Je moški ali ženska? Odločitev bo znana v sredo

Foto: EPA Caster Semenya
Atletski svet je v pričakovanju odločitve Mednarodnega športnega razsodišča.
Oglej si celoten članek

Mednarodno športno razsodišče (Cas) je danes potrdilo, da bo v sredo opoldne razsodilo o primeru dvakratne olimpijske prvakinje v teku na 800 metrov, Južnoafričanke Caster Semenya.

Atletinja je zablestela pred desetletjem, po vrsti odličnih izidov pa je Mednarodna atletska zveza (IAAF) pri Semenyi zahtevala, da opravil test spola in vrsto pregledov pri različnih specialistih: ginekologu, endokrinologu, psihologu, specialistu interne medicine in specialistu za spol.

Zaradi številnih nejasnosti je bila kasneje za 11 mesecev suspendirana. Leta 2010 pa se je vrnila na atletske steze, potem ko je bilo potrjeno, da so njeni dopinški testi naravnega izvora, saj gre pri atletinji za svojevrstno deformacijo in ima namesto jajčnikov testise.

A debata o njenem spolu in hiperandragonizmu se je nadaljevala. Zdaj pa atletinja na Casu toži IAAF in pravilo Mednarodne atletske zveze, ki določa maksimalno količino testosterona za tekačice na srednje proge. To določa, da ženske na tekmi lahko nastopijo na srednjih progah le, če v krvi ni več kot pet nanogramov testosterona na liter krvi. Obenem pravilo atletinjam nalaga, da morajo v določenem obdobju, gre za najmanj pol leta, znižati vrednost, denimo z jemanjem hormonskih kontracepcijskih sredstev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.