Košir prevzel vodstvo v svetovnem pokalu

Foto: EPA
Foto: EPA
Slovenska deskarja Žan Košir in Rok Marguč sta se izkazala na tekmi svetovnega pokala v paralelnem slalomu v Bad Gasteinu.
Oglej si celoten članek

Košir, ki je bil najboljši v kvalifikacijah, je na koncu zasedel drugo mesto, s katerim je tudi prevzel vodstvo v svetovnem pokalu, svetovni prvak Marguč pa je bil četrti; takšna je bila njegova uvrstitev že po kvalifikacijah.

Zmagal je ameriški Rus Vic Wild, tretje mesto je zasedel Švicar Simon Schoch. Izidor Šušteršič je osvojil 18., Tim Mastnak 38., Rok Flander pa 44. mesto. Brez uvrstitve je ostal Jure Hafner.

Sedme stopničke in rezultat sezone

Za Koširja je Bad Gastein srečen kraj. Lani je tu dosegel svojo edino zmago v svetovnem pokalu, po ponesrečenem nastopu v petkovi tekmi (nadomeščala je Jürling), ko je v kvalifikacijah napravil napako in odstopil, pa se je na drugi tekmi vrnil na stopničke. Bil je blizu zmagi, na težki, povsem zmehčani progi je kazal suverene predstave, bil najhitrejši v kvalifikacijah, v finalu pa ga je zaustavil Wild, pravzaprav se je zaustavil kar sam, saj je po zmagi v prvi vožnji na drugi padel, s tem pa zapravil kolajno v slalomskem seštevku svetovnega pokala. To je bil namreč zadnji paralelni slalom v sezoni, Slovenec pa je v seštevku zasedel četrto mesto, zmagal je Francoz Sylvain Dufour. Košir je z drugim mestom izenačil najboljši izid sezone, z drugimi letošnjimi stopničkami jih ima zdaj v karieri že sedem.

''Proga je bila povsem razrita, s snega so gledale skale''

"Kljub temu, da je drugo mesto lep uspeh, imam grenak priokus. Skozi vse vožnje sem pazil, da ne naredim napake, a se mi je v odločilni zgodila že na začetku, niti sam ne vem, zakaj. Želel sem si zmagati, saj imam še sveže spomine na lansko zmago tu, a mi žal ni uspelo. Upam, da se mi bo to vrnilo nekje drugje. Zaradi izgubljene kolajne v skupnem seštevku se niti ne sekiram, saj sem jo osvojil že lani, letos pa sem jo izgubil že s petkovim izpadom. Bolj mi gre za skupni seštevek, ki je boljši pokazatelj, kako skozi sezono tekmuješ. V njem sem dve tekmi pred koncem v zelo dobrem položaju," ni bil najbolj prešerne volje Košir, ki tokrat v Bad Gasteinu ni užival.

"Rad imam tekme, v katerih uživam, danes tega ni bilo. Imel sem občutek, da sedim na biku in da se skušam čim dlje obdržati na njem. Proga je bila povsem razrita, s snega so gledale skale, za nameček se je pred finalom močno poslabšala tudi vidljivost. Pravega znanja tu nisi mogel pokazati. Upam, da bo na naslednji tekmi na Rogli bolje, a tudi od tam ni posebej optimističnih novic. Dodatna težava za Roglo je tudi dejstvo, da veleslaloma že nekaj časa nisem treniral, saj za to v Sloveniji ni bilo pogojev. Zna se celo zgoditi, da bom že jutri ob sedmih zjutraj treniral veleslalom, zdaj moram poklicati, kje v Sloveniji se to da," je še povedal Košir.

Tržičan je na svoji poti do finala v polfinalu (tokrat so tekmovanje izvedli po starem sistemu, v izločilnih bojih sta bili dve vožnji) ugnal reprezentančnega kolega Marguča (pred tem tudi Američana Justina Reiterja in Švicarja Nevina Galmerinija), ki je s četrtim mestom prav tako izenačil svoj najboljši izid sezone.

''Ne vem, če so rezultati pokazatelj trenutne forme''

"Tekma je bila bolj podobna rodeu kot pa čemu drugemu. Organizatorji so se sicer trudili, a proti naravi niso mogli. Zato ne vem, če so rezultati ravno najboljši pokazatelj trenutne forme. S četrtim mestom nisem najbolj zadovoljen, želel bi si več. V polfinalu sem proti Žanu že v prvi vožnji padel, tako da pravih možnosti nisem imel, zato pa sem po neumnosti izgubil tretje mesto, ki sem ga že imel v rokah. Ker je Schoch pred mano padel, bi se moral samo pripeljati do cilja, a sem nekaj vratc pred koncem padel še jaz. Kljub vsemu pa je moje četrto mesto in drugo Žana dobro povabilo za navijače, da naslednji teden pridejo na Roglo. Tam bo spet najboljša tekma sezone," je dejal Marguč.

Pri ženskah je bila še drugič v treh dneh najboljša vodilna v svetovnem pokalu Švicarka Patricia Kummer, druga je bila Avstrijka Julia Dujmovits, tretja pa Čehinja Ester Ledecka. Gloria Kotnik je bila 18.

Naslednja tekma svetovnega pokala bo paralelni veleslalom na Rogli, in sicer v soboto, 18. januarja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.