Juninho: To je naša realnost

Foto: Žurnal24 juninho_main
Vladar francoskega nogometnega prostora, ki je vedno pri vrhu tudi v Evropi, letos kot kaže ne bo. Lyon v LP še ni dosegel gola in je še brez zmage. To je klub, ki se ga tako radi spominjajo v Mariboru.
Oglej si celoten članek
Lyon je še drugič v letošnji Ligi prvakov izgubil z 0 : 3. Tokrat ga je na domačem Gerlandu premagal škotski Glasgow Rangers . Gostitelji so igrali, gostje zadevali. Strelci so bili McCulloch (23.), Cousin (48.) in Beasley (53.). Hrbet so Francozom obrnili še navijači. Že deset minut pred koncem so se gnetli pred izhodnimi vrati stadiona. Razočarani, obupani, potolčeni. Lyon je doživel šele drugi poraz na zadnjih 20 tekmah v tem tekmovanju. Sezona se ni začela po željah.

 

Škotski vladar

Glasgow Rangers je svetovni rekorder po številu domačih lovorik. 51-krat je bil državni prvak, 31-krat pokalni zmagovalec, 24-krat pa je osvojil škotski ligaški pokal.

Škotom, ki so v prvem kolu ugnali nemški Stuttgart , so evropske delnice precej narasle. Prišli so od obstranca do kandidata za vrh skupine E. Skupaj z Barcelono imajo Rangersi maksimalen izkupiček šestih točk. To je šele prvi uspeh škotskih podprvakov v gosteh na zadnjih desetih tekmah v LP. "To je sijajen dosežek. Naša obramba je delovala odlično," je po tekmi od navdušenja sijal trener Walter Smith . Klub, za katerega navijajo protestantski navijači, v Evropi še nima odmevnejšega uspeha.

Sanjski start Glasgow Rangersov v Evropi. © AFP

 
Lyon, ki se je v zadnjih štirih sezonah vedno prebil v drugi del LP, o čem podobnem ne razmišlja več. In to po pičlih dveh tekmah. "Borili se bomo za tretje mesto v skupini. Sicer lahko še vedno napredujemo, toda biti moramo realni," je dejal najboljši igralec Lyona Brazilec Juninho , ki je v torek dvakrat zadel okvir vrat. Smola. "Vedeli smo, da se bodo Škoti branili. Začeli smo dobro, toda po prejetem zadetku se nismo več znali pobrati." Šestkratni francoski prvaki, od katerih so v minuli sezoni pričakovali, da se bodo borili celo za naslov v LP (izpadli so v osmini finala), so v krizi. V domačem prvenstvu je steklo, v Evropi ne gre in ne gre. Predsednik kluba Jean-Michel Aulas : "S statističnega vidika se bomo težko uvrstili naprej. Takega poraza nismo pričakovali."

Lyon (trikrat je nesrečno izpadel v četrtfinalu LP) je pred sezono precej prevetril ekipo. Prišel je novi trener Alain Perrin , odšli so Malouda, Thiago, Abidal. Francoski prvak stavi na mladostno radoživost na čelu z 19-letnim biserom Karimom Benzemom , z devetimi goli najboljšim strelcem francoskega prvenstva. "Ta trenutek preživljamo hude čase, nekaj, česar nismo doživeli že dolgo," je dejal izkušeni Juninho.



 

Še pomnite?

V sezoni 1999/2000 je bil trener Maribora Bojan Prašnikar, njegov pomočnika pa sedanji selektor reprezentance Matjaž Kek.

A vedno, ko omenimo Lyon, se spomnimo na stare dobre čase mariborskega nogometa. Sezona 1999/2000: takrat se je NK Maribor Teatanic v tretjem predkolu LP pomeril s tem francoskim klubom in pripravil najlepše trenutke slovenskega klubskega nogometa. Vijoličasti so z 1 : 0 zmagali že na prvi tekmi (strelec Filipović ), na povratni pa pred 3.000 navijači z zadetkoma Šimundže in Balajiča potrdili prvo zgodovinsko uvrstitev v najelitnejše klubsko tekmovanje v Evropi. To je bila najboljša tekma v zgodovini kluba. Maribor je gorel, Štajerci bi lahko takrat prodali tudi 30.000 vstopnic. To so bile podobe iz sanj. Pred prodajalnami se bile več kot sto metrov dolge kolone. Nekateri so večer pred tekmo prespali kar pred Ljudskim vrtom. Maribor je nato v skupini z Laziem, Bayerjem iz Leverkusna in kijevskim Dinamom zmagal enkrat in izpadel iz nadaljnjega tekmovanja. Osem sezon po tem je vse drugače. Maribor je daleč od evropskih žarometov. Lyon pod njimi, a ga slepijo. Toda veličina najboljših je prav ta. Da se nekoč spet vrnejo na vrh ...
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.