Kitajci ponoreli ob obisku Beckhama: sedem ranjenih

Foto: EPA Univerza Tongji Kitajska Šanghaj David Beckham kaos stampedo incident Foto: EPA Univerza Tongji Kitajska Šanghaj David Beckham kaos stampedo incident Foto: EPA Univerza Tongji Kitajska Šanghaj David Beckham kaos stampedo incident Foto: EPA Univerza Tongji Kitajska Šanghaj David Beckham kaos stampedo incident Foto: EPA Univerza Tongji Kitajska Šanghaj David Beckham kaos stampedo incident
Tudi v pokoju je pogled na Davida Beckhama v živo za nekatere preprosto preveč. Navdušenje ob obisku nekdanjega angleškega nogometaša je na Kitajskem prešlo vse meje.
Oglej si celoten članek

Na univerzi Tongji je imel kitajski nogometni ambasador David Beckham v sklopu svoje enotedenske turneje po državi predviden tudi javni nastop, do katerega pa zaradi stampeda ponorelih gledalcev sploh ni prišlo.

Poškodovani so bili trije policisti, dva varnostnika in dva študenta, potem ko je tisočglava množica ob pogledu na nekdanjega angleškega reprezentanta nenadzorovano krenila proti zaščitni ograji.

Policijski kordon je popustil, na videoposnetkih in fotografijah pa je moč razbrati, kako so bili ljudje nemočno stisnjeni, padali po tleh, žensko v uniformi pa so odnesli s krvavim obrazom.

Niso pričakovali toliko ljudi

Beckham je skušal obiskati nogometno ekipo tamkajšnje univerze, eden izmed igralcev moštva pa je dogodke opisal kot "nore". 

"Nismo pričakovali, da se bo pojavilo toliko ljudi," je za Associated Press dejal Chu Dan"Preveč Beckhamovih oboževalcev."

Beckham je na začetku svojega popotovanja po Kitajski zatrdil, da so težave s korupcijo v športu stvar preteklosti te vzhodne velesile. Nedavno so zaradi nameščanja tekem vzeli točke tudi lokalnemu prvoligašu Shanghai Shenhuaju, ki je ostal tudi brez naslova iz leta 2003, dva visoka uradnika pa sta zaradi prejemanja podkupnin dobila doživljenjsko prepoved opravljanja funkcije.

Beckham: "To je prihodnost"

"Ko sem prvič prišel sem kot ambasador Super League (kitajske prve lige, op. a.), sem bil dobro obveščen o tem, kaj se je dogajalo v preteklosti, ljudje pa so se spraševali, zakaj si želim biti vpleten v nekaj, kar je imelo v preteklosti slabo ime ali pa je bilo povezano s korupcijo," je dejal nekdanji član Manchester Uniteda, Real Madrida, Los Angeles Galaxyja, AC Milana in Paris Saint-Germaina.

"Zame je preteklost preteklost, to pa je prihodnost," je še pristavil Londončan, čigar besede je potrdil tudi namestnik generalnega direktorja lige Zhu He Yuan, ki je prepričan, da se Kitajska dobro spopada z izkoreninjanjem korupcije v športu, verjame pa tudi, da je prihod Beckhama že obrodil prve sadove. Kitajska liga ga je kot prvega globalnega ambasadorja v zgodovini najela marca.

"Seveda vsi spremljajo kitajski nogomet, vemo, da gre skozi težke in naporne čase, ampak delano zelo, zelo trdo," je dejal Zhu. "Povabili smo Davida Beckhama, da bi otroke navdihnil k sodelovanju pri igri, in da bi navdihnil več ljudi, da bi gledali to igro in z njegovima zadnjima obiskoma smo že dosegli ta cilj."

Beckhamova naslednja postaja bo Hangzhou.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.