Julija se začenja sojenje ameriški košarkarski legendi

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Sojenje Brittney Griner se bo v Rusiji začelo 1. julija.
Oglej si celoten članek

Sojenje ameriški košarkarici Brittney Griner, ki se je v Rusiji znašla v priporu zaradi obtožb o posedovanju prepovedanih drog, se bo začelo 1. julija v mestu Himki v moskovski oblasti, je v ponedeljek sporočilo sodišče, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Nosilko dveh zlatih olimpijskih odličij v košarki, košarkarico Phoenix Mercuryja v ameriški ženski košarkarski ligi WNBA in ruskega Jekaterinburga, so 17. februarja aretirali, potem ko so ji na moskovskem letališču Šeremetjevo zasegli prtljago zaradi posedovanja vstavkov za elektronsko cigareto z vsebnostjo konopljinega olja.

Foto: Profimedia Brittney Griner

Obtožena je bila tihotapljenja prepovedanih mamil, za kar je v Rusiji zagrožena kazen do 10 let zapora. Odvetnik Grinerjeve Aleksander Bojkov je v ponedeljek povedal, da ji je sodišče podaljšalo pripor za čas sojenja. "To je bilo povsem pričakovano," je dejal. Povedal je, da je njegova stranka, ki so jo novinarji videli v policijskem spremstvu v lisicah, "zaskrbljena".

Primer ameriške košarkarice je poskrbel za dodatne napetosti med Moskvo in Washingtonom. Grinerjevo so v Rusiji aretirali le teden dni pred začetkom ruske invazije na Ukrajino, zaradi katere so zahodne sile uvedle obsežne sankcije proti Rusiji in poslale vojaško pomoč Kijevu.

Odgovorne osebe košarkarske lige WNBA se trudijo, da bi košarkarico pripeljale domov. Njen primer je administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna predala organom, zadolženim za reševanje talcev, ki pa Grinerjeve še niso uspeli rešiti.

Foto: Profimedia Brittney Griner

Novico, da so 206 centimetrov visoko zvezdnico ekipe Phoenix Mercury aretirali, so sicer v ZDA dolgo časa skrivali, prvič so jo objavili šele mesec po aretaciji.

Košarkarica se je medtem oglasila in sporočila, da v zaporu biva v izredno slabih pogojih, med drugim se je pritožila zaradi premajhne postelje.

Grinerjeva sicer razen za WNBA ekipo Phoenix Mercury že od leta 2015 istočasno nastopa tudi za Jekaterinburg, kjer je najboljša igralka te ruske ekipe, s katero je trikrat osvojila rusko prvenstvo in kar štirikrat Evroligo.

Foto: Profimedia Brittney Griner

Je ena velikih ameriških športnih zvezdnic, saj velja za eno najboljših košarkaric na svetu, v svoji karieri pa je enkrat osvojila šampionski prstan, sedemkrat je bila izbrana na tekmo vseh zvezd, dvakrat pa je zaključila sezono kot najboljša strelka lige WNBA in osemkrat kot najboljša blokerka.

Trikrat je bila izbrana v prvo peterko lige in trikrat v drugo, dvakrat pa je bila izbrana za najboljšo obrambno igralko lige. Leta 2016 in 2021 je z ameriško košarkarsko reprezentanco osvojila tudi zlato olimpijsko medaljo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.