Klasika pod Pireneji

Foto: Žurnal24 Leo Messi bo predstavljal težišče Barceloninega napada.
V Španiji (in tudi ponekod po svetu) se ob velikem, večnem in nesmrtnem derbiju med Realom in Barcelono ustavi čas. Tokrat pa bo imela klasika še dodatno mikavnost, posebej za Real.
Oglej si celoten članek
 

Preberite še ...

Ogrevanje za El Classico

Morda celo največji derbi na svetu, ki ga ne bo spremljal le Pirenejski polotok, ampak vsi otoki, otočki in seveda celine sveta, ima tudi letos eno dodano vrednost. Na tokratnem večnem obračunu med katalonskim ponosom in kraljevimi belimi bo najbolj ognjen krst v zgodovini krstov v španski ligi doživel novi trener Reala Juande Ramos .

 
 

Mislim, da se bodo stvari malo po malo kmalu izboljšale.

Juande Ramos

 
Real išče pot iz krize
V Španiji se smeh in sreča hitro selita iz Barcelone v Madrid in obratno, ali, kot znajo povedati na Pirenejskem polotoku, preprosto ni sezone, ko bi obema šlo dobro. Zdaj je na slabšem beli balet, ki na Camp Nou prihaja z devetimi točkami minusa in brez polovice moštva ( Pepe, Marcelo, Arjen Robben ...), zato je pred Ramosom težka naloga sestaviti moštvo, ki bi lahko ustavilo Blaugrano. Prvi preizkus je bivši trener Tottenhama in Seville opravil z odliko, saj je v sredo na Bernabeuu padel Zenit (3:0). "Nocoj sem bil zadovoljen z odnosom nogometašev. Mislim, da se bodo stvari malo po malo kmalu izboljšale, sploh po tem, ko bodo nogometaši postali še bolj samozavestni v novi postavitvi," je dejal po tekmi. Zaradi številnih poškodb in kazni (Robben) je moral Ramos v prvo moštvo pred tekmo z Blaugrano poklicati štiri nogometaše iz Realove druge ekipe, preglavice pa mu povzroča tudi poškodba Wesleyja Sneijderja , ki ima malo možnosti, da bi v soboto preizkusil zelenico Camp Noua.

Jose Maria Guti bo načeloval madridski zvezni vrsti.© Action Images

 
 
 

Če nam jih res uspe premagati, bi imeli že res veliko prednost.

Xavi Hernandez

 
V osrčju zvezne vrste se bo Fernandu Gagu in Joseju Marii Gutiju tako pridružil Rafael van der Vaart , medtem go bosta za gole zadolžena kapetan Raul in Gonzalo Higuain . Najbolj šibka točka belih je že vso sezono obramba, saj so več golov od njih prejela le štiri moštva v La ligi. Osrednji branilski par bosta tvorila Fabio Cannavaro in Cristoph Metzelder , medtem ko bi Sergio Ramos kaj lahko zaigral na zase neobičajni levi strani, kjer bo namesto poškodovanega Marcela poskušal zaustaviti Lionela Messija . Za dobro Reala bi trener Ramos moral precej razmisliti o tej potezi, saj je kraljevi klub izgubil vsako tekmo, na kateri je njegov soimenjak zaigral na nasprotni strani igrišča. Malo znano dejstvo je, da se bo Juande Ramos v soboto vrnil v svoj nekdanji klub. V sezoni 1996/97 je namreč vodil Barcelonino B-moštvo, ki ga je nato zapustil in odšel k Lleidi . Med drugim je čisto na koncu sezone prvič ponudil priložnost takrat še mlademu in neizkušenemu branilcu Carlesu Puyolu , ki je tudi zabil gol. Kljub temu je B-moštvo izpadlo iz lige, Ramos pa je nadaljeval svojo pot po Iberskem polotoku, kjer je zamenjal pet ekip, preden se je leta 2005 ustalil v Sevilli.

Pogled v zgodovino pove, da je na večnih derbijih z naskokom uspešnejša Barcelona. © Sportnet

 
 
 
 

Tudi če le z 1:0, ali kaj več, zanimajo nas le tri točke.

Rafa Marquez

 

Barcelona s polno močjo
Ker je bila Barcelona na začetku sezone "pridna", si je lahko na zadnji tekmi Lige prvakov (proti Šahtarju , 2:3) privoščila igrati z rezervno postavo. Počivalo je osem standardnih igralcev, igrali so le Aleksander Hleb, Gerrard Pique in Seydou Keita . Že zdaj velikih devet točk prednosti pred večnimi tekmeci bi z morebitno zmago na večernem derbiju raztegnili na ogromnih dvanajst. "Res se že veselimo začetka tekme. Smo polni samozavesti in verjamemo v zmago. Če nam jih uspe premagati, bi imeli že res veliko prednost. Tako bi si v naslednjih tekmah lahko privoščili tudi izgubiti točko ali dve," je pred 153. ligaškim "clásicom" dejal vezist Barcelone Xavi Hernandez . Visokoleteča Barça si želi tudi nekaj maščevanja, saj jih je Real lani dvakrat premagal (0:1 in 4:1).

Rdeče-modri so bili na zadnjih treningih prav navihano razpoloženi. © Reuters

 
Svojo 200. tekmo v dresu Barcelone bo po vsej verjetnosti odigral mehiški branilec Rafael Marquez , ki pred največjo tekmo sezone ne izbira besed: "Moštvo se zelo zaveda, da je pomembno zmagati z vsemi razpoložljivimi sredstvi. Tudi če le z 1:0 ali kaj več, zanimajo nas le tri točke. Osredotočeni smo na svoje delo, zmaga pa bi nam prinesla pomembno prednost pred Madridom," je dejal. Na največjem evropskem stadionu se razumljivo obeta tudi rekorden obisk, ki bo odpihnil letošnjo najvišjo številko 82.889, kolikor je bilo navijačev na tekmi prejšnjega kola proti Valencii. V Španiji bo med deseto uro zvečer in polnočjo vladalo obsedno stanje. A zmagoslavna kopel v vodnjaku bo po tekmi pripadla le enim – ali se bo čofotalo v Canaletesu na barcelonski La Rambli ali se bodo Madridčani okopali v Cibelesu, pa bomo še videli.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.