Kot Real in Barça? Še več: sovražniki!

Foto: Žurnal24 Green Bay Packers so Chicago Bears pred tremi tedni na domačem Lambeau Fieldu pr
Kar sta v Evropi Barcelona in Real Madrid, so v ZDA Chicago Bears in Green Bay Packers. Največja rivala. Še več: sovražnika že 90 let! To nedeljo bodo igrali prvo medsebojno tekmo v končnici po 70 letih.
Oglej si celoten članek
Rivalstvo v številkah
Chicago ima 92 zmag, Green Bay 83, šestkrat pa se je tekma končala brez zmagovalca (brez tekem predsezone). Green Bay je imel med letoma 1994 in 1998 10 zaporednih zmag, najdaljši niz Chicaga je osem zmag nad 1985 in 1988. V zadnjih petih sezonah ima vsaka ekipa pet zmag. Bears so Packers 13-krat pustili na ničli. Letos sta se ekipi šele četrtič obe v isti sezoni uvrstili v končnico. Imata 21 naslovov prvaka lige NFL – Green Bay 12 in Chicago devet. V Hiši slavnih imajo 48 svojih nekdanjih članov. To sezono so v Green Bayu zmagali domači z 10:3, v Chicagu pa prav tako domači z 20:17.

182. tekma najstarejših rivalov
Finale konference NFC lige ameriškega nogometa NFL bo to nedeljo na stadionu Soldier Field v Chicago med domačimi Bears in gostujočimi Green Bay Packers. Ekipi iz vsega 321 kilometrov oddaljenih mest sta divizijska rivala, ki sta v 90 letih odigrala 181 medsebojnih srečanj, a se nista še niti enkrat srečala na tekmi za prvaka oziroma enkrat samkrat v končnici. To slednje se je zgodilo teden dni po napadu na Pearl Harbor – torej daljnega leta 1941, ko so s 33:14 zmagali Bears. Skupaj imata 21 naslovov prvaka (od tega štiri zmage na Super Bowlih – ta tekma se med prvakoma NFC in AFC igra od leta 1967). Zmagovalec nedeljske tekme dobi pokal Georgea Halasa in vozovnico za Super Bowl XLV, kjer se bo šestega februarja boril za lovoriko Vincea Lombardija.

Halas in Lombardi
Packers in Bears. Lombardi in Halas. Kluba in posameznika, ki sta naredila največ, da je ameriški nogomet postal najbolj priljubljen šport v Ameriki. Pokojni Halas je ustanovitelj Bearsov, klubu je dal ime, zanje je v 20 letih igral, kasneje bil njihov trener in vseskozi lastnik. Papa Bear (Ata Medo), kot so ga klicali, je najzaslužnejši, da so med letoma 1921 in 1963 osvojili osem naslovov takratne lige NFL (edini Super Bowl so zmagali leta 1985). Če je Halas veljal za najboljšega lastnika, Lombardi še danes velja za najboljšega trenerja vseh časov. Pod njegovim vodstvom so Packers osvojili pet prstanov nekdanje lige NFL in prva dva Super Bowla. Lombardi je krivec, da so prebivalci malega Green Baya postali najbolj zagrizeni ljubitelji ameriškega nogometa in svojega kluba. V sezoni 1996 so Sirarji na čelu z Brettom Favrom dvignili pokal za svoj tretji osvojeni Super Bowl, takrat že imenovan po svoji legendi Lombardiju.

Nepozabni spomini
27. novembra 1921 so prvo tekmo med Packers in Bears dobili slednji z 20:0. Najvišja zmaga je tista iz leta 1980, ko so Medvedi zmagali z 61:7. Legendarni podajalec Packersov Bart Starr je bil po tem porazu tako zelo besen, da se je verbalno spravil na koordinatorja obrambe Bearsov. Devet let prej se je zgodila tekma (sicer le srečanje predsezone) z bizarnih izidom – 2:0 za Bears (edine točke torej iz safetyja). Tudi Packers so enkrat to tekmo rivalov dobili z 2:0 (leta 1932). Da gre res za pravo sovraštvo priča tekma iz leta 1924 (6:3 za Medvede), ko se je sploh prvič v zgodovini lige zgodilo, da je bil igralec izključen zaradi pretepa. Medvedu Franku Hannyju se je na tekmi proti Sirarjem to isto zgodilo še dve leti kasneje.  Trenerji Lombardi, Halas, Mike Ditka ... in igralci napada Star, Favre, Walter Payton ... niso edine legende teh dveh klubov. Leta 1985 je bil rojen The Fridge (Hladilnik). William 'The Fridge' Perry je bil vsaj 160 kilogramov težki igralec obrambe linije, ki pa ga je Ditka na tekmi proti Packersom dal v napad kot fullbacka. Najprej je s svojo silo naredil prostor za dva touchdowna Paytona, nato je enega osvojil še sam za zmago 23:7. 

Vroče vstopnice
Za nedeljsko tekmo se
na črnem trgu vstopnice za najslabše sedeže prodajajo po 500 ameriških dolarjev. Uradne cene za drugo vrsto na stubhub.com segajo od 446 do 20.000 dolarjev. Za primerjavo: stubhub.com vstopnice za tekmo med Jets in Steelers prodaja za od 109 do 10.000 dolarjev (tiste za Super Bowl pa bodo od 2889 do 469.424 dolarjev). V Chicagu takšnega povpraševanja po vstopnicah za kakšen športni dogodek ni bilo že od sredine 90. let, ko so zmagovali Bulls.

Eden najbolj norih razpletov tekem med Bears in Packers se je zgodil leta 1980. Redni del se je končal s 6:6. V podaljšku je imel kicker Green Baya Chester Marcol prosti strel za zmago z 9:6, a je član Chicaga Alan Page s svojo čelado blokiral strel. Žoga se je odbila v roke Marcola. Sprva nikomur ni bilo jasno, kaj se je zgodilo, nakar je Marcol le stekel proti končni coni in dosegel touchdown za zmago 12:6. Bears najraje pomnijo že omenjeno edino dosedanjo tekmo v končnici – leta 1941 so na tekmi za divizijskega prvaka zmagali s 33:14 in nato na tekmi za prvaka NFL premagali New York Giants. Na drugi strani Packers raje podoživljajo zmago Lombardijeve ekipe nad Halasovo iz leta 1962 – 49:0 (to je bila najvišja razlika med rivaloma v prid Packsov). Za novopečenega (ali bolje ponovnopečenega) upokojenca Favra je bila najboljša tekma z Bears tista iz leta 1995, ko zaradi poškodbe gležnja ves teden ni treniral, nato pa za zmago s 35:28 podal pet touchdownov. In spominov je še mnogo ... Dodajmo le še dva bolj sveža: pred štirimi leti je ob zmagi Bearsov 26:0 Devin Hester prvič dosegel touchdown ob vračanju žoge (danes je s 14 rekorder lige), pred tremi tedni pa so si z zmago 10:3 Packers priborili končnico, ki je pripeljala do nedeljske tekme.

Foto: Žurnal24

Sovraštvo navijačev
Ekipi, ki vsako sezono odigrata dve tekmi, tako pomembne še nista in tako ameriški mediji že ves teden podoživljajo tekme iz črnobelih časov. Za navijači iz obeh mest pa to ni le rivalstvo, je veliko sovraštvo, preziranje. "Pogrešam rivalstvo med Packers in Bears z veliko sovraštva, kakršno je bilo nekoč. Na bruhanje mi gre, ko Jay Cutler in Aaron Rodgers govorita same lepe besede drug o drugem,"  je zapisal eden od blogerjev na totalpackers.com. Za razliko od navijačev namreč igralci obeh moštev ostajajo mirni, o tekmecu govorijo le z besedami spoštovanja in "gobezdanje" raje prepuščajo New York Jetsom, ki jih finale konference AFC to nedeljo čaka proti Pittsburgh Steelersom (več o tej tekmi pa v članku, ki ga bomo na zurnal24.si objavili v nedeljo dopoldne).

Liga NFL, končnica, finale konferenc:

AFC
Pittsburgh Steelers – New York Jets (v noči na ponedeljek ob 00.30)

NFC
Chicago Bears – Green Bay Packers (nedelja ob 21.00)

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.