Kavčič želi top 50 in London

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Najboljši slovenski teniški igralec Blaž Kavčič, ki je moral sezono zaradi poškodbe noge predčasno končati, je okreval in dobro pripravljen pričakuje uvodne nastope v letu 2012.
Oglej si celoten članek

Kot pravi Blaž Kavčič, je za njim najboljša sezona kariere, saj je nastopil na vseh štirih grand slamih in leto na lestvici ATP končal najvišje doslej (92.), a zdaj meri še višje.

"Za menoj je dobra sezona z nekoliko grenkim priokusom, saj mi je zadnje tri mesece vzela poškodba. Če je ne bi bilo, sem prepričan, da bi bila moja uvrstitev na lestvici še boljša. Kljub temu sem s sezono zelo zadovoljen," je uvodoma na druženju z novinarji povedal Kavčič, ki pravi, da je v minuli sezoni naredil korak naprej in zaigral na višji ravni: "Tudi v pripravah sem naredil korak naprej, a prave predstave, kam sodim, še nimam, saj nimam ustrezne primerjave. Tudi zato že komaj čakam na prve turnirje, saj bom šele takrat res vedel, kako sem pripravljen. Po občutku pa bi rekel, da precej dobro."

Poškodba zadnje stegenske mišice je pozdravljena, tako da ga minula dva tedna nič več ne ovira pri treningu in se pripravlja s polno paro: "Ta poškodba mi je vzela tri mesece. Sicer sem treniral, a ta trening ni bil takšen, kot sem si ga želel. Lahko pa rečem, da sem se iz te poškodbe veliko naučil za naprej. Tudi lani sem se ob koncu sezone zaradi preutrujenosti poškodoval, pa me ni izučilo. Zdaj bom bolje poslušal svoje telo. Dejstvo je, da bi se moral po turnirju v Banja Luki malo zaustaviti, pa se nisem."

Kavčičev kondicijski trener Klemen Jakše, ob glavnem trenerju Blažu Trupeju ter psihološkem trenerju Ambrožu Cevcu prav tako član njegove ekipe, je pojasnil, da je bil razlog za poškodbo preobremenitev: "Da bi se izognili novim tegobam, bo treba najprej okrepiti zadnjo stegensko mišico, nato pa ustrezno načrtovati in 'dozirati' nastope na turnirjih ter si vzeti počitek, ko bo Blaž prepoznal, da je utrujen, izčrpan ali pretreniran."

Kavčič se na novo sezono pripravlja pod okriljem Trupeja. "Najino sodelovanje ni nič novega, saj me je Blaž poznal z reprezentančnih akcij in je vedel, kaj bom od njega zahteval. Priprave so potekale v dveh fazah; prva je bila osemtedenska rehabilitacija poškodbe, ko so bili treningi precej statični, monotoni in sva odpravljala tehnične pomanjkljivosti, v drugem obdobju, zadnja dva tedna in pol, ko je noga zdrava, pa skušava te tehnične spremembe spraviti v igro," je dejal glavni trener in razkril cilje v novi sezoni: "Sam sem zagovornik etapnih ciljev, a na dolgi rok so cilji gotovo izboljšati doslej najboljšo uvrstitev na lestvici ATP, se na grand slamih prebiti tudi čez tretji krog, izboljšati končno uvrstitev na lestvici ... Blaž ima gotovo potencial, da doseže najboljšo petdeseterico."

"Pred novo sezono imam visoke rezultatske cilje. V prvi vrsti želim ohraniti položaj na lestvici ATP in ubraniti točke od lani, zato bodo prvi trije meseci ključni. Nato pa se želim čim bolj približati 'top 50' igralcem sveta, kar je že dolgo moj cilj," je o načrtih pred sezono povedal Ljubljančan in dodal: "Gotovo je eden mojih večjih ciljev v življenju tudi nastop na olimpijskih igrah, saj o tem sanjam že od malih nog. Gre za poseben dogodek v karieri športnika, saj so igre le enkrat na štiri leta. Zaigrati v Londonu 2012 bi bil res poseben občutek, a vem, da bo zelo težko letos doseči ta cilj. Motivacije mi ne manjka in vsak trening 'oddelam' po najboljših močeh."

Na challengerjih si Kavčič v novi sezoni ne želi več igrati: "Na turnirjih serije challenger bom zaigral le v primeru, če bo tako naneslo, če bom uvodoma na lestvici izgubil preveč mest, mi bodo padli ali 'ranking' ali forma ali samozavest. Ampak mislim, da ne bo treba. Tudi na ljubljanskem turnirju bom zaigral le, če bom stoodstotno pripravljen. Letos sem po Banja Luki kljub veliki utrujenosti kar nekako posiljeno nastopil še v Ljubljani, saj sem čutil dolžnost do vseh, ki me podpirajo. A izkazalo se je, da je bila to nespametna poteza, saj sem se poškodoval."

Kavčič bo že konec leta odpotoval v Indijo, kjer ga 2. januarja 2012 najprej čaka turnir v Chennaiju. Nato se bo preselil v Avstralijo; 9. januarja bo predvidoma zaigral v kvalifikacijah Sydneyja, 16. pa se v Melbournu že začne uvodni grand slam sezone, odprto prvenstvo Avstralije, kjer bo zaigral na glavnem turnirju. Potem se bo vrnil domov, kjer ga z reprezentanco čaka nastop v Davisovem pokalu, ko bo Slovenija od 10. februarja gostila Dansko.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.