Ključ do zmage nad ZDA

Foto: Žurnal24 Samir Handanovič ima priložnost, da v skupini C najbolj zablesti. (Foto: Saša De
Odločilno. Slovenija bi se z zmago proti ZDA že uvrstila v osmino finala svetovnega prvenstva. Postava. V začetni enajsterici Slovenije presenečenj ne gre pričakovati.
Oglej si celoten članek

Na stadionu Ellis Park v Johannesburgu se bosta v petek ob 16. uri pomerili reprezentanci Slovenije in Združenih držav Amerike (ZDA). Dotaknili smo se nekaj ključnih tem, ki so v dneh pred drugo tekmo na svetovnem prvenstvu (SP) selektorju Matjažu Keku krajšale spanec.

1. Dedič ali Ljubijankič
Edina slovenska dilema glede prve postave je napad. Že pred prvo tekmo se je selektor odločal med Zlatkom Dedičem in Zlatanom Ljubijankičem. Na koncu je prednost le dobil prvi – strelec zlatega gola proti Rusiji, ki nas je odpeljal na SP. Kek je po tekmi Dedičevo igro ocenil zelo ostro. Vendarle se zdi, da bo proti telesno močnim Američanom še enkrat poskusil s Koprčanom v napadu, saj njegove brezmejne pljučne zmogljivosti prinašajo nenehen pritisk na nasprotne branilce. V eni uri igre, kolikor je Dediču po navadi nameni Kek, bo napadalec Bochuma opravil svoje poslanstvo.

2. Ustaviti nevarno trojico
Clinta Dempseyja naj bi v petek selektor ZDA Bob Bradley postavil na položaj za napadalcem, medtem ko je na prvi tekmi igral desno na boku. Tako bo močnega napadalca Jozyja Altidorja najverjetneje prevzel Boštjan Cesar, za Dempseyja pa bo odgovoren Marko Šuler. Težave bo zagotovo povzročal tudi Landon Donovan, ki z leve strani kot desničar prodira proti notranjosti in išče prostor za strel. Tu bo ključna tudi vloga Miša Brečka, ki je na prvi tekmi proti najnevarnejšemu Alžircu Karimu Zianiju odigral solidno.

Foto: Žurnal24 3. Na točko ali tri
Slovenija bi z zmago že po dveh tekmah potrdila udeležbo v osmini finala. Ob porazu pa bi si precej zapletla položaj. Zato Kek zagotovo ne bo v napad krenil od prve minute. Pričakujemo lahko previden začetek, nekako v slogu iger vseh ekip na tem SP. Če bo rezultat dolgo ostal 0:0, bodo Američani vse bolj živčni, Slovenci pa so v zadnjih mesecih že mnogokrat dokazali, da znajo biti potrpežljivi, ko je treba, in ofenzivni, ko lovijo zadetek.

4. Treba je streljati
O uradni žogi SP jabulani je bilo že ogromno povedanega. Tudi v drugem tednu SP jo igralci še krotijo. Pravi recept pa je tisti slovenski s prve tekme: treba je streljati od daleč. Žoga vijuga na vse strani in vratarji vse do zadnjega ne vedo, kje bo pristala. Zato je možnost napak večja in tudi vratarji so bolj negotovi. Slovenija ima v svojih vrstah nekaj nogometašev, ki so nevarni z razdalje. Robert Koren je svoje znanje pokazal na prvi tekmi, Valter Birsa je bil prav tako nevaren. Čakamo, da svojo desnico preizkusi še Milivoje Novakovič.

5. Kako se sporazumevati?
Zloglasne vuvuzele onemogočajo sporazumevanje nogometašev med igro in bi skorajda povzročile katastrofo na tekmi proti Alžiriji, ko smo bili priča nesporazumu med Šulerjem in Samirjem Handanovičem. Zato bodo morali biti igralci še pozornejši na dogajanje okoli sebe, pomagati pa si bodo morali tudi z gestikuliranjem.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.