Kdo so slovenski športni upi?

Foto: EPA
Foto: EPA
Leta 2014 bodo na zimskih olimpijskih igrah v ruskem Sočiju slovenski športniki in športice branili dve srebrni in eno bronasto kolajno iz Vancouvra. Kdo so mladi upi, na katere lahko računamo?
Oglej si celoten članek

Na olimpijskih igrah v Vancouvru v Kanadi je Slovenija po zaslugi dveh srebrnih kolajn smučarke Tine Maze in brona smučarske tekačice Petre Majdič v domovino prinesla tri kolajne.

Majdičeva se je medtem upokojila, za Tino Maze pa se pričakuje, da bo v Sočiju leta 2014 eden izmed glavnih upov slovenske odprave v Rusijo. V ospredje pa se prebijajo mladi, ki kljub ne preveč rožnatemu finančnemu položaju pobirajo kolajne na največjih mladinskih svetovnih tekmovanjih. Po pregledu najbolj nadarjenih slovenskih športnikov in športnic, na katere bomo morda lahko računali že prihodnje leto na OI v Londonu, zdaj predstavljamo še slovenske "zimske" šporne upe za kolajne na največjih tekmovanjih v prihodnosti.

Boštjan Kline (alpsko smučanje)
Očitno Slovenija le ima smučarski podmladek. Dvajsetletni Mariborčan je eden od največjih upov slovenskega smučanja v hitrih disciplinah. Na letošnjem mladinskem svetovnem prvenstvu v švicarski Crans Montani je navdušil z dvema zlatima kolajnama. Z dvema vrhunskima predstavama je konkurenco ugnal v smuku in superveleslalomu.

Foto: Reuters Eva Logar je na SP v Oslu zasedla četrto mesto. (Foto: Reuters) Eva Logar (smučarski skoki)
Ženski smučarski skoki so postali del svetovnih prvenstev. Na zadnjem prvenstvu v Oslu je med članicami s 4. mestom nase opozorila šele 20-letna Eva Logar. V Ljubljani rojena športnica, katere vzornik je Finec Janne Ahonen, bo z napredkom, ki ga je pokazala v zadjih letih, eden od slovenskih upov za kolajne v Sočiju.

Tim Mastnak (deskanja - paralelni veleslalom)
Letos smo dobili še enega svetovnega prvaka. Na mladinskem svetovnem prvenstvu v deskanju na snegu v Valmalencu se je z naslovom najboljšega na svetu v disciplini paralelni veleslalom okitil Tim Mastnak. Dvajsetletni Celjan je po uspehu kariere dejal, da bo kmalu najboljšim konkurenčen tudi v članski konkurenci.

Matija Mihič (deskanje - kros)
Deskanje bo v Sočiju spet eden udarnih slovenskih športov. Na istem prvenstvu v italijanskem Valmalencu, kjer je blestel Mastnak, se je z mladinskim srebrom, a v disciplini kros, okitil 19-letni Ljubljančan Matija Mihič.

Foto: Žurnal24 Marjan Jelenko (v sredini) – nov velik up slovenskega športa. (Foto: sloski.si) Rok Tršan (tek na smučeh)
Očitno se ni bati niti za prihodnost slovenskega smučarskega teka. Naš up je komaj 18-letni Rok Tršan, ki je na mladinskem svetovnem prvenstvu v Otepääju v zasledovanju na 20 kilometrov (10 km klasika + 10 km prosto) zgolj za tri sekunde zaostal za bronom. Izkazal se je tudi na tekmi v prostem slogu, kjer je zasedel 13. mesto.

Marjan Jelenko (nordijska kombinacija)
V Otepääju je Sloveniji novo mladinsko zlato priboril Marjan Jelenko, ki je bil najboljši v nordijski kombinaciji. Dvajsetletni Zrečan, ki tekmuje za klub SSK Velenje, je bil po skokih drugi, v teku na 5 km pa z lahkoto nadoknadil 10 sekund zaostanka in srebrno kolajno izpred leta dni nadgradil z naslovom mladinskega prvaka.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.