Ključnico zlomil še Wiggins, sprint Cavu

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Mark Cavendish je zmagovalec sedme etape Toura, sredi katere je zaradi padca v sredo odstopil Tom Boonen, tokrat pa je padel in si zlomil ključnico Bradley Wiggins.
Oglej si celoten članek

Petkovo, sedmo etapo kolesarske dirke po Franciji v dolžini 218 kilometrov od Le Mansa do Chateaurouxa je dobil Britanec Mark Cavendish. V ciljnem sprintu je imel za svojo drugo etapno zmago letos več moči od Alessandra Petacchija in Nemca Andréa Greipla. V rumeni majici je ostal Norvežan Thor Hushovd. Znova se je zgodilo več padcev sredi glavnine kolesarjev. Štirideset kilometrov pred ciljem se je na tleh znašlo okoli 30 tekmovalcev, večina je lahko nadaljevala, Britanec Bradley Wiggins (lani četrti) pa je z zlomljeno ključnico odstopil.


Vsi Slovenci so v cilj prišli v glavni skupini, s 13. mestom pa je bil najboljši Borut Božič. Grega Bole je bil 35., Kristijan Koren, najboljši Slovenec v skupni razvrstitvi, pa 63.

"Šokirani smo. Ne vem, kaj se letos dogaja na dirki. Toliko padcev, zdaj pa se je katastrofa zgodila tudi nam. Toliko dela, toliko upanj, nato pa velikanska smola in sanj je konec. Najraje bi se zjokal. Še včeraj, ko je zmagal naš Edvald Boasson Hagen, je bilo vse videti tako lepo," je bil razočaran direktor Wigginsove ekipe Sky, Shane Sutton.

Padcem se zaenkrat izogiba  Cavendish, ki je zabeležil drugo zmago letos, skupno pa že 17. na dirki po Franciji. In to v kraju, kjer je leta 2008 zmagal prvič. "Če bi izbiral, kje bi letos najraje zmagal, bi izbral to etapo. Obdajajo me enkratna čustva, hvala tekmovalcem, ki so ves čas nadzirali dogajanje in me na koncu spravili v položaj, v katerem nisem mogel razočarati," je delo svojega moštva pohvalil kolesar z otoka Man. Njegova ekipa je bila med najbolj zaslužnimi, da je prva skupina – padci so karavano razbili na več skupin – v zadnjih kilometrih ujela pet ubežnikov.

Odstopil še Boonen

Sredi petkove etape je odstopil nekdanji svetovni prvak Tom Boonen, saj so bile bolečine po padcu pri 70 kilometrih na uro na peti etapi prehude. Kolesar, ki je leta 2007 osvojil zeleno majico za najboljšega sprinterja, je bil eden številnih, ki so se v sredo znašli na tleh (takrat je bil prisiljen odstopiti tudi Jani Brajkovič). V skupnem seštevku je bil tako ali tako daleč zadaj, saj je v sredo končal 13 minut za najboljšimi.

Wiggins in Boonen pa nista bila edina osmoljenca etape. Neverjetno smolo ima ekipa Radioshacka, ki je po Brajkoviču v boju za vrh izgubila tudi Chrisa Hornerja in Levija Leipheimerja. Prvi je zaradi padca, po katerem je celo za trenutek izgubil zavest, zaostal več kot 12 minut, že tretjo etapo zapored pa je imel smolo Leipheimer, ki je zaradi padca in okvare kolesa izgubil več kot tri minute. Tako iz te ameriške ekipe dobro kotira le še Nemec Andreas Klöden.

Tour, sedma etapa, izidi:

1. Mark Cavendish (VBr/HTC-Highroad) 5:38:53
2. Alessandro Petacchi (Ita/Lampre)
3. André Greipel (Nem/Omega Pharma Lotto)
4. Romain Feillu (Bel/Vacansoleil)
5. William Bonnet (Fra/FDJ)
6. Denis Galimzijanov (Rus/Katjuša)
7. Thor Hushovd (Nor/Garmin)
8. Sebastien Turgot (Fra/Europcar)
9. Jose Rojas (Špa/Movistar)
10. Sebastien Hinault (Fra/AG2r)
...
13. Borut Božič (Slo/Vacansoleil)
35. Grega Bole (Slo/Lampre)
63. Kristijan Koren (Slo/Liquigas) vsi isti čas

Tour, skupni vrstni red:

1. Thor Hushovd (Nor/Garmin) 28:29:27
2. Cadel Evans (Avs/BMC Racing team) +0:01
3. Fränk Schleck (Luk/Leopard Trek) +0:04
4. David Millat (Vbr/Garmin) +0:08
5. Andreas Klöden (Nem/Radioschack) +0:10
6. Jakob Fuglsang (Dan/Leopard Trek) +0:12
7. Andy Schleck (Leopard Trek) isti čas
8. Tony Martin (Nem/HTC-Highroad) +0:13
9. Peter Velits (Slk/HTC-Highroad) isti čas
10. Robert Gesink (Niz/Rabobank) +0:20
...
40. Kristijan Koren (Slo/Liquigas) +3:24
101. Borut Božič (Slo/Vacansoleil) +11:03
109. Grega Bole (Slo/Lampre) +12:03

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.