Jeseničani povedli v finalu

Foto: Drago Cvetanovič
Foto: Drago Cvetanovič
V prvi finalni tekmi slovenskega hokejskega prvenstva je ekipa Sij Acroni Jesenice v gosteh premagala Telemach Olimpijo s 3:1 (1:0, 1:0, 1:1) in tako povedla z 1:0 v zmagah.
Oglej si celoten članek

Po pričakovanjih sta se v finale DP uvrstili najboljši slovenski ekipi, vsaka s svojo popotnico težav, ljubljanski klub pa še z dodatno slabo popotnico finančnih zapletov in priprav na finale skorajda brez treningov. Glede na skromno raven hokeja v tej sezoni in siceršnji obisk se je v Tivoliju tokrat zbralo nadpovprečno število gledalcev, obe navijaški skupini pa sta skušali obuditi nekdanje rivalstvo še na tribunah. Na koncu so na ledu gostje presenetili zmaje in povedli v finalu.

Prva tretjina je pripadla gostom z Jesenic. Ti so s prvim pravim strelom na tekmi v 52. sekundi po zaslugi Marjana Manfrede povedli in nato brez večjih težav zadrževali minimalno prednost. Olimpijin "power-play" je deloval podobno neučinkovito kot v ligi Ebel, Jeseničani pa so imeli še nekaj lepih priložnosti za povišanje vodstva, najlepšo je zapravil Anže Terlikar v 15. minuti, ko je zgrešil prazen gol. Domači so sprožili le nekaj nevarnejših strelov od daleč (Matic Podlipnik, Tadej Snoj, Boštjan Groznik), s katerimi pa Aleksis Ahlqvist v vratih gostov ni imel težav.

Zato pa so Jeseničani hitro povišali vodstvo v drugi tretjini. Njihova igra z igralcem več je bila bistveno boljša kot ljubljanska, sadove pa je obrodila v 22. minuti, ko je po uigrani akciji pred vrati sam ostal Sašo Rajsar in potisnil plošček v gol. Nadaljevanje je potekalo po scenariju iz prve tretjine. Ljubljanski hokejisti so poskušali na silo priti do kakšnega zadetka, a so bili gostje v obrambi dovolj zbrani, v protinapadih pa nevarni, po enem od teh je Andrej Židan zadel tudi prečko. Z enako mero so že v naslednji minuti vrnili tudi zmaji, v vratnico je plošček poslal Anže Ropret, še kakšnega gola pa ne na eni ne na drugi strani v drugih 20 minutah ni bilo, čeprav so imeli rdeči ob koncu 45 sekund dva igralca več na ledu, Peter Bizalj pa izjemno priložnost za povišanje vodstva.

V zadnjem delu so zeleno-beli le nekoliko bolj stisnili tekmece, toda premoč je bila jalova, čeprav se je igra preselila pred jeseniška vrata. A gostje so prežali na napake domačih in protinapade, po enem takšnih pa se je Miha Brus v 42. minuti sam znašel pred Miiko Wiikmanom, a je Finec strel ubranil.

Ko se je že zdelo, da napadi zmajev - najbolj obetaven je bil prodor Ropreta, ustavljen s prekrškom - ne bodo obrodili sadov, pa je za upanje na preobrat v 57. minuti poskrbel Tom Zanoški. Domači so vse moči usmerili v napad, že minuto in pol pred koncem tudi potegnili vratarja na klop, a je jeseniška obramba ostala trdna, gostje pa so prav v zadnji sekundi plošček še spravili v gol in potrdili slavje v Tivoliju. Zadel je Miha Pesjak.

Finale, igrajo na tri zmage, se bo nadaljeval v soboto s tekmo na Jesenicah.

Izjave po tekmi:

Igor Cvetek, igralec Telemacha Olimpije: "Ne bi rekel, da je odločil prvi gol. Mi smo imeli tudi malo smole, plošček se nam ni odbijal na palico. A v soboto je nova tekma in prepričan sem, da se bomo vrnili v igro. Danes so Jeseničani odigrali taktično odlično in nas niso pustili blizu gola, nekajkrat pa smo bili tudi zelo blizu zadetka, a je plošček zadel vratarja."

Aleš Mušič, igralec Telemacha Olimpije: "Nismo mogli zadeti, njihov vratar je bil odličen. Dobro igrajo pozicijsko, srednjo tretjino dobro zapirajo, dobro stojijo v obrambni. Vidi se, da Nik že dolga leta sodeluje v reprezentanci in je podoben sistem uvedel pri njih. Malo se bomo morali prilagoditi, to je recept za naslednjo tekmo. Poskušali smo, imeli smo več od igre, a na žalost nismo zadeli."

Miha Brus, igralec Sija Acronija Jesenic: "Pristop in disciplina sta odločila tekmo, videli smo, da je rezultat nizek, dolgo smo držali ničlo. Tudi vratar je odlično 'podržal', izkoristili smo svoje priložnosti. Hiter gol lahko zmede nasprotnika, nas pa je malo dvignil. Olimpija je nekajkrat dobro pritisnila, a smo v obrambi dobro oddelali, pomagal pa je še vratar in vsi fantje si zaslužijo pohvale."

Luka Tošič, igralec Sija Acronija Jesenic: "Pozna se, da je razlika v ritmu tekem, mi smo imeli nekaj močnih tekem v INL. To je bila prednost, tudi zelo dobro smo začeli, hitro smo dali gol, potem pa je vse lažje. Mi lahko samo veliko pridobimo, naš cilj je zmagati na treh tekmah, gremo pa tekmo za tekmo, vloga favorita pa je jasno pri Olimpiji. Upam, da bo na drugi tekmi dvorana kar polna, na Jesenicah so željni hokeja in dali smo jim najlepše možno vabilo."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 07:55 10. April 2015.

    Bravo

  • 06:31 10. April 2015.

    Super, krasno. Če bi bilo vse tako kot je treba ... Tako pa ne glede na to da sem izpod …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.