Jeklena obramba in grozne brisače

Foto: Žurnal24 Bodo v nedeljo vihrale znamenite brisače navijačev Steelersov (takole je z njo p
Bila je štirikrat šampionska jeklena zavesa s Terryjem Bradshawjem. Trideset let kasneje Ben Roethlisberger in Troy Polamalu igrata za tretji prstan nove generacije. Pittsburgh Steelers.
Oglej si celoten članek

Super Bowl XLV bo v noči na ponedeljek (s prenosom na ŠportTV) dvoboj med najuspešnejšo ekipo iz obdobja pred ero Super Bowla, Green Bay Packers (11 naslovov do leta 1966), in najtrofejnejšim moštvom obdobja Super Bowlov, Pittsburgh Steelers (šest Lombardijevih pokalov). Pisala se bo zgodovina in spet se obujajo stari časi lige NFL.

Pittsburgh Steelers, ustanovljeni leta 1933, so peta najstarejša franšiza lige NFL. Jeklarska industrija, ki je nekoč vladala mestu, je dala klubu ime in logotip. Danes jeklarn v mestu ni več, sta pa trdna kot jeklo obramba Steelersov in predanost meščanov klubu. Če izpostavimo le dva dokaza: ekipe, ki je v 70. letih osvojila štiri Super Bowle, se je oprijel vzdevek jeklena zavesa; stadion Heinz Field pa je razprodan na prav vsaki tekmi že vse od leta 1972. "Naši navijači vedno pridejo. Ni pomembna cena vstopnice," je po zmagi v finalu konference nad New York Jets s 24:19, ki jih je pripeljala na letošnji Super Bowl, poudaril vselej nasmejani lovilec Hines Ward. In t. i. Steelers Nation se širi krepko prek meja Pittsburgha. Gospod iz Floride, ki se je Reutersu predstavil kot Jimmy D, že leta prihaja na vse domače tekme Steelersov. "Tako zelo smo predani temu klubu. Na tekme Steelersov prihajam, odkar pomnim." V živo si jih je ogledal že prek 350. Nikoli ne pozabi na značilen navijaški pripomoček – Terrible Towel. Oblečen je v dres podajalca Bena Roethlisbergerja in ima lica namazana z rumeno.

Jeklarji veljajo za eno najbolj stabilnih franšiz v Ameriki. Pod imenom Pirates jih je ustanovil Art Rooney. Še danes, že tretjo generacijo, so v lasti Rooneyjevih. V eri Super Bowlov so moštvo vodili le štirje glavni trenerji: Bill Austin, Chuck Noll, Bill Cowher in aktualni Mike Tomlin. Noll je ekipo prevzel leta 1969 in jo v 23 letih vodenja zgradil v eno najboljših v ligi. To je bilo obdobje jeklene zavese in prstanov iz let 1975, 1976, 1979 in 1980. Uspeh je še toliko več vreden, ker je bila dinastija zgrajena na igralcih, ki so jih sami izbrali na naboru. Noll je imel nos za talente: leta 1969 je izbral Joeja Greena, ki je postal jedro jeklene zavese, leto kasneje je bil prvi izbor legendarni podajalec Terry Bradshaw, iz generacije 1974 pa so danes v Hiši slavnih kar štirje (Lynn Swann, John Stallworth, Jack Lambert in Mike Webster). Naslednje generacije niso bile tako uspešne in tako je do petega prstana minilo 16 let. Pod vodstvom Coweherja so na Super Bowlu z 21:10 premagali Seattle Seahawks. Ekipo z Benom Roethlisbergerjem na čelu je nato podedoval Tomlin in pred dvema letoma proti Arizoni Cardinalsom (27:23) postal najmlajši trener z zmago na tekmi vseh tekem.

"Preučevanje zgodovine je okno v prihodnost, še posebej, ko govorimo o ameriškem nogometu in tej organizaciji. Iz izkušenj kluba, še posebej iz generacije iz 70. let, se lahko toliko naučimo," pomembnost bogate zgodovine Steelersov izpostavlja Tomlin. "Vesel sem, da večina legend kluba še danes živi v Pittsburghu. Štejem jih za prijatelje in vselej radi pridejo na pomoč s svojimi izkušnjami."

Izkušenj pa nimajo le legende, temveč tudi že fantje te generacije in prav to bi lahko bila prednost to nedeljo proti Packersom. Za 28-letnega Roethlisbergerja bo to tretji Super Bowl v šestih letih. Oba prejšnja je zmagal. Če bo še tega, se bo po mnenju komisarja lige, Rogerja Goodella, oddolžil za grehe pred sezono. "V teh šestih letih si najprej navdušil, nato pa razočaral številne navijače. Rotim te, da izkoristiš priložnost in si povrneš ugled," je Godell zapisal v pismu Big Benu. Pred sezono ga je namreč suspendiral za štiri tekme zaradi nadlegovanja neke mladenke. In skoraj dva metra visoki in 110 kilogramov težki podajalec se je res vrnil na zmagovita pota.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.