, na koncu pa se po roko na srce preveč neprepričljivi igri drugič zapovrstjo na svetovnih prvenstvih poslovili po skupinskem delu.

Foto: Epa Nemčija - Kostarika

Nemci so silovito začeli obračun, v deseti minuti pa tudi povedli, Kostaričani pa niso ogrožali Manuela Neuerja, ki je postal vratar z največ tekmami na munidalih (19).

Promet je bil povsem enosmeren (11-1 v strelih v prvem polčasu), si je pa v 42. minuti nemška obramba na čelu z Antoniom Rüdigerjem privoščila veliko napako v obrambi, a je po zaslugi izvrstne reakcije Neuerja ni izkoristil Keysher Fuller.

Foto: Epa Nemčija - Kostarika Čeprav so vodili, pa so se Nemci znašli v kočljivem položaju, saj so na drugi tekmi Japonci najprej izenačili izid proti Španiji, nato pa še povedli. Če bi tako ostalo, bi morali Kostariko premagati z ogromno razliko v zadetkih, slednja je za nameček pokazala boljšo igro kot v prvem delu in v 58. minuti izid poravnala.

Kostariški nogometaši so s četrtim strelom v okvir vrat na tem SP zadeli za 1:1, potem ko je odbito žogo v mrežo pospravil Yeltsin Tejeda. V 61., 62. in 67. minuti so Nemci trikrat zadeli vratnico, dvakrat Jamal Musiala, enkrat Rüdiger, kazen pa je sledila v 70. minuti, ko je Celso Borges zadel iz bližine za kostariško vodstvo z 2:1 in poskrbel za to, da je bila takrat Kostarika v osmini finala.

Toda Havertz je v 73. minuti to preprečil z golom, ki ga je dosegel z desetih metrov ter med 16 spet poslal Špance. Keylor Navas je kmalu zatem dobil dvoboj ena na ena s Füllkrugom, Havertz v 85. in Füllkrug v 89. minuti sta nato poskrbela za zmago Nemcev, ki pa zanje ni pomenila ničesar več.

 Japonce v osmini finala v ponedeljek čakajo Hrvati, Špance pa v torek Maročani.

- četrtek, 1. december:
Kalifa: Japonska - Španija                   2:1 (0:1)
Al Bajt: Kostarika - Nemčija                 2:4 (0:1)
- lestvica:
1. Japonska           3  2  0  1  4:3  6
2. Španija            3  1  1  1  9:2  4
3. Nemčija            3  1  1  1  6:5  4
4. Kostarika          3  1  0  2  3:11 3
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.