Klub v lasti navijačev živi zgodovino

Foto: Žurnal24 Adrian Battles
Zgodbe o Lambeauju, Lombardiju, Starru … imajo dolgo brado. Zdaj je zgodovina postal tudi Brett Favre. Green Bay živi za novo generacijo Packersov, ki jih je pripeljala na prvi Super Bowl po 14 letih.
Oglej si celoten članek
Zgodba o Steelersih na zurnal24.si sledi v petek.

Super Bowl XLV bo v noči na ponedeljek (s prenosom na ŠportTV) dvoboj med najuspešnejšo ekipo iz obdobja pred ero Super Bowla, Green Bay Packers (11 naslovov do leta 1966), in najtrofejnejšim moštvom obdobja Super Bowlov, Pittsburgh Steelers (šest Lombardijevih pokalov). Pisala se bo zgodovina in spet se obujajo stari časi lige NFL.

Earl Curly Lambeau je med uslužbenci svojega podjetja za pakiranje mesa zbral denar, da je leta 1919 lahko ustanovil profesionalno ekipo ameriškega nogometa – Green Bay Packers. Malo industrijsko mestece ob jezeru Michigan je kaj kmalu postalo tako imenovani Titletown USA (ameriška prestolnica lovorik). Zgodovina se je začela pisati konec 20. letih, ko so pod vodstvom trenerja Lambeauja osvojili tri naslove zapored. Sredi 30. let je lovilec Don Hutson poskrbel za revolucijo v igri po zraku, ki je vodila v še en niz treh naslovov. Po drugi svetovni vojni je sledila rezultatska kriza. Po sezoni z eno samo zmago je kot rešitev prišel Vince Lombardi in res je bil rešitelj: bili so nepremagljivi, osvojili so šest naslovov (od tega prva dva Super Bowla).  

Foto: Žurnal24 Brett Favre kariera presek 1997: Favre je podal za touchdown za 54 jardov na Sup "Zmage niso vse. So edina stvar," se je glasil rek Lombardija, po katerem so kasneje poimenovali pokal, ki ga prejme zmagovalec Super Bowla. Kasneje takšnih uspehov niso več dosegali: en sam šampionski prstan iz sezone 1996 je manj, kot so pričakovali v 17-letnem obdobju podajalca Bretta Favra. Do danes so tako Sirarji nanizali 12 naslovov (11 v nekdanji ligi NFL – zadnjima dvema je nato sledila še zmaga na prvih dveh Super Bowlih – in SB leta 1997). So športna franšiza iz majhnega mesta (Green Bay ima okoli sto tisoč prebivalcev), a z največ navijači, in to zelo predanimi. Ne nazadnje so edina neprofitna športna ameriška ekipa, ki je v lasti lokalne skupnosti.

Ekipa z Lambeau Fielda se je z zmago nad največjimi rivali Chicago Bears (21:14) pred 10 dnevi uvrstila na svoj prvi Super Bowl po 14 letih oziroma šele tretji po letu 1968. Trener Mike McCarthy in podajalec Aaron Rodgers sta začela pisati novo pravljico in navijači v Wisconsinu spet ponosno marširajo z velikimi penastimi kosi sira na glavi. Tako so iz območja Green Baya na dan finalne tekme konference SMS-i zamujali tudi po 45 minut – vsako sekundo so jih namreč poslali 3.300. "Govorili smo o klubski zgodovini. Vsak dan poslušamo o naših predhodnikih. Na zidovih stadiona visijo fotografije z legendami kluba. Neverjeten občutek je, da zdaj tudi mi živimo to zgodbo," pove 153-kilogramski B. J. Raji, ki je proti Bearsom dosegel svoj prvi touchdown, in to odločilnega za uvrstitev na SB. 24-letnika že primerjajo z legendarnim Williamom Parryjem, imenovanim Refrigerator (Hladnilnik), ki je s svojo brutalno močjo Bearsom priboril naslov na Super Bowlu pred 25 leti. Green Bay ima zdaj svojega – Freezer (Zamrzovalnik). "Njegovo ime je šlo v zgodovino lige NFL, kadarkoli moje omenjate v povezavi z njim, si to štejem v čast," pove fant nigerijskih korenin, ki je odrasel v Harlemu.

Foto: Žurnal24 B. J. Raji

"Ko hodiš po hodnikih Lambeau Fielda, se sprehajaš skozi zgodovino. Res cenim zgodovino Packersov," pove tudi Rodgers, ki je v svoji tretji sezoni v vlogi prvega podajalca in Favrovega naslednika dokončno prepričal v svoje kvalitete. "Najlepša stvar je, da je Green Bay prava družina. Nekdanji igralci se pogosto vračajo in imel sem čast spoznati številne med njimi: Bart Starr, pokojni Max McGee, Paul Hornung, Fuzzy Thurston, Jerry Kramer in fantje iz sezone 1996 … vsi smo velika družina." Zdaj mora le še uresničiti svoje sanje. "Te se bodo, če v nedeljo zmagamo," je dejal ob prihodu v Arlington, kjer se bo na Cowboys Stadiumu igral 45. Super Bowl. In te se bodo, če bo odigral tako kot v polfinalu konference proti Atlanti Falconsom.

Za trenerja Packersov, Mika McCarthyja, pa SB ne bo le doživeti in pisati zgodovino kluba iz Green Baya, temveč tudi čustven dogodek igrati najpomembnejšo tekmo proti ekipi iz domačega mesta. Prihaja namreč iz Pittsburgha. "Pittsburgh je še vedno velik del mene. Moja družina še vedno živi tam." Odraščal je v času, ko je bil Pittsburgh mesto prvakov. "V 70. so Steelers osvojili štiri Super Bowle, Pirates so dvakrat zmagali World Series. Na Pittsburgh me vežejo lepi športni spomini." A zdaj mora svojemu mestu prizadejati boleč udarec. Začetek v noči na ponedeljek ob 00:20.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.