Kopitar vse bolj mednarodno priljubljen

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nobenega dvoma ni, da Anže Kopitar s svojmi predstavami v ligi NHL navdušuje oboževalce doma v Sloveniji in po svetu. Eden takšnih, ki Kopitarja redno spremljajo tudi zaradi njegovih korenin, pa je novinar Jack Todd, ki piše za kanadski Gazzete. Njegova žena namreč prav tako izvira iz Slovenije.
Oglej si celoten članek

Anže Kopitar je v polfinalnem obračunu njegovih Los Angeles Kingsov proti Phoenix Coyotes že večkrat poskrbel za navdušenje svojih oboževalcev. Toda to ni glavni razlog za naklonjenost Jacka Todda, čigar žena ima namreč slovenske korenine. Njeni starši so v šestdesetih emigrirali iz Slovenije v Kanado, kjer so vzgojili šest otrok.

Poleti sta jih oče in mama redno vozila na počitnice v njeno domovino, kjer sta jim predstavila slovenski jezik in kulturo. Kanadski kolumnist je zapisal, da v hiši Toddovih po golu Anžeta Kopitarja odmeva še bolj bučno. Toddu pa pohvalnih besed na račun našega hokejskega asa ne zmanjka, saj govori tudi o tem, kako Kopitar po končanem rednem delu sezone razbija globoko zakoreninjeno podobo, da evropski igralci v končnici grešijo.

Pred nedeljsko tekmo je bil 24-letnik tretji po številu zadetkov v končnici – takoj za Claudom Girouxom in Dustinom Brownom – saj je prispeval že pet golov in devet asistenc. Kopitar je bil na izboru leta 2005 izbran kot enajsti. Od vseh igralcev, ki so bili izbrani pred njim, se je resnično izkazal samo Sidney Crosby.

Prvih pet sezon je bil Kopitar edini igralec iz Slovenije, ki je zaigral v najmočnejši hokejski ligi na svetu. V letošnji sezoni se mu je pridružil Jan Muršak, ki je okrepil ekipo Detroit Red Wings. Igralca sta se devetega marca tudi srečala na ledu, na obračunu med Kingsi in Red Wingsi. Kopitar je prispeval eno asistenco, medtem ko se Muršak ni uspel vpisati na tabelo, a zmaga je kljub temu pripadla Detroitu.

Prvi Slovenec blizu Stanleyjevega pokala

Kopitar prihaja z Jesenic, ki so ena od zibelk slovenskega hokeja. Njegova mama je vodila restavracijo, medtem ko je njegov oče igral hokej in pozneje postal trener državne reprezentance. Tako kot veliko Slovencev je tudi Kopitar poliglot, saj govori slovensko, nemško, srbsko, švedsko in angleško. Preden se je priključil ligi NHL, je dve leti svoje hokejske veščine izpopolnjeval na Švedskem.

Naš najboljši hokejist se lahko pohvali z izjemno konstantno in uspešno kariero. V šestih letih ni sezone nikoli končal z manj kot 61 točkami, medtem ko njegov najboljši dosežek znaša 81. V vsaki sezoni je prispeval vsaj dvajset golov, najboljši dosežek pa je zabeležil pred dvema letoma, ko je mrežo zatresel štiriintridesetkrat.

Zdaj ima priložnost, da postane prvi Slovenec, ki bi uspel osvojiti Stanleyjev pokal. Navijačev pa mu zagotovo ne bo zmanjkalo – tako v Sloveniji kot na mednarodnem prizorišču.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.