Nemčiji se to ni zgodilo kar 80 let

Foto: Epa Foto: Epa Foto: Epa Foto: Epa Foto: Epa Foto: Epa Foto: Epa Foto: Epa Foto: Epa Foto: Epa Foto: Epa Foto: Epa Foto: Epa
Nemčija je prvič po letu 1938 izpadla v prvem delu svetovnega nogometnega prvenstva.
Oglej si celoten članek

Aktualni svetovni prvaki Nemci so po porazu proti Južni Koreji (0:2) končali svetovno prvenstvo v Rusiji. Branilci naslova so tekmovanje sklenili na zadnjem mestu skupine F, iz katere sta si napredovanje v osmino finala priigral Švedska in Mehika. 

Nemci so pred začetkom tekme z Južnokorejci veljali za velike favorite, saj so dobili vseh pet preteklih tekem z azijskimi tekmeci, na katerih so zabili 19 golov, na zadnjih treh pa svojo mrežo ohranili nedotaknjeno.

Tekmo so sicer veliko bolje odprli tekmeci, ki so si v prvem polčasu pripravili zrelejše priložnosti, prednjačila sta zvezdnik azijske zasedbe Son Heung-min in Jung Woo-young. Po prostem strelu slednjega je v 19. minuti vratar Manuel Neuer žogo le odbil do Sona, ki je streljal, z zadnjimi močmi pa je Neuer žogo preusmeril v kot.

V zgodovini SP sta le dve reprezentanci ubranili naslov prvaka, to sta bili Italija (1934, 1938) in Brazilija (1958, 1962).

Tudi drugi del so bolj poletno začeli Južni Korejci. Neuer je moral v slogu branilca posredovati daleč od golove črte, ko so v hitrem protinapadu udarili tekmeci v 48. minuti; pred tem je obleganje Nemcev pred vrati Koreje končal s strelom z glavo Leon Goretzka, njegov poskus pa je izvrstno ukrotil tudi na tej tekmi izvrstni vratar Jo Hyeon-woo.

Nemčija je na zadnjih štirih SP prišla vsaj do polfinala, od leta 1982 pa ni bila slabša kot četrtfinalistka. Na 18 nastopih na SP je štirikrat osvojila naslov prvaka, štirikrat je bila druga in štirikrat tretja.

Le leta 1938 ni prešla prvega kroga tekmovanja, a se je takrat že takoj igralo na izpadanje in ni bilo skupin.

Son Heung-min je v 65. minuti padel v kazenskem prostoru, vendar zaradi simuliranja dobil rumeni karton namesto enajstmetrovke. Tudi v naslednjih napadih so v nekoliko razredčeni nemški obrambi še nekajkrat nevarne akcije ustvarjali Korejci, ki so imeli v zadnjem delu tekme precej nevarnih protinapadov, ko so izkoriščali v napad usmerjeno igro Nemcev. V 78. minuti je Son z roba kazenskega prostora poslal žogo tik mimo leve vratnice, Mats Hummels pa je šest minut pozneje z glavo žogo poslal prek prečke.

Foto: Epa

Redni del tekme se je končal brez doseženega gola, nato pa so podjetnejši Južnokorejci v sodnikovem podaljšku poskrbeli za prvovrstno senzacijo. V 92. minuti je Neuerja premagal Young-Gwon Kim, vendar je stranski sodnik dosodil prepovedani položaj. Glavni delivec pravice Mark Geiger je po ogledu posnetka spremenil njegovo odločitev in priznal zadetek v korist Južne Koreje.

Nemški vratar Neuer se je soigralcem pridružil v napadalni polovici, kjer je izgubil žogo, dolgo podajo prek celega igrišča pa je nato v prazno mrežo pospravil Heung-Min Son in postavil piko na i veliki zmagi azijske reprezentance.

Južnokorejci so se kljub uspehu prav tako poslovili od tekmovanja, vendar za razliko od Nemcev nasmejani do ušes.

SP 2018, skupinski del, 3. krog:

Skupina F

Jekaterinburg:
Mehika - Švedska 0:3 (0:0)

Kazan:
Južna Koreja - Nemčija 2:0 (0:0)

LESTVICA:
1. Švedska 3 2 0 1 5:2 6
2. Mehika 3 2 0 1 3:4 6
3. Južna Koreja 3 1 0 2 3:3 3
4. Nemčija 3 1 0 2 2:4 3

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 20:12 27. Junij 2018.

    Spet Newmci z obilo sreče v zadnjih minutah. Če bi jim sodnik dosodil 9 minut podaljška, bi bilo 3:0 za …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.