Kanuisti, dvojci uspešni, Kragljeva ne

Foto: Žurnal24 Zaradi vremena so bile prvi dan na SP tribune bolj prazne. (Foto: Matej Podgorše
V popoldanskem programu je med polfinaliste uspelo priti še kanuistom Anžetu Berčiču, Benjaminu Savšku in Juretu Lenarčiču ter kanuistki Evi Terčelj. Razočaranje dneva je kajakašica Urša Kragelj.
Oglej si celoten članek

Potem ko so v dopoldanskem programu prvega dne svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Tacnu kvalifikacije uspešno prestali vsi trije slovenski kanuistični dvojci in kajakašica Nina Mozetič, je bilo popoldne nekaj boljše. Triindvajsetletni Benjamin Savšek se je že lani na evropskem prvenstvu prebil med deseterico, v svetovnem pokalu je bil med kanuisti skupno drugi, letos pa je svoje nastope še nadgradil in v Pragi na tekmi svetovnega pokala dosegel doslej najboljšo uvrstitev – drugo mesto –, v Seu d'Urgellu je bil osmi, v Bratislavi na evropskem prvenstvu pa šesti.

Kvalifikacije so se dobro izšle. V drugi vožnji sem še malce popravil svoj nastop iz prve vožnje, čeprav bi lahko še malce bolje veslal. Toda izpolnil sem svoj cilj in sem zadovoljen.
Benjamin Savšek

Tudi tokrat je že v prvi vožnji pokazal, da se zna spopasti z brzicami v Tacnu in že s prvim nastopom vstopil med nedeljske polfinaliste, v drugi vožnji pa je svoj dosežek še izboljšal. Na koncu je dosegel deveti čas, za najhitrejšim, Nemcem Siderisom Tasiadisem, je zaostal 4,42 sekunde. Toda Savšek ni bil najboljši slovenski kanuist v kvalifikacijah. Z izvrstno drugo vožnjo je namreč še mesto boljšo uvrstitev dosegel Berčič, ki je bil tudi skoraj sekundo hitrejši od reprezentančnega kolega.

Foto: Žurnal24 Jure Lenar%C4%8Di%C4%8D

"Zaenkrat sem zadovoljen. Kvalifikacije so se dobro izšle. V drugi vožnji sem še malce popravil svoj nastop iz prve vožnje, čeprav bi lahko še malce bolje veslal. Toda izpolnil sem svoj cilj in sem zadovoljen," je takoj po nastopu povedal Savšek, ki mu je nasvet, da naj uživa na progi, pred drugo vožnjo namenil tudi najboljši slovenski kajakaš Peter Kauzer. Ali ga je upošteval? "Da, užival sem. Vesel sem pa tudi, da se je kljub dežju zbralo veliko navijačev ob progi. Zato se že veselim nedeljskega nastopa, ko bo sonce in verjamem, da še večja podpora s tribun," je še dodal kanuist tacenskega kluba.

Dobro pa se je odrezal tudi Lenarčič, ki si je polfinale priveslal s 25. mestom. V Tacnu so izpeljali tudi kvalifikacije relativno nove discipline. V ženskem kanuju je bilo v kvalifikacijah na startnem seznamu 28 tekmovalk, med katerimi je bila tudi Eva Terčelj, ki je v svoji paradni disciplini – kajaku – že končala tekmovanje. Drugače je bilo v C-1, kjer je v – roko na srce – skromni konkurenci kot zadnja 20. prišla do polfinala. Najhitrejša je bila Avstralka Jessica Fox. Že dopoldne so si sobotni polfinale priveslali dvojci Sašo Taljat in Luka Božič, ki sta bila 14., Dejan Kralj in Simon Hočevar (18.) ter Luka Slapšak in Urban Jarc (20.) in kajakašica Nina Mozetič, ki je bila 23. Spodletelo je Urši Kragelj (51.) in že omenjeni Terčeljevi (31.). V četrtek popoldne bodo na sporedu še kvalifikacije kajakašev, kjer bodo slovenske barve zastopali Peter Kauzer, Jure Meglič in Dejan Kralj.

Na koncu sva zadovoljna, saj sva se le želela prebiti čez kvalifikacije. To je bil cilj in to sva dosegla. Nastopa sicer nista bila najbolj tekoča, v obeh vožnjah sva napravila dva dotika, tako da bi se dalo bolje veslati.
Luka Božič

Uvod tacenskega dogajanja je na žalost prirediteljev pokvarilo močno deževje, ki je od obiska Tacna odvrnilo marsikaterega ljubitelja tega športa na brzicah. Toda dež ni motil slovenskih dvojcev, ki so se vsi po vrsti prebili med dvajseterico polfinalistov. Med njimi sta se najbolje odrezala branilca bronaste kolajne z lanskega SP v Seu d'Urgellu Sašo Taljat in Luka Božič, ki sta s štirimi kazenskimi sekundami končala na 14. mestu, dobrih pet sekund za najhitrejšima v kvalifikacijah, Britancema Timothyjem Bailliejem in Etiennom Stottom.

"V prvi vožnji sva naredila tri majhne napake, kar naju je stalo boljše uvrstitve. Ampak na koncu sva zadovoljna, saj sva se le želela prebiti čez kvalifikacije. To je bil cilj in to sva dosegla. Nastopa sicer nista bila najbolj tekoča, v obeh vožnjah sva napravila dva dotika, tako da bi se dalo bolje veslati," je dejal Božič in dodal, da imata še rezerve in da sta gotovo sposobna priti v finale.

Veslati sicer oba znava, toda se vseeno v situacijah, ko narediva napako, težko rešiva. Ampak sem zelo zadovoljen. Cilj nama je bil prebiti se med 20, to je vendarle SP in so vsi dobro pripravljeni.
Simon Hočevar

Izkušena Dejan Kralj in Simon Hočevar sta z enim dotikom pristala na 18. mestu, na 20. pa sta bila Luka Slapšak in Urban Jarc (štiri kazenske sekunde). "Druga vožnja je bila kar optimalna za naju, zato ker sva imela malo treninga, šele od marca veslava skupaj. Veslati sicer oba znava, toda se vseeno v situacijah, ko narediva napako, težko rešiva. Ampak sem zelo zadovoljen. Cilj nama je bil prebiti se med 20, to je vendarle SP in so vsi dobro pripravljeni. Sploh v C-2, kjer je le je pet 'eksotov', vsi drugi pa so sposobni priti v polfinale in finale," pravi Hočevar.

Povsem pa se je ponesrečil nastop kajakašicam, predvsem glavnemu upu za visoko slovensko uvrstitev Urši Kragelj, dobitnici brona na letošnjem evropskem prvenstvu v Bratislavi. V obeh kvalifikacijskih vožnjah so ji sodniki prisodili po 50 kazenskih sekund za izpuščena vratca, tako da je tekmovanje v posamični konkurenci že končala na skromnem 51. mestu.

Foto: Žurnal24

Prav tako se med 30 ni uspelo prebiti mladi Evi Terčelj, ki je polfinale na 31. mestu zgrešila za 79 stotink sekunde. Tako bo v soboto slovenske barve branila le najizkušenejša Nina Mozetič, ki je bila danes 23. (prav pri njej se je v drugi vožnji ulilo kot iz škafa), za najhitrejšo, Španko Maialen Chourraut, je zaostala 11,5 sekunde.

"Prva vožnja je bila zame dobra, želela sem si varno veslati, da si zagotovim mesto med 30, toda imela sem osem kazenskih sekund, tako da je bil na koncu slabši rezultat. V drugi vožnji pa sem bolje začela, toda na sredini se mi je vse podrlo, samo lovila sem še vratca do cilja in čakala, da bo čim prej konec," je kljub preboju v polfinale potarnala Mozetičeva in dodala, da so vse tri pričakovale boljše vožnje na domači progi in da upa, da bo v soboto bolje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.