Katero je najbolj športno mesto v Sloveniji?

Foto: Žurnal24 Za Ljudski vrt so na ruskem spletnem portalu zapisali, da je zadnjo večjo obnovo
Katero je najbolj športno slovensko mesto? To vas sprašujemo v tokratni anketi. Je to Celje, Domžale, Ljubljana, Koper ali Maribor? Glasujte in izberite zmagovalca!
Oglej si celoten članek

Da se boste lažje odločili, vam v pomoč ponujamo pregled športnih uspehov v posameznih mestih. Osredotočili smo se na kolektivne športe.

 

Ljubljana

Št. prebivalcev: 267.000
Največji uspehi v kolektivih športih:
Košarka:
U. Olimpija (13 naslovov državnega prvaka, evropski pokal, final four)
Hokej: ZM Olimpija (24 naslovov državnega prvaka, 11 v samostojni Sloveniji)
Rokomet: Krim, ženske (dva naslova evropskih prvakinj, pokal pokalnih zmagovalk), Olimpija, ženske (pokal EHF), Prule (državni prvaki leta 2002, edini, ki so naslov speljali Celju)
Nogomet: Olimpija (4 naslovi državnega prvaka)
Navijaška skupina: Green Dragons

Ljubljana:
Ljubljana ima 267 tisoč prebivalcev. Čeprav gre za največje in najbolj naseljeno slovensko mesto, pa se ne more pohvaliti s športnimi objekti. Poleg propadajočega stadiona za Bežigradom je tu še manjši stadion v Spodnji Šiški, namenjen prav tako nogometu in atletiki. Stara je tudi Hala Tivoli z malo in veliko dvorano, ki pa je bila za razliko od stadionov letos velikokrat napolnjena do zadnjega kotička. Zasluga za to gre dvema moštvenima kolektivoma. Hokej se je v zadnji sezoni po le prebudil. Hokejisti so prvič nastopili v ligi Ebel in se zavihteli kar na drugo mesto. Moči jim je zmanjkalo v končnici državnega prvenstva, kjer jim proti železarjem ni uspelo ubraniti naslova državnega prvaka.

Za najbolj slavnim ljubljanskim kolektivom, košarkarji Uniona Olimpije , je sezona vzponov in padcev. Trinajstkratni državni prvaki imajo v svojih vitrinah Evropski pokal iz leta 1994, leta 1997 pa so na finalnem turnirju četverice Evrolige zasedli tretje mesto. V zadnjih letih se ubadajo s finančnimi težavami, večjih uspehov v Evroligi ni več, je pa letos žarek upanja posvetil z uvrstitvijo na zaključni turnir lige NLB. Čaka jih še boj za naslov državnega prvaka, kjer pa ne branijo starega naslova. V lanskem finalu je bil boljši domžalski Helios .


Hokejisti so v zadnjem letu obnoreli ljubljansko občinstvo. © Saša Despot

 


 

PLUSI, MINUSI

Plus: navijači, tradicija, prepoznavnost, bogata športna zgodovina, športni uspehi

Minus: infrastruktura, športne zdrahe, propadanje športnih kolektivov

Tretji velikan z imenom Olimpija so nogometaši, državni prvaki v letih 1992, 1993, 1994 in 1995. Stanje v klubu od takrat naprej ni bilo rožnato. Na najnižjo točko je Olimpija padla leta 2005, ko je izpadla v najnižjo slovensko ligo. Nova Olimpija se je do letos uspela dokopati do drugoligaške konkurence. Ljubljana v najpomembnejšem športu na naslov prvaka torej čaka že 13 let. Rešitelj pa je pred vrati. To je bogati poslovnež Joc Pečečnik , ki je v prvoligaša Interblock vložil velika denarna sredstva. Nekdanja Ježica je letos v finalu pokalnega tekmovanja proti Mariboru osvojila naslov. Pečečnik napoveduje skorajšnjo obnovitev bežigrajskega stadiona in celo uvrstitev v Ligo prvakov.

V Ljubljani se igra tudi rokomet, danes bolj ženski kot moški. Še pred leti so rokometaši Prul igrali v polfinalu Lige prvakov, pozneje pa propadli. Drugače je z rokometašicami Krima , dvakratnimi evropskimi klubskimi prvakinjami, ki so še trikrat zaigrale v finalu. En naslov imajo tudi rokometašice Olimpije, ki so v sezoni 1996/97 postale evropske prvakinje pokala EHF.

Omenimo še navijaško skupin o Green Dragons , ki spodbujajo košarkarje, hokejiste in nogometaše Olimpije.

 

Maribor

Št. prebivalcev: 168 tisoč
Največji uspehi v kolektivih športih:
Nogomet:
NK Maribor (sedem naslovov državnega prvaka, uvrstitev v evropsko Ligo prvakov)
Odbojka: Branik, ženske (osem naslovov državnih prvakinj)
Navijaška skupina: Viole

Maribor:
Štajerska prestolnica je s 168 tisoč prebivalci drugo največje mesto. Dvorana Tabor je dom odbojke in košarke, pred kratkim pa so odprli prenovljeni stadion Ljudski vrt s pokritimi tribunami in več kot 12 tisoč sedeži.

Mariborčani so najbolj ponosni na nogometaše, Maribor pa velja za najbolj nogometno slovensko mesto. Na tribunah jih spremlja navijaška skupina Viole. NK Maribor ima na svojem računu sedem naslovov državnega prvaka, petkrat pa so bili najboljši v pokalu. Zadnji naslov sega v sezono 2003/04, ko so bili vijoličasti najboljši v pokalu, v prvenstvu so nazadnje zmago slavili leto pred tem. Največji in najbolj odmeven ter edinstven uspeh v slovenskem klubskem nogometu jim je z uvrstitvijo v Ligo prvakov uspel v sezoni 1999/2000. Takrat so po vrsti premagali belgijski Gent, francoski Lyon, Dinamo iz Kijeva, Bayerju iz Leverkusna pa odščipnili točko.


Mariborske Viole nemalokrat poskrbijo za incidente. © Saša Despot

 


 

PLUSI, MINUSI

Plus: prenovljeni stadion Ljudski vrt, tradicija, podpora navijačev

Minus: mrtvilo v košarki in rokometu, incidenti navijačev

Poleg nogometašev se z največ uspehi lahko pohvalijo še odbojkarice Branika , ki so bile osemkrat državne prvakinje. Košarka je v Mariboru že dolga leta na stranskem tiru. V zadnjem času so glasne govorice o prebujanju hokeja, s ciljem nastopati v ligi Ebel. Omenimo še, da je Maribor prizorišče ene od najbolj znanih tekem svetovnega pokala v ženskem alpskem smučanju. Najboljše svetovne smučarke se vsako leto za točke svetovnega pokala borijo na mariborskem Pohorju.

 

Celje

Št. prebivalcev: 48 tisoč
Največji uspehi v kolektivih športih:
Rokomet:
Celje PL (16 naslovov državnega prvaka, naslov evropskega prvaka)
Košarka: Merkur, ženske (šest naslovov državnih prvakinj)
Nogomet: NK Celje (enkrat pokalni zmagovalci)
Navijači: Florijani

Celje:
Mesto Celje šteje 48 tisoč prebivalcev in je dom kar nekaj močnih športnih kolektivov, kot so nogometaši MIK CM Celja , rokometaši Pivovarne Laško , košarkarice Merkurja in atletski klub Kladivar . Rokometaši Celja so šestnajstkratni državni prvaki v rokometu, daleč največji uspeh pa so dosegli leta 2004, ko so se zavihteli na vrh Evrope. Rokometaši niso le ponos Celja, temveč vse Slovenije. Celje je v svetovnem vidiku eden od največjih rokometnih kolektivov in valilnica mladih talentov.

Zadnja leta niso več tako superiorni kot v preteklosti, denarja je manj, s tem pa so slabši tudi rezultati v Evropi. Rokometaši igrajo v dvorani Zlatorog, najlepši dvorani, ki jo premore Slovenija in ki sprejme šest tisoč gledalcev. Na tekmah so glasni Florijani, ki so znani tudi po tem, da svoje ljubljence na gostovanjih spremljajo po vsej Evropi. Celje ima v celoti gledano najmodernejšo infrastrukturo. V neposredni bližini dvorane stoji stadion z več kot 12 tisoč sedeži, na katerem svoje tekme igra slovenska nogometna reprezentanca in nogometaši NK MIK CM Celje. Nogometaši so doslej edino lovoriko osvojili v sezoni 2004/05, ko so bili najboljši v pokalu.


Rokometaši so najbolj evropsko prepoznaven športni artikel mesta Celje. © Saša Despot

 


 

PLUSI, MINUSI

Plus: infrastruktura, tradicija, rokometni uspehi v Evropi, rojevanje športnih potencialov

Minus: podpora navijačev le rokometu, upad uspehov v zadnjih letih

Košarkarice Merkurja iz Celja so po prevladi ljubljanske Ježice v devetdesetih v začetku novega tisočletja zavladale Sloveniji in osvojile šest naslovov državnih prvakinj. Omenimo še atletsko društvo Kladivar Celje , ki je valilnica najboljših atletov in je osvojilo več kot tisoč naslovov slovenskih in jugoslovanskih prvakov v vseh kategorijah, prispevalo več kot petsto reprezentančnih nastopov, več kot sto državnih rekordov, osvajalo odličja na največjih tekmovanjih, dalo 19 olimpijcev in en svetovni rekord.

 

Koper

Št. prebivalcev: 46 tisoč
Največji uspehi v kolektivih športih:
Rokomet:
Koper (polfinale evropskega pokala EHF, drugo mesto v DP v sezoni 2007/08)
Nogomet: Koper (3. mesto v sezoni (2005/2006)
Navijači: Tifozi

Koper:
Največje obalno mesto premore 46 tisoč prebivalcev, v največjih kolektivnih športih pa je še brez naslova državnega prvaka. Letošnje leto je, vsaj kar zadeva kolektivne športe, najboljše v samostojni Sloveniji.

Rokometašem je malo zmanjkalo do naslova državnih prvakov, nogometaši Kopra so si z drugim mestom v državnem prvenstvu zagotovili nastopanje v Evropi naslednje leto, košarkarji pa so visoko kot še nikoli doslej.


Dvorana Bonifika v Kopru letos ne sameva. © Žurnal24

 


 

PLUSI, MINUSI

Plus: športni talenti, športna vsestranskost, zanimanje za šport raste

Minus: zastarel stadion, še brez naslova v najmočnejših kolektivnih športih

Rokomet in košarka sta se v Kopru začela prebujati z zgraditvijo sodobne dvorane Bonifika . Zanimanje so pokazali tudi sponzorji in gledalci, ki so bili ob nastopu rokometašev v Evropi vselej pomemben dejavnik ob zmagah Kopra. Ta je v pokalu EHF prilezel vse do polfinala, naslov državnega prvaka pa izpustil prav na zadnji tekmi v Celju.

 

Domžale

Št. prebivalcev: 29 tisoč
Največji uspehi v kolektivih športih:
Nogomet: Domžale (dvakratni državni prvaki)
Košarka: Helios (državni prvaki v sezoni 2006/2007)
Navijači: Ravbarji

Domžale:
Domžale so najmanjše mesto v naši anketi. Če gledamo njihove športne uspehe, to prav gotovo ne drži. So aktualni in dvakratni državni prvaki v nogometu ter aktualni državni prvaki v košarki.

Košarkarji nastopajo v prenovljeni Hali komunalnega centra, pravo podobo nogometnega stadiona pa z dograditvijo tribun počasi dobiva tudi Športni park.


Domžale so aktualni nogometni in košarkarski prvak Slovenije. © Saša Despot

 


 

PLUSI, MINUSI

Plus: uspehi nogometašev in košarkarjev, finančno stabilna športna sredina

Minus: tradicija, manjša podpora navijačev

Med zlata leta domžalskega kolektivnega športa štejemo zadnjih pet let. Nogometaši so se med prvoligaško druščino vrnili v sezoni 2002/2003. Preboj v sam vrh slovenskega nogometa jim je uspel v sanjski sezoni 2006/2007, ko so suvereno osvojili naslov državnega prvaka, saj je drugouvrščena HiT Gorica zaostala za neverjetnih sedemnajst točk. Uspeh so ponovili tudi letos. Košarkarji Heliosa so trn v peti ljubljanski Olimpiji. Lani so jim speljali naslov državnega prvaka. Manj uspešno so nastopali v ligi NLB. 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.