Jumbo-Visma prva odmevna žrtev novega pravilnika

Foto: Twitter
Foto: Reševalni pas/Twitter
V skladu z novim pravilnikom dirkanja, ki je veljavi od 1. aprila, je Mednarodna kolesarska zveza z enodnevne klasike suspendirala kolesarja Jumbo-Visme.
Oglej si celoten članek

Mednarodna kolesarska zveza (Uci) je prvič v praksi udejanjila predvidene sankcije za kršitve novega pravilnika v cestnem kolesarstvu.

Med žrtvami novega pravila se je znašel tudi mladi up Jumbo-Visme Gijs Leemreize, moštveni kolega Primoža Rogliča, ki so ga zaradi "nedovoljenega položaja", ki ga Uci v dotičnem primeru ni podrobneje opredelila, diskvalificirali z Barbantske puščice.

Podobna usoda je doletela tudi Alexandra Richardsona (Alpecin-Fenix), ki so ga komisarji izključli z Dirke po Turčiji, ker se je v četrti etapi s podlaktjo opiral na krmilo.


Uci je februarja spremenila pravilnik dirkanja in uvedla prepoved agresivnega sloga vožnje v spustih ter opiranja na krmila s podlaktjo. Nova pravila so na najvišji ravni v veljavi od 1. aprila.

Foto: Profimedia Matej Mohorič Kolesarjem po novem ni dovoljena agresivna drža oziroma sedenje na okvirju kolesa s poganjanjem ob spustih, po čemer je zaslovel Slovenec Matej Mohorič. V kolesarski karavani je ta slog namreč poimenovan kar "Mohoričev položaj".

Obenem je prepovedano tudi naslanjanje oziroma opiranje na sredino krmila s podlaktjo, z izjemo vožnje na čas.

"Ti položaji morda ne predstavljajo nevarnosti za profesionalne kolesarje, precej bolj nevarna pa sta za amaterje in mlade kolesarje, ki želijo največje zvezde tega športa posnemati. Tisti, ki vozijo na ta način pred glavnino, tvegajo zdravje tudi ostalih. Moramo biti vzorniki mladim," je po uvedbi pravil dejal Gianni Bugno, predsednik sindikata profesionalnih kolesarjev.

Na pogajanjih z Ucijem in drugimi deležniki pri pripravi pravilnika sta sodelovala Italijan Matteo Trentin in Belgijec Philippe Gilbert.

Kazni za uporabo obeh načinov vožnje se razlikujejo - od denarne kazni v višini 840 evrov, izgube 25 točk na lestvici Ucija ali celo do izključitve s tekmovanj v svetovni seriji, na svetovnih prvenstvih ali olimpijskih igrah.

Nova pravila so me kolesarji naletela na številne kritike. Kolumbijec Egan Bernal je odločitev označil kot "nesmiselno", njegov moštveni kolega pri Ineos Grenadiers Tom Pidcock pa kar za "neumno". Nekdanji svetovni prvak Michal Kwiatkowski se je pošalil, "da bodo od leta 2022 prepovedali še vsakršno proslavljanje, pri čemer kolesar sname roke s krmila, ter uvedli omejitve hitrosti".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.