Jordan je odšel za vedno

Foto: Žurnal24 Največji vseh časov – Michael Jordan. (Foto: EPA)

Your browser doesn’t support HTML5 video

V noči na 17. april leta 2003 po srednjeevropskem času je sloviti in po mnenju mnogih najboljši košarkar vseh časov Michael Jordan dokončno končal svojo izjemno bogato kariero.
Oglej si celoten članek

V tokratnem skoku v zgodovino se bomo spomnili Michaela Jordana. Praktično vsa pozornost namenjena ligi NBA je bila v noči na 17. april leta 2003 usmerjena na tekmo v Philadelphiji, kjer se je Michael Jordan ob porazu Washington Wizards s 87:107 dokončno poslovil od poklicne košarke. 

Je Michael Jordan in potem smo tu še mi drugi.
Magic Johnson

Jordan, ki je februarja dopolnil 40 let, je bil ob slovesu v Philadelphiji deležen stoječih ovacij celotne dvorane, roke pa so sklenili tudi vsi igralci na igrišču. Iz igre je stopil po uspešnem izvajanju prostih metov slabi dve minuti pred koncem tekme. V svojem zadnjem nastopu od skupaj 1.027 je v 28 minutah zbral 15 točk, štiri skoke in štiri podaje. Kljub skeptičnim napovedim pred sezono je "Air" igral na vseh 82 tekmah, a hkrati prvič v karieri ostal brez končnice. Tekmo so v svoj prid prepričljivo odločili domačini – Allen Iverson je s 35 točkami zagotovil, da bodo 76'ersi prvo tekmo končnice proti New Orleansu odigrali na domačem parketu.

Dosežki:
Šestkratni prvak NBA (1991–93, 1996–98)
MVP lige NBA (1988, '91, '92, '96, '98)
Najboljši obrambni igralec lige (1988)
Najboljši novinec (1985)
MVP tekme All Stars (1988, '96, '98)
Izbran med 50 najboljših igralcev v zgodovini
Zlata olimpijska kolajna (1984, ’92)

"Ko se enkrat zaljubiš v košarko, se od nje težko ločiš. Košarkarska žoga je bila moj najboljši prijatelj, zato sem se tolikokrat vrnil. Toda zdaj je napočil čas za nove stvari. Zdaj je ta odločitev lažja, ker jo fizično razumem in čutim," se je pošalil Jordan. "Gre za največjega igralca vseh časov. Nihče ni popoln, a on se je temu gotovo najbolj približal. Rad bi se mu zahvalil za to, kar je storil zame in za mulce po celem svetu. Če v NBA ne bi bilo Michaela Jordana, verjetno ne bi bilo tudi Allena Iversona," se je številki 23 poklonil Iverson. Jordan je v najmočnejši košarkarski ligi na svetu prebil 15 let, v zgodovino pa se bo zapisal s kopico rekordov in kot igralec, ki je zaslužen za to, da je košarka postala boljša, popularnejša in bolj globalna. "Koliko, kje in kako naprej, ne vem, a to je definitivno konec moje kariere. Tudi, če bom vsak dan mislil na odločilne koše – z žogo v roki ter s pogledom na koš in sekunde, ki se odštevajo."

Preostali dogodki na današnji dan:


17. 4. 2002: Košarkarji SLUC Nancy so proti Lokomotivi iz Rostova osvojili zadnjo evropsko košarkarsko tekmovanje Mednarodne košarkarske zveze Pokal Radivoja Korača, ki je poimenovan po legendarnem jugoslovanskem košarkarju Radivoju Koraču, ki se je smrtno ponesrečil v prometni nesreči leta 1969 pri Sarajevu.

17. 4. 2000: 28-letna Danalyn Scharf je postala prva ženska, ki je pretekla maraton (v Bostonu) po presaditvi srca.

17. 4. 1999: Rokometaši Celja Pivovarne Laško so še osmič v samostojni Sloveniji postali državni prvaki.

17. 4. 1964: Jerrie Mock je postala prva ženska, ki je sama obletela svet.

17. 4. 1937: Na Hampden Parku v Glasgowu se je na nogometnem srečanju med Anglijo in Škotsko (3:1) zbralo 149.547 gledalcev, kar še danes velja za eno najbolj obiskanih tekem vseh časov.

17. 4. 1920: Ustanovljena je bila profesionalna liga ameriškega nogometa – NFL.

17. 4. 1888: V Royal Hotelu v Manchestru je potekal prvi uradni sestanek o ustanovitvi angleškega državnega prvenstva v nogometu. Dvanajst ustanoviteljev sestavljajo: Accrington, Aston Villa, Blackburn Rovers, Bolton Wanderers, Burnley, Derby County, Everton, Notts County, Preston North End, Stoke, West Bromwich Albion, Wolverhampton Wanderers.

17. 4. 1860: Britanski Hampshire je gostil prvi uradni mednarodni boksarski dvoboj med Britancem Tomom Sayersom in Američanom Johnom C. Heenanom, ki se je po nekaterih podatkih končal po 37 rundah (spet drugi pravijo, da je borba trajala še pet rund več) in brez zmagovalca. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.