Kilde in Shiffrinova odločno nad Fis, prvi rezultati so že tu

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Zvezdniški parček iz sveta belega cirkusa se močno zavzema za trajnostne rešitve pri zagotavljanju dolgoročne vzdržnosti pri organizaciji tekem svetovnega pokala.
Oglej si celoten članek

Sanjski parček iz smučarske karavane, ki ga tvorita Norvežan Aleksander Aamodt Kilde in Američanka Mikaela Shiffrin, je ponovno izrazil podporo naraščajočim prizadevanjem za razvoj trajnostne strategije za prihodnost zimskih športov.

Organizacijski odboru širom stare celine in izven njenih meja imajo v zadnjih letih vse več težav z nemoteno organizacijo tekmovanj, kar je posledica podnebnih sprememb in pomanjkanja snežnih padavin.

Mednarodna smučarska zveza (Fis) razvoj trajnostnih rešitev uradno postavlja na sam vrh seznama svojih prioritet, vendar pa po mnenju zaskrbljenih športnikov smernice za doseganje teh ciljev ostajajo preveč ohlapne, ukrepi pa nezadovoljivi.

Nevladna organizacija Protect Our Winters, katere glavni ambasador je avstrijski alspki smučar Julian Schütter, je še pred iztekom lanske sezone na Fis naslovila pismo, v katerem se je več kot 400 športnikov zavzelo za aktivnejše reševanje podnebne problematike.

Foto: Epa Med podpisniki peticije, v kateri so se podporniki zavzeli za preoblikovanje tekmovalnega koledarja in sistematičen pristop k zmanjšanju emisij CO2, sta bila tudi Kilde in Shiffrinova, dva izmed najuspešnejših in najprepoznavnejših obrazov iz sveta belega cirkusa.

"Skrajni čas je že, da začnemo razmišljati o zelo pomembnih vprašanjih. Vidimo lahko, da se svet spreminja pred našimi očmi in kaj te spremembe pomenijo za naš šport. Želim si, da bi prihodnje generacije doživele zimo na enak način, kot sem jo doživljal jaz," je podporo spremembam izrazil Norvežan, lani drugi najboljši smučar na svetu, ki je moral v boju za veliki kristalni globus priznati premoč le izvenserijskemu Švicarju Marcu Odermattu

Kilde, Shiffrinova in drugi podporniki peticije, med katerimi so tudi Boštjan Kline, Nejc Naraločnik in Maks Jan Mirnik ter deskar Žiga Erlač, pričakujejo, da bo smučarska zveza v prihodnosti zmanjšala in uravnotežila svoj ogljični odtis.

Fis prisluhnil športnikom

Predstavniki Fis-a so se v preteklih dneh mudili v Dubrovniku, kjer so pri oblikovanju provizoričnega koledarja za prihodnjo sezono poskušali vsaj delno zadostiti nekaterim zahtevam. Kamen spotike še naprej ostajajo tekme onkraj Atlantika, kamor udeleženci svetovnega pokala letijo dvakrat na sezono.

"Razpored tekmovanj je bil oblikovan z upoštevanjem podnebnih sprememb," so se v povzetku nekajdnevnega dogajanja v najznamenitejšem hrvaškem obmorskem mestu pohvalili pri Fis-u.

"Iz tega razloga smo uvodno tekmo sezone v Söldnu zamaknili za en teden, posledično smo morali prestaviti tudi zaključek sezone v Saalbachu. Upoštevajoč lanske odpovedi nameravamo tekme v zimskem središču Zermatt-Cervinia, kjer se bo začela sezona hitrih disciplin, izvesti konec novembra," so dodali.

Svet Fisa do predvidene spremembe potrjeval na kongresu 29. maja.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.