Jeseničani so dobili prvo tekmo

Foto: Profimedia sij acroni jesenice
Hokejisti Sija Acronija Jesenic so v prvi finalni tekmi državnega prvenstva premagali SŽ Olimpijo s 4:2 (1:1, 2:1, 1:0). Povratna tekma bo v četrtek v Ljubljani.
Oglej si celoten članek

Dolga klubska sezona v hokeju se v Sloveniji počasi končuje. Letos ne z enim vrhuncem športnega dogajanja v državi, saj finale državnega prvenstva, tradicionalna priložnost za prestižno merjenje moči med rdečimi in zelenimi, tokrat poteka v okrnjeni različici.

Pri Hokejski zvezi Slovenije so domači koledar prilagajali mednarodnemu oziroma alpski ligi, kjer so Ljubljančani za zmago potrebovali sedem tekem, zato je zdaj zmanjkalo časa za izvedbo klasičnega finala na več zmag. SŽ Olimpija je sicer v izredno napornem ritmu tekem - danes je igrala osmo v zadnjih 13 dneh -, Jeseničani pa so bili po drugi strani po polfinalnem porazu v alpski ligi proti Pustertalu prosti od 9. aprila.

Danes so na prvi tekmi po slabšem začetku slavili Jeseničani in s sploh prvo zmago v sezoni proti večnim tekmecem postavili dobre temelje za povratno tekmo.

Začetek je pripadel gostom, ki so v uvodnih minutah precej stisnili domače; v obdobjih po nekaj minut se je poznalo, da imajo Ljubljančani v nogah več tekem, domači pa so potrebovali vsaj pol tretjine, da je igra stekla. Do takrat bi lahko Olimpija že vodila, a je domače reševal vratar Matthew Climie vse do 14. minute, ko je eno od številnih prednosti igralca več v tem delu igre izkoristil Žiga Pešut, ki je pospravil odbiti plošček v jeseniško mrežo.

Vodstvo bi nekaj minut pozneje lahko povišal Žan Jezovšek, toda ni zadel, ko je bil povsem sam pred Climiejem. Na drugi strani pa se je moral vratar Žan Us izkazati ob prodoru Nika Pema, potem pa so imeli domači minuto na ledu dva igralca več. Prednost 5-3 so sicer hitro zapravili po prekršku Phillipa Paradisa ob ljubljanskem protinapadu, a so v nadaljevanju "power-playa" vseeno izenačili, ko je bil po strelu Tadeja Čimžarja na pravem mestu pred vrati Gašper Glavič.

V drugi tretjini pa je bila slika povsem obrnjena. Jeseničani so začeli poletno in v tem obdobju so oni narekovali ritem igre, sad takšne igre pa je bil tudi vodilni zadetek. Najprej je sicer Miha Brus po prodoru streljal prek gola, a se je plošček od ograde odbil nazaj pred vrata in na pravem mestu je bil Jaka Sodja. A v obdobju, ko je imela domača zasedba največjo premoč, je v protinapad pobegnil Nik Simšič in z lepim strelom v daljši kot matiral Climeieja za 2:2.

Prvaki! Ljubljančani z neverjetnim preobratom osvojili Alpsko ligo

Vseeno pa so tretjino dobili domači, potem ko so izkoristili še eno od številnih ljubljanskih izključitev. Akcijo je z učinkovitim strelom, ko je plošček dvignil pod prečko, končal Blaž Tomaževič.

V zadnji tretjini je pri domačih med vratnici stopil Clarke Saunders, ki je pozneje ustavil nekaj nevarnih strelov; prednost domačih pa je povečal Andrej Tavželj z močnim strelom od daleč. Domači so bili večji del te tretjine tudi boljši, prelomni trenutek za goste pa je bil v 51. minuti, ko so imeli ob dveh hkratnih izključitvah prednost 5-3, a v dveh minutah niso sestavili nevarne akcije. Ob koncu so gostje sicer spet zapretili, toda Saunders se je izkazal in ni prejel gola.

Druga in že tudi odločilna tekma finala letošnjega DP z nogometno rešitvijo z le dvema tekmama, eno na terenu slabše postavljene ekipe rednega dela in povratno na ledu boljše po prvem delu, bo v četrtek zvečer v ljubljanski dvorani Tivoli.

Izjave po tekmi:

Marcel Rodman, trener Sija Acronija Jesenic: "Pričakoval sem, da bo njim lažje prvih deset minut, potem pa bi mi morali biti boljši. Tako je tudi bilo, prvih deset minut so bili boljši, potem je bilo naslednjih 40 minut naših. Oni so samozavestni, mi pa moramo to samozavest še najti. S to drugo in tretjo tretjino smo jo, zdaj bo lažje. A zdaj smo vsi lahko pametni, začnemo pa pri 0:0 na semaforju in nehamo na koncu tekme."

Tadej Čimžar, igralec Sija Acronija Jesenic: "Smo zadovoljni, zakaj pa ne. Premagati aktualnega prvaka alpske lige s 4:2, glede na to, da Olimpije letos še nismo premagali, seveda to vzamemo. Na začetku se je videlo, da nismo bili v ritmu, na treningih ne moreš doseči istega kot na tekmah. Pozneje pa smo stopnjevali naš ritem. Bilo je težko, tekma pa se je prelomila ob igri 5:3, ko nismo dobili gola, kar nam je dalo dodatnih moči."

Jure Vnuk, trener SŽ Olimpije: "V finalu AHL smo dali vse od sebe, izšli smo kot zmagovalci. Tokrat smo se trudili, imamo precej težav s poškodbami, utrujeni smo, noge danes niso dale. Mislim pa, da bomo v Tivoliju zmagali in osvojili naslov državnega prvaka."

Nik Simšič, igralec SŽ Olimpije: "Vsi vemo, da se je težko zbrati po naslovu, ko se že veseliš. A nam državni naslov tudi veliko pomeni, mogoče celo več kot v alpski ligi, ker je tu neko rivalstvo. Nismo pokazali svojega, imeli smo priložnosti, ki jih nismo izkoristili. Sreča ni bila na naši strani, a če bomo tako nadaljevali, kot smo igrali prvih deset in zadnjih deset minut, se ne bojim za drugo tekmo."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.