Kolumbijec po pobegu ugnal še Poljaka

Foto: EPA
Foto: EPA
Kolumbijec Jarlinson Pantano (IAM) je zmagovalec 15. etape kolesarske dirke po Franciji.
Oglej si celoten članek

Na zahtevni gorski preizkušnji od Bourg-en-Bressa do Culoza, dolgi 160 kilometrov, je po medsebojnem obračunu v zadnjih nekaj sto metrih, ki ga je dobil Kolumbijec Jarlinson Pantano, drugi ostal Poljak Rafal Majka (Tinkoff). Temu v uteho ostaja dejstvo, da si je s pogumno vožnjo, na etapi si je prikolesaril rdečo številko za najbolj borbenega kolesarja, privozil tudi pikčasto majico za najboljšega hribolazca.

Vodilna kolesarja sta v zadnjem kilometru precej taktizirala, nato je s sprintom prvi začel Majka, vendar je Pantano švignil mimo njega za največji uspeh v svoji karieri. Zaradi taktiziranja sta se dvojcu nevarno približala še Alexis Vuillermoz (AG2R La Mondiale) in Sebastien Reichenbach (FDJ), ki sta v tem vrstnem redu zaostala za šest sekund.

Po začetnem pobegu skupine kolesarjev - v njej je bil tudi najboljši Slovenec na Touru Jan Polanc, a član ekipe Lampre Merida ni zdržal napornega ritma do konca, v cilju je bil 36. - je o etapni zmago odločalo zadnjih nekaj kilometrov. Karavana se je takrat že krepko razvlekla, dolgo pa je kazalo, da bo do prestižnega dnevnega uspeha prišel Majka. Ta je v vzponih vsakič prišel do prednosti, toda na spustih je več tvegal Pantano. Majka je na enem od zavojev na spustu skorajda padel, a se je na travi še ujel, vendar je izgubil nekaj dragocenih sekund. Kolumbijec ga je tako tudi ujel na ravnini, kolesarja sta nato skupaj prišla v bližino cilja.

V boju vodilnih v skupnem seštevku ni prišlo do večjih sprememb. Chris Froome in ekipa Sky so znova odlično obvladovali položaj, vsi najboljši so ciljno črto prečkali z istim časom. Froome je obdržal minuto in 47 sekund naskoka pred Nizozemcem Baukejem Mollemo, tretji je Froomov rojak Adam Yates (+ 2:45), četrti pa Nairo Quintana s skoraj tremi minutami zaostanka.

"Celoten dan smo preživeli v nadzoru. Vesel sem, da sem ohranil prednost. A najtežje me še čaka. V Alpah je bil v preteklosti Nairo že zelo močan," je Froome še vedno previden pri napovedovanju razpleta dirke.

Ob 36. Polancu so preostali slovenski kolesarji na Touru v cilj prikolesarili skupaj; 138. je bil Luka Pibernik, 140. Kristijan Koren (Cannondale-Drapac), 168. pa z minuto več zaostanka Borut Božič (Cofidis). Tudi skupno je najboljši Polanc, zdaj je na 66. mestu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.