Judoisti na prvenstvo presežnikov

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Judo reprezentanca se je odpravila v Pariz, kjer bo med 23. in 28. avgustom svetovno prvenstvo. Slovenske barve bodo na tatamijih branili Urška Žolnir, Raša Sraka Vuković, Ana Velenšek, Lucija Polavder, Rok Drakšič, Sašo Jereb, Aljaž Sedej in Matjaž Ceraj.
Oglej si celoten članek

Tekmovanje bo v vseh pogledih prvenstvo presežkov, o čemer zgovorno priča že število sodelujočih držav. V meki evropskega juda, Francija velja za velesilo tega športa, bo sodelovalo kar 136 držav, skupno pa se bo na blazinah dvorane Bercy, kjer pričakujejo tudi po 18 tisoč gledalcev vsak dan prvenstva, borilo 949 borcev in bork, kar je največ v zgodovini doslej. Prvenstvo je tako kot mnoga letošnja v drugih športih kvalifikacijsko za olimpijske igre prihodnje leto, vendar pa vse ni odvisno od tega tekmovanja. Točke za kvoto, ki štejejo za nastop v Londonu, namreč judoisti in judoistke zbirajo že vse od letošnjega evropskega prvenstva konec aprila v Istanbulu, z zbiranjem pa bodo zaključili z evropskim prvenstvom prihodnjega leta.

"Na prvenstvu si želim čim boljše borbe od prve naprej. Kot ste slišali, bo v moji konkurenci nastopil 101 borec. Gre za najmočnejšo kategorijo po številčnosti, veliko bo zato odvisno od žreba. Dejstvo je, da prvih deset nekako odstopa, ostali pa lahko 'tepejo' eden drugega. Mislim, da so tej prvi deseterici pri vseh ostalih zelo odprte karte," je pred prvenstvom dejal Sašo Jereb, ki je po poškodbi in vrnitvi v matično kategorijo do 73 kilogramov znova del slovenske ekipe.


"Treningi so potekali nemoteno, veliko sem imel sparinga, bil sem na pripravah po tujini, zame je bilo res dobro poskrbljeno. Kako bo na tekmi, ne vem, bomo videli. Po nekakšnem razočaranju na evropskem prvenstvu si vsekakor želim v Parizu pokazati več. V moji konkurenci je prijavljenih 88 borcev, še nikoli jih ni bilo toliko. Za preboj v repasaž bo treba zmagati na štirih borbah. Trenirali smo za to, na sami tekmi pa bomo videli, kako daleč lahko prilezem,"
pa je dejal Rok Drakšič, ki bo med slovenskimi reprezentanti na blazinah prvi, saj ga nastop čaka že v torek. Po zadnjih informacijah iz slovenskega tabora v ekipi ni težav, vsi že nestrpno pričakujejo svoje borbe.

Dosedanje slovenske uvrstitve na svetovnih prvenstvih v judu:

München 2001:
- 5. mesto Urška Žolnir (do 63 kg)

Kairo 2005:
- 3. mesto Urška Žolnir (do 63 kg)
- 3. mesto Raša Sraka (do 70 kg)
- 5. mesto Lucija Polavder (open)
- 7. mesto Primož Ferjan (do 100 kg)

Rio de Janiero 2007:
- 2. mesto Lucija Polavder (open)
- 5. mesto Roki Drakšič (do 60 kg)
- 5. mesto Urška Žolnir (do 63 kg)

Rotterdam 2009:
- 5. mesto Urška Žolnir (do 63 kg)
- 7. mesto Raša Sraka Vuković (do 70 kg)

Tokio 2010:
- 3. mesto Raša Sraka Vuković (do 70 kg)

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.