Johnsonova vrnitev na mesto zločina

Foto: EPA
Foto: EPA
Nekdanji kanadski atlet Ben Johnson se je po 25 letih vrnil na seulski olimpijski stadion, na katerem si je za vedno očrnil ime v svetu športa.
Oglej si celoten članek


Kanadski sprinter Ben Johnson je na OI leta 1988 na stadionu Jamsil zmagal v teku na 100 metrov v času takratnega svetovnega rekorda 9,79 sekunde, a, kot se je kmalu izkazalo, s pomočjo dopinga. To je uničilo njegov ugled in kariero.

Zdaj 51-letni Kanadčan je obiskal prizorišče svoje velike zmage in še večjega padca z namenom, da v svet pošlje protidopinško sporočilo športu, ki je še vedno v trdnem primežu dopinških nečednosti. "Lepo se je vrniti v Seul. Tukaj se je pisala zgodovina. Nekateri bi rekli slaba zgodovina, toda sam tega ne vidim tako," je dejal Johnson, ko je stopil na stezo, na kateri je 24. septembra 1988 sodeloval v teku, ki so ga označili za "najbolj umazano tekmo v zgodovini".

"Politika deluje tudi v športu"

V tistem finalu je Jonhson pustil daleč za seboj vse tekmece, vključno z največjim rivalom, Američanom Carlom Lewisom. Tri dni pozneje so mu kolajno in rekord ter posledično tudi kariero vzeli, saj so ga ujeli pri jemanju anaboličnega steroida stanozolola. Sicer pa je bilo kar šest od takratnih osmih finalistov vpletenih v dopinške škandale, vključno z Lewisom, za katerega so pozneje razkrili, da je bil pozitiven na testu za eritropoetin na ameriških olimpijskih kvalifikacijah.

Johnson je priznal zlorabo dopinga, a meni, da so ga v letih, ko je bil doping v atletiki zelo razširjen, vseeno nepošteno izbrali kot grešnega kozla. "Na križ me pribijajo že 25 let. Še vedno sem kaznovan za tisti prekršek. Posiljevalci in morilci gredo v zapor, a tudi oni pridejo spet enkrat na prostost. Vem, da sem narobe ravnal. Pravila so pač pravila. Toda ta morajo biti enaka za vse. Politika pa, žal, deluje tudi v športu," pravi Johnson.

Foto: EPA Ben Johnson Seul 25 let pozneje "Tudi doping napreduje"

Njegov obisk Seula je bil sicer zadnji del svetovne turneje za kampanjo #ChooseTheRightTrack, ki poziva k novim protidopinškim strategijam v atletiki. Johnson je natančno ob 13.30 po lokalnem času (tako kot na OI 1988) stopil na progo številka 6, njegovo progo v znamenitem finalu. Tam so razvili tudi 100 metrov dolgo peticijo s 3700 podpisi, ki so jih v okviru kampanje zbrali v zadnjem mesecu.

Atletiko so sicer v zadnjem času spet očrnili dopinški primeri zvezdnikov, med drugimi so se na seznam "padlih junakov" vpisali Tyson Gay, Asafa Powell in Veronica Campbell-Brown. Mednarodna atletska zveza je že oznanila, da bodo dopinške prekrškarje po letu 2015 kaznovali s štiriletno prepovedjo nastopanja. "Postopki testiranj so mogoče boljši in natančnejši, a tudi doping se razvija," je zaključil Johnson in poudaril, da sam verjame, da bi lahko osvojil tisto zlato odličje tudi brez pomoči prepovedanih sredstev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.