Košir stavi na mlade slovenske trenerje

Foto: Žurnal24 jure_kosir3_bot_main
O spremembah, ki v ženski smučarski reprezentanci sledijo v prihodnji sezoni, se je spletni portal žurnal24.si pogovarjal z Juretom Koširjem, predsednikom zbora za alpsko smučanje.
Oglej si celoten članek

Dvojici Jernej Koblar-Gregor Šparovec se je v ženski reprezentanci priključil izkušeni slovenski trener Jože Gazvoda. Kakšna bo njegova vloga v reprezentanci?

Jože Gazvoda je predviden kot asistent trenerjev, pomaga lahko s svojimi izkušnjami za svetovni pokal, predvsem v hitrih disciplinah, kjer je bil glavni trener pri moških v slovenski reprezentanci.

 

Jernej Koblar, ki je prevzel vodstvo tehničnih disciplin, ni dosegal pretirano bleščečih rezultatov v tehničnih disciplinah. Je njegovo znanje dovolj široko, da bi lahko znanje dobro podarjal naprej?
Bleščeč tekmovalec: to je relativno. Koblar je dosegel zelo dobre rezultate tudi v veleslalomu. V karieri je že sodeloval v ženski reprezentanci kot serviser in pomočnik trenerja pred dvema letoma, v zadnjem letu pa je uspešno deloval v norveški reprezentanci za evropski pokal.

 

Verjamete v njegove sposobnosti?

Predvsem verjamem, da moramo dati priložnost mladim slovenskim trenerjem, ki bi jih radi imeli dalj časa v slovenskem smučarskem svetu, zato mislim, da sta več kot primerna kandidata.

 

Zveza je pomladila strokovni štab. Ne zanašate se več na starejše generacije, priložnost dajete mladim? Je to prava pot?

Bomo videli, ko bo šla sezona mimo. Predvsem me skrbi, da bi se ti trenerji raje odločili za tujino. Koblar je, denimo, imel ponudbo na Norveškem.

 

Se ne bojite, da bi prišlo do razkoraka med generacijama Gazvoda ter Šparovec in Koblar?

Ne, oba ga (Gazvodo, op. p.) poznata, oba sta z njim že delala. Mislim, da bodo več kot uspešno delali, kar pa se tiče sodelovanja, mislim, da bo korektno.

 

Če bi slovenski reprezentanci odvzeli Tino Maze, bi težko našli tekmovalko, ki se lahko kosa s preostalim svetovnim vrhom ...

Ne bi se strinjal. Maruša Ferk je v lanski sezoni že bila med prvimi tremi, tudi letos je imela nekaj izvrstnih rezultatov. Problem slovenske ženske reprezentance so poškodbe, ki so dodobra oklestile ekipo. Čakamo, da se v ekipo vrnejo tekmovalke, kot so Vanja Brodnik, Mateja Robnik in še nekaj ostalih, ki so jih načele poškodbe.

 

Za prihodnost slovenskega ženskega smučanja je torej poskrbljeno ...

Če bi poznali celotno sestavo reprezentance vključno do 16-letnih tekmovalk, bi videli, da je nekaj tekmovalk, ki so izredno talentirane. Ula Hafner, Eli Plutin in ostale … Skratka nekaj zelo talentiranih tekmovalk. Ne smemo ocenjevati zgolj trenutnega stanja, moramo poskrbeti tudi za razvoj nadarjenih tekmovalk, ki prihajajo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.