Komentatorjem prepovedali uporabo anglicizmov

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Na seznamu, ki ga je zaposlenim posredoval lastnik ruske televizije, je več kot 100 angleških besed.
Oglej si celoten članek

Komentatorji ruske športne televizije Match TV v bodoče ne bodo smeli več uporabljati angleških besed. Vodja energetskega koncerna Gazprom Aleksej Miler je kot lastnik televizije sestavil spisek z več kot sto angleškimi besedami, za katere ne želi več, da jih uporabljajo komentatorji in novinarji.

Od svojih zaposlenih zahteva, da za besede kot so loser, playoff, coach, performance, derby, restart, shortlist in druge v bodoče poiščejo ustrezne ruske besede. Uradnega odziva novinarjev na novo zahtevo ni, neuradno pa naj bi temu nasprotovali, saj so se omenjene besede že uveljavile v športnem novinarstvu.

Glavna producentka Tina Kandalski je v sredo za tiskovno agencijo Tass potrdila obstoj omenjenega spiska. "Komentatorji so dobili poziv, naj v prenosih ne uporabljajo anglicizmov," je dejala.

K temu dodaja, da gre za skupen rezultat razprave vseh, ki so odgovorni za vsebino na televiziji. In kot je še povedala, vodilni svojih novinarjev nikakor ne nameravajo kaznovati, če jim bo v prenosu ušla v eter kakšna od angleških besed.

Novinar Stanislav Gridasov, ki je spisek anglizmov objavil na portalu Telegram, pa pravi: "Znano je, da je šef Gazproma vnet borec za čistočo ruskega jezika." Gazprom je lastnik tudi nekaterih drugih televizij in medijev v Rusiji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 19:34 13. Januar 2021.

    ABSOLUTNO NUJNO TUDI ZA PRI NAS

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.