Katarci vztrajajo: možen tudi poletni mundial

Foto: EPA
Foto: EPA
Generalni sekretar organizacijskega komiteja svetovnega prvenstva leta 2022 v Katarju je zatrdil, da bi lahko mundial kljub trditvam enega vodilnih mož Fife organizirali tudi poleti.
Oglej si celoten članek

Generalni sekretar Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Jérôme Valcke je s sredinimi izjavami za Radio France poskrbel za enega najmočnejših "zimskih" namigov o svetovnem prvenstvu v Katarju leta 2022.

Fifa je kasneje zatrdila, da se še ni odločila o končni datumski zamejitvi mundiala, ki naj bi bil po Valckejevem prepričanju na sporedu med novembrom in januarjem. Generalni sekretar organizacijskega komiteja Hasan Al Thavadi je za L'Equipe zdaj dejal, da kljub temperaturam, ki so junija in julija višje tudi od 40°C, poletni mundial ni nemogoč.

Primeri Mehike, Španije in ZDA

"Mislim, da ni nemogoče. Res je, da je poleti tukaj vroče. Ni idealen čas za obisk države, tega ne bo zanikal nihče, toda poglejte si svetovna prvenstva, ki so bila v Mehiki leta 1970 ali 1986, tistega v Španiji leta 1982, ZDA 1994," je dejal Al Thavadi.

Poglejte si tudi prvenstvo letos v Braziliji in ne morete zanikati, da velika vročina, ki je primerljiva s to tukaj, nikoli ni bila težava v zgodovini SP. Mar se ni turnir vsakič odvil povsem normalno? Da pa še enkrat na plano potegnete vprašanje o temperaturah – s tem bi ignorirali tehnologije hlajenja, ki jih bomo namestili na stadionih in v navijaških conah."

Valcke prekršil dogovor

Dileme o (ne)mogočih temperaturah v obalni državi se vrstijo že praktično vse od podelitve kandidature. Organizatorji trdijo, da bi z naprednimi hladilnimi sistemi lahko omogočili tudi poletni turnir, številni nogometni delavci na čelu s predsednikom Fife Seppom Blatterjem pa so že večkrat namignili, da je najrealnejša možnost igranje v zimskih mesecih, ko se živo srebro spusti na znosnih 25°C.

Tudi predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Michel Platini je eden od pobudnikov zimskega mundiala, a se je v L'Équipu tudi vprašal, zakaj je Valcke te izjave podal takrat, ko se je izvršni komite šele dogovoril, da bo raziskal vse možnosti.

Potreben posvet z vsemi nogometnimi družinami

"Med srečanjem izvršnega odbora na začetku oktobra smo odločili, da bomo začeli proces posvetovanj v celotnem nogometu, in da ne bomo sprejeli nobene odločitve pred svetovnim prvenstvom v Braziliji. Dogovorili smo se tudi, da ne bomo govorili o tej temi, zato ne vem, zakaj se o tem javno govori. Moje stališče je osebno in izrazil sem ga že pred tremi leti. Ampak pred odločitvijo se je potrebno posvetovati z vsemi nogometnimi družinami," je o še eni v vrsti nepremišljenih potez članov Fife dejal Platini.

Da je "zelo presenečen" nad Valckejevimi besedami, je dejal tudi predsednik Združenja evropskih klubov (ECA) Karl-Heinz Rummenigge, ki je za dpa razkril, da mu je Blatter sam dejal, da bodo odločitev sprejeli šele po posvetovanju.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.