Katastrofa za Dallas, Luka odšepal v garderobo

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Dallas Mavericks so ostali brez prvega zvezdnika. V gosteh so vseeno z 99:95 premagali Phoenix.
Oglej si celoten članek

Luka Dončić in soigralci so bili pred težkim nizom tekem, do All-Star tekme bodo odigrali deset dvobojev, od tega kar devet proti moštvom s katerimi se borijo za mesta v končnici. Prvi nasprotnik je bil za četo Jasona Kidda Phoenix. Obe moštvi sta v sezoni zabeležili 25 zmag in 24 porazov, nahajata se na šestem in sedmem mestu Zahoda, navijači franšiz pa se še kako spominjajo dvoboja v play-offu minule sezone, ko je na sedmi tekmi Dallas povsem razbil Sonca iz Arizone ter se preko njih uvrstil v finale zahodne konference.

Phoenix je zabeležil štiri zmage zapored, Dallas pa se je v dvoboj podal s petimi porazi na zadnjih šestih srečanjih. Mavericks v zadnjem obdobju sodijo med najslabša moštva kar se tiče igre v obrambi.

Tudi tokrat v uvodnih minutah niso uspeli zaustaviti napadov tekmecev, domači so zadeli pet od prvih sedmih metov in povedli z 12:8. Pri tem izidu je Kidd že vzel minuto odmora, tudi zato, da na klopi preverijo stanje Dončića, ki si je v zadnji napadalni akciji Dallasa poškodoval levi gleženj. Luka, ki je sicer v tem večeru izvedel, da je tretjič v karieri izbral v prvo peterko za tekmo All-Star, je odšepal v garderobo. Minile so le tri minute in pol prve četrtine.

Na polovici četrtine je bil izid še izenačen, nato pa se je Phoenix z delnim izidom 11:2 v dveh minutah oddaljil na 28:19. Na začetku zadnje minute v četrtini je Dorian Fiiney-Smith s košem in dodatnim prostim metom Mavericks pripeljal na pet točk zaostanka, nato je met za tri točke zadel še Spencer Dinwiddie. Niz osmih zaporednih točk so Mavericks sklenili še z uspešnima prostima metoma Dinwiddieja za 32:32. 

Kmalu je prišla novica, da se Dončić ne bo vrnil na parket. Prve informacije so bile sicer dokaj pozitivne, do zloma ni prišlo.

Njegovi soigralci so na začetku drugih 12 minut povedli in nato ohranjali manjšo prednost. Dinwiddie je ob koncu prvega polčasa dosegel 10 od 12 točk Dallasa, edini preostali dve je dodal Dwight Powell, ki je poskrbel tudi za končni izid pred odhodom na glavni odmor. Mavericks so vodili s 54:48.

Po štirih minutah tretje četrtine je prednost zasedbe iz Teksasa po štirih točkah Josha Greena, ki je prevzel Dončićevo mesto v prvi peterki, in trojki Tima Hardawayja Jr. narastla na 11 točk. Trener Phoenixa Monty Williams je bil prisiljen vzeti minuto odmora.

Kasneje se je začel naskok gostov topiti. Ko je za Phoenix trojko zadel Mikal Bridges, se je na semaforju izpisal izid 64:67. Omenjeni igralec je po zadetem metu sicer mekaj pripomnil proti Dallasov klopi in si prislužil tehnično napako. Bullock je to kaznoval s prostim metom, žogo so znova dobili Mavericks, Dinwiddie pa je zadel izza črte za tri točke za +7.

Čeprav se je Phoenix vmes že približal le na dve točki zaostanka, je v zadnjih sekundah četrtine znova od daleč zadel Dinwiddie za 76:69. Slednji je dosegel že 30 točk, po 10 v vsaki od četrtin. Obramba Dallasa je bila na visokem nivoju. Če so v prvi četrtini gostje tekmecu dovolili 32 točk, so jih v drugih dveh skupno 37.

Po dveh minutah zadnje četrtine je Phoenix znova prišel na dve točki zaostanka, Chris Paul pa bi s trojko lahko Sonca celo popeljal v vodstvo, vendar ni bil natančen.

Kidd je hitro v igro vrnil Dinwiddieja, a so zablesteli preostali člani peterke. Reggie Bullock, Hardaway Jr. in Finney-Smith so zadeli vsak po en met za tri točke, Dallas pa je slabih sedem minut pred koncem povedel z 89:81.

Suns so se dvakrat približali na šest točk zaostanka, a so Mavericks obakrat našli pravi odgovor. Najprej Green, nato še Dinwiddie, ki je tudi nekoliko srečno zadel trojko 'od table' za 95:86. Ostale so še tri minute in pol časa.

A tu se je gostom ustavilo, domači pa so se 47 sekund pred koncem po košu Paula približali na tri točke zaostanka. Powell je na drugi strani stekel proti košu, pri tem so mu izbili žogo. Sodniki so dosodili, da avt pripada Dallasu, vendar je domača klop zahtevala pregled posnetka. 'Challenge' ni bil uspešen.

Toda Finney-Smith je nato zgrešil met za tri točke, s košem za 95:96 je odgovoril Paul. Devetnajst sekund pred koncem je bilo le še +1 za Dallas. Kidd je vzel minuto odmora.

Natanko ducat sekund pred zadnjim piskom sirene je na črto prostih metov stopil Bullock, zadel je prvega in zgrešil drugega, a na srečo gostov je odbito žogo pobral Powell. Nad Kanadčanom je bil storjen prekršek, ta je bil uspešen obakrat za 99:95.

Po minuti odmora je bil met Paula nenatančen. Dallas je ujel žogo.

Dinwiddie je zbral 36 točk, šest skokov in devet asistenc, Finney-Smith je k zmagi dodal 18 točk in 12 ulovljenih žog, Powell pa 15 točk. Pri Phoenixu sta po 22 točk dosegla Paul in Cameron Johnson, tri manj pa Deandre Ayton, ki je zbral tudi 20 skokov. A iz igre je metal le 6/20.

Luka je s tremi minutami sicer vpisal nastop, s tem pa izgubil prvo pozicijo med strelci v ligi NBA. Tokrat je ostal brez točk, imel je en skok, njegovo točkovno povprečje pa je s 33.8 padlo na 33.0 točk. Ob tem ga je na mestu prvega strelca zamenjal član Philadelphie 76-ers Joel Embiid (33.4 točke).

Liga NBA, izidi:

Boston Celtics - New York Knicks       117:120 (podaljšek)
Brooklyn Nets - Detroit Pistons        122:130
Charlotte Hornets - Chicago Bulls      111:96
Houston Rockets - Cleveland Cavaliers   95:113
Phoenix Suns - Dallas Mavericks         95:99
LA Clippers - San Antonio Spurs        138:100
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 09:17 27. Januar 2023.

    Vse preveč je obremenjen s minutazo na tdkmi, vse gre preko njega, ekipa nima ustrezne zamenjave, povrhu vseha pa Luka …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.