Kje so Vettlove meje?

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nemec Sebastian Vettel je zadnjo dirko letošnje sezone sicer končal na drugem mestu za moštvenim kolegom Markom Webbrom, toda leto 2011 je bilo njegovo in marsikdo se sprašuje, kdo ga sploh lahko ustavi.
Oglej si celoten članek

Svetovni prvak je bil znan že dolgo, z nedeljsko dirko v Braziliji pa se je tudi uradno končala sezona formule 1. Ne povsem po načrtih Sebastiana Vettla, ki je moral na zadnji dirki prepustiti zmago moštvenemu sotekmovalcu Marku Webbru, vseeno pa je bila sezona 2011 povsem njegova.

"Takšne stvari se pač dogajajo. Ne bi rekel, da sem imel smolo, res pa je, da bi bilo super, če bi lahko sezono končal z zmago. A kljub vsemu, letos smo dosegli ogromno in potrebnega bo kar nekaj časa, preden bomo zares dojeli, kaj se je pravkar končalo," je po zadnji dirki sezone dejal Vettel. Z drugim mestom je končal odlično sezono, v kateri je zbral enajst zmag, pet drugih in eno tretje mesto, bil enkrat četrti in enkrat samkrat, v Abu Dabiju, odstopil. Avstralec Mark Webber, ki je zaradi težav Vettla z menjalnikom tako slavil prvič letos in sedmič v karieri, je dobil tolažilno nagrado za sezono, v kateri je bilo vse po okusu njegovega moštvenega sotekmovalca in tekmeca.

Droben dogodek z dirke na Japonskem pa priča, kako dobro sodelujejo v Red Bullu, ali pa, kakšen status ima v resnici Vettel, čeprav sta uradno oba dirkača enakovredna: pred japonsko dirko je Nemec razbil dirkalnik v kvalifikacijah, za nujen rezervni del, ki so ga pripeljali iz Evrope, pa je sam poravnal 120 tisoč evrov transportnih stroškov.

Na zadnji dirki sezone je imel Vettel priložnost za še en rekord in ga tudi dosegel. Na sobotnih kvalifikacijah je namreč 15. v sezoni dosegel prvi čas in je zdaj sam na večni lestvici dirkačev, ki so si v eni sami sezoni največkrat zagotovili start, ob katerem so jih vsi tekmeci gledali v hrbet.

Vettlov dosežek v tej sezoni pa je lahko vzrok za skrbi pri njegovih tekmecih. Če je bil lani, ko je postal najmlajši prvak doslej, razplet precej razburljiv in je o zmagovalcu odločala zadnja dirka, je bilo letos povsem drugače. Že na Japonskem je postal prvak, potem ko so njegovi tekmeci izgubili še zadnje – že zelo pičle – teoretične možnosti, da bi ga še ugnali. Od oktobra 2011 je Vettel tudi uradno najmlajši dvakratni svetovni prvak, saj je bil, ko mu je uspelo še drugič zapored ugnati vso konkurenco, star le 24 let, tri mesece in šest dni. Fernando Alonso je bil leta 2006 ob drugem naslovu skoraj leto dni starejši.

Mladi nemški zvezdnik je tako letos dodal le še eno oznako najmlajši pred svoje dosežke. Bil je že najmlajši dirkač s prvim startnim mestom, pa najmlajši vodilni na dirki, najmlajši zmagovalec dirke ter seveda najmlajši svetovni prvak.

Simbolično je ob koncu sezone Vettel še enkrat presegel nekdanjega vzornika Michaela Schumacherja. Ta še ima v lasti kopico rekordov, tudi tista po številu zmag (91) in naslovov prvaka (7), toda če bo Vettel nadaljeval v takšnem ritmu in vztrajal toliko časa, bodo tudi Schumacherjevi rekordi v nevarnosti. V Braziliji je Schumi, ki po vrnitvi v formulo nikoli več ni bil tako uspešen kot pred triletno prekinitvijo, moral na dodaten postanek, ker je v trčenju z Brunom Senno predrl pnevmatiko, ter končal na 15. mestu, daleč za mlajšim rojakom, ki se je že zdavnaj znebil vzdevka Baby Schumacher z začetkov blesteče kariere.

Ob Vettlu se je v pravkar končani sezoni formule 1 izkazal še McLarnov voznik Jenson Button, ki je nazadnje tudi dobil naslov podprvaka za leto 2011. Manj simpatij je požel njegov moštveni kolega Lewis Hamilton, saj se je z nekaterimi divjimi potezami in nevarnimi manevri zameril tako tekmecem kot gledalcem. Na drugi strani so lahko nezadovoljni tudi pri Ferrariju, saj ne Felipe Massa ne Alonso nista posegla na vrh, kamor ekipa iz Maranella vedno želi. V ozadju je tudi Mercedes, kljub Schumacherju in velikim denarjem, ki jih Nemci vlagajo v ekipo, tako da jim ostaja le upanje na boljše leto 2012. Med tistimi, ki so bili povsem neopazni, je ekipa Marussia-Virgin, ki nikoli ni prišla niti do drugega kroga kvalifikacij in ostala brez ene same točke, za piko na i pa je na brazilski dirki Timo Glock po postanku v boksih izgubil slabo privito zadnje kolo.

Ljubitelji dirkanja si bodo zapomnili tudi dirko v Montrealu, potem ko je zaradi prekinitve in naliva trajala kar debele štiri ure. Bolj neopazno je minil jubilej Schumacherja, ki je v Spaju praznoval 20-letnico delovanja v formuli 1, ter nabiranje dirk "večnega" Rubensa Barrichella. Brazilec je na domači dirki nastopil že na svoji 322. preizkušnji v karieri. Ob koncu sezone pa je formula doživela še eno premiero: prvič doslej so dirko pripravili v Indiji in dirka je bila, kljub kaosu, ki jo je spremljal izven steze, prava uspešnica, ki so jo pohvalili vsi udeleženci.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.