Kolesarji zaradi Rogle bojkotirali start, padla odločitev, ali je Primož v rdeči

Foto: Twitter
Foto: Reševalni pas/Twitter
11. etapa Dirke po Španiji se je po protestu kolesarjev vendarle začela. V rdeči majici bo vsaj do konca etape ostal Primož Roglič.
Oglej si celoten članek

Sobotna gorska etapa Dirke po Španiji se je začela z večminutno zamudo zaradi protesta kolesarjev, ki so protestirali proti odločitvi komisarjev dirke, da šele po koncu 10. etape spremenijo pravilo, ki je zadevalo omenjeno etapo.

Če smo čisto iskreni, Primož Roglič po 10. etapi ne bi smel prevzeti rdeče majice vodilnega, saj so sodniki etapo okarakterizirali kot etapo, ki se bo zaključila s skupinskim sprintom. Za omenjeno etapo bi tako moralo veljati pravilo, ki je bilo vpeljano leta 2018.

Po omenjenem pravilu naj bi na etapi, katero se pred začetkom razglasi za pričakovani skupinski sprint, moralo različni skupini kolesarjev deliti vsaj tri sekunde, da se jima dodeli različni čas, za razliko od ostalih etap, kjer dobijo različne skupine kolearjev svoj čas, če je med dvema kolesarjema vsaj sekunda razlike.

Organizatorji imajo pravico enako pravilo uvesti tudi na etapah, kjer se pričakuje sprint na krajši vzpon, kot je bilo v petkovi 10. etapi. Pred etapo je tako veljalo pravilo, da če ni med dvema kolesarjema več kot tri sekunde razlike, da dobita enak čas. Seveda lahko debatiramo o smiselnosti takšne odločitve, a vendarle sodnikom pravila to omogočajo.

Roglič je tako petkovo etapo končal z manj kot sekundo prednosti pred Felixom Gro§schartnerjem, a so sodniki opazili več kot sekundo razlike med osmouvrščenim Guillaumom Martinom in devetouvrščenim Jasperjem Phillipsenom, tako da je skupina dvajsetih kolesarjev, ki je končala z enakim časom kot Belgijec, med omenjenimi pa je bil tudi nosilec rdeče majice Richard Carapaz, dobila drugačen čas (dodatne tri sekunde) kot pa najboljših osem kolesarjev.

To bi bilo vse lepo in prav, če ne bi pred etapo komisarji razglasili, da gre za verjeten skupinski sprint, oziroma sprint na lažji klanec, kar pomeni, da bi moralo veljati "pravilo 3 sekund razlike" in ne pravilo "razlike 1 sekunde". Sodniki pa so si naknadno, šele po koncu etape, premislili ter se odločili, da vendarle ni šlo za takšen razplet, kot so pričakovali ter da bo pravičnejše, če bi veljalo pravilo ene sekunde.

Roglič je tako proti Richardu Carapazu pridobil dodatne tri sekunde, kar je bilo ravno dovolj, da prevzame skupno vodstvo, medtem ko je najhujši udarec prejel četrtouvrščeni v skupnem seštevku Hugh Carthy, ki je izgubil celo dodatnih 10 sekund. Tako je že v petek ekipa EF Pro Cycling sprožila uradni protest zaradi zaostanka, ki si ga je nabral njihov Carthy.

Drugega pa je danes pred začetkom 11. etape sprožil štirikratni zmagovalec Toura in predstavnik sindikata kolesarjev na Vuelti Chris Froome. Protest seveda ni bil uperjen v Rogličevo zmago, ki je bila čista kot solza, temveč v komisarje dirke, ki so po etapi spremenili pravilo v zaključku, ki je botrovalo časovnim zaostankom.

Protestu ekipe Ineos so se kmalu pridružile skorajda vse ekipe, med drugimi tudi ekipa Jumbo-Visma Primoža Rogliča, ki se je prav tako strinjala, da sodniki ne bi smeli naknadno po dirki spreminjati pravil.

Po desetih minutah je nato glavnina vendarle krenila na pot, ki bo kolesarje danes peljala prek 4700 višinskih metrov. Cilj bo na Alto de la Farraponi nekaj po 17. uri. Iz vodstva dirke nato sploh ni prišlo do nobenega oznanila, kdo je etapo začel v rdeči majici, tako da so ljubitelji kolesarstva za razplet celotne situacije izvedeli šele, ko je angleški Eurosport začel s prenosom etape.

Glede na sliko je očitno, da bo vsaj do konca etape rdečo majico nosil... Primož Roglič! Tekom prenosa se je tudi večkrat prikazala grafika, ki je pokazala stanje v skupnem seštevku, kjer je prvo mesto z enakim časom kot Carapaz zasedel Kisovčan. Kot kaže, če ne bo spet kakšnih sprememb šele po koncu sobotne etape, bo obveljala sodniška odločitev.

UCI (Mednarodna kolesarska zveza ) je nato tekom 11. etape tudi uradno potrdila, da bodo zaostanki ob Rogličevi petkovi zmagi ostali takšni, kot so.

V obrazložitvi so zapisali, da so sodniki dirke na podlagi veljavnega protokola v pravilih spremenili karakteristiko zaključka etape, zaradi česar so številni kolesarji zaostali nekaj sekund.

"Organizatorji so prvotno določili, da bi se lahko 10. etapa Vuelte končala s skupinskim sprintom. Glede na dejanski profil in klanca za konec tega sprinta ni bilo, zato je bila v veljavi določba 5. protokola, ki komisarjem Ucija omogoča, da razmere interpretirajo po potrebi in izvajajo morebitne izjeme," so pri Uciju zapisali v izjavi za javnost.

"Izračun časovne vrzeli je bil torej med kolesarji v skladu s standardom 'ene sekunde' ter v skladu s členom 1.2.017. Rezultati zato ostanejo, kot so," so dodali in zaključili, da odbor komisarjev dirke odločitve v zvezi s protokolom sprejema neodvisno in na dnevni bazi, odvisno od poteka dirke.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.