Kopitar na Madžarsko z golobradci

Foto: Žurnal24 Marcel Rodman (levo) je eden redkih izkušenih igralcev v tokratni reprezentanci.
Medtem ko se ljubljanski in jeseniški hokejisti borijo v finalu državnega prvenstva, bo slovenska reprezentanca konec tedna odigrala prvi prijateljski tekmi v zadnjem ciklu priprav na SP na Slovaškem.
Oglej si celoten članek
Slovenija bo z Madžarsko, ki se pripravlja na domače svetovno prvenstvo divizije I, igrala dve tekmi: prvo v petek v Budimpešti, drugo pa v soboto v Szekesfehervarju.

Tekmec bo Madžarska, Slovenija pa bo z vzhodnimi sosedi nastopila z močno pomlajeno zasedbo. Razlog za takšno zasedbo selektorja Matjaža Kopitarja so predvsem poškodbe in pa finale, v katerem nastopajo številni reprezentančni kandidati. Slovenska ekipa se sicer že od srede marca pripravlja na Bledu, toda na začetku je bilo na treningih le malo igralcev – prišli so tisti, ki niso več imeli svojih klubskih obveznosti. Zdaj ima Kopitar na voljo že precej številčnejšo zasedbo, na Madžarsko pa bo konec tedna popeljal jedro reprezentance do 20 let ter nekatere izkušene nosilce igre. Prav danes sta se pripravam pridružila še brata Marcel in David Rodman, ki sta z Dunajčani nastopila v polfinalu lige Ebel.

Z veseljem pričakujem tekme na Madžarskem, ker sem že več kot mesec dni brez tekem in sem samo trenirali. Moram priti nazaj v ritem tekem.
Andrej Hočevar
Slovenski selektor tudi zaradi poškodb ne more računati na kar nekaj hokejistov, ki bi nedvomno dobili mesto v ekipi za Slovaško. Prvi zvezdnik slovenskega hokeja Anže Kopitar je po prvi resnejši poškodbi v karieri že končal sezono, a njegov nastop na SP bi bil zaradi uvrstitve njegove ekipe v končnico lige NHL tako ali tako vprašljiv. Ne bo poškodovanega Eda Terglava, poškodovan je Jan Urbas, prav tako Žiga Svete; slednji bo izpustil uvodni tekmi z Madžarsko in se bo pozneje pridružil pripravam. Nejasna je usoda Jana Muršaka, ki mu z ekipo Rapids dobro kaže v ligi AHL, morda pa ga bodo v Detroitu uvrstili tudi na seznam za končnico v NHL. Rok Pajič pa še igra v kvalifikacijah za češko ekstra ligo.

"Za Madžare bosta ti tekmi generalka, za nas pa ... Iskal sem tekme za razbijanje monotonije priprav. Ne čutim nobenega pritiska. Tja grem s fanti, ki so igrali za ekipo do 20 let, zraven imamo določene, če lahko tako rečem, veterane, ki bodo to breme sprejeli. Pričakujem dober test, tako za vratarja kot za te mlajše fante. In glede na število poškodb si bo mogoče kakšen od teh mladih že letos priboril mesto v ekipi. O imenih ne bi govoril, a nad nekaterimi sem prijetno presenečen," je na novinarski konferenci na Jesenicah dejal selektor Kopitar in dodal: "Z zagnanostjo ni nobenih težav. Dejstvo pa je, da so treningi eno, tekme pa bodo nekaj drugega. Vsi skupaj že komaj čakamo."

Ne glede na razplet finalnih tekem – če jih bo sedem, se bo domača sezona končala 13. aprila – pa Kopitar računa, da bo imel za zadnji test pred odhodom na SP za tekmi v Franciji (15. in 16. aprila) na voljo vse najboljše slovenske igralce. Vmes bo 12. aprila še domača tekma s Kazahstanom.
Na Madžarsko bodo od "starih" reprezentančnih adutov odpotovali tudi vratarja Robert Kristan in Andrej Hočevar, Andrej Tavželj, Tomaž Razingar, Marcel in David Rodman ter povratnik po poškodbi Mitja Šivic. Ob njih pa je na seznamu Kopitarja precej mladih igralcev (Žiga Pešut, Luka Bašič, Ken Ograjenšek ...).

"S tem ne moreš biti zadovoljen. To ni raven lige Ebel, kaj šele raven skupine A. In zelo malo bo časa, da bodo ti fantje preklopili v glavah in da bodo tudi fizično sposobni težkih tekem. Vsekakor ni v redu," pa je skušal biti Kopitar diplomatski ob vprašanjih o kakovosti domačega finala.

Pripravam se je prav danes pridružil Marcel Rodman. "Motivacije je za reprezentanco dovolj. Skupina A je poseben motiv, tudi jaz se še čutim sposobnega, da pomagam tej ekipi. Pozna se, da je precej novih obrazov. Vsi pa so zelo pridni, zavzeti. Same pozitivne stvari," je pred svojim začetkom priprav dejal Rodman.

"Rad bi izpostavil, da je HZS naredila res dobro delo za nas. Tudi Matjaž Kopitar je prišel predčasno domov, zato da smo imeli že tri tedne treningov. Lahko povem, da so bili treningi zelo težki, delali smo trdo in v garderobi vsakdo že razmišlja o prihajajočih tekmah. Zelo se že veselimo tekem na Madžarskem, prav vsak izmed nas bi rad dokazal, da sodi v to reprezentanco," je razmišljal branilec Andrej Tavželj.

* Reprezentanca Slovenije za prijateljski tekmi z Madžarsko:

- vratarji: Robert Kristan (Medveščak), Andrej Hočevar (Pontebba), Aleš Sila (Gradec),
- branilci: Greg Kužnik (VSV), Aleš Kranjc (Sapa Fehervar), Andrej Tavželj (Pontebba), Sabahudin Kovačevič (Alleghe), Jakob Milovanovič (Žilina), Luka Tošič (Briancin), Dejan Rakovič (Jesenice mladi), Luka Ščap (Liptovsky Mikulaš),
- napadalci: Tomaž Razingar (VSV), Mitja Šivic (Briancon), Jaka Ankrst (Briancon), Marcel Rodman (Vienna), David Rodman (Vienna), Rok Leber (Lidingö), Miha Verlič (Opava), Žiga Pešut (Opava), Luka Bašič (HK Olimpija), Ken Ograjenšek (HK Olimpija), Sašo Rajsar (Odense), Anže Florjančič (HK Olimpija)

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.