Kozmus in Majdičeva športnika leta 2007

Foto: Žurnal24 Petra Majdič in Primož Kozmus
Atlet Primož Kozmus v moški konkurenci in tekačica na smučeh Petra Majdič v ženski sta najboljša športnika Slovenije v letu 2007. Tako so določili člani Društva športnih novinarjev Slovenije, ki so za najboljšo ekipo izbrali odbojkarje ACH Volleyja (v prejšnji sezoni Autocommerce).
Oglej si celoten članek
"To je moja najuspešnejša sezona doslej. Prva medalja je zagotovo lep spomin in dobra spodbuda za naprej. Si pa v prihodnje želim še več," se je enkratnega leta 2007 za zurnal24.si spomnil Primož Kozmus - Korl, ki je prejel 262 glasov. Korl se je z letošnjega svetovnega prvenstva v atletiki v Osaki vrnil s srebrno kolajno. Med športniki je bil drugi telovadec Mitja Petkovšek (247), ki je letos osvojil tako naslov evropskega kot svetovnega prvaka in si pritelovadil tudi vstopnico za olimpijske igre prihodnje leto v Pekingu . Tretji je bil hokejist Anže Kopitar (117), prvi Slovenec v najmočnejši hokejski ligi na svetu – NHL. Član moštva Los Angeles Kings je lansko sezono končal z 20 goli in 41 podajami, kar je bil tretji najboljši dosežek med vsemi novinci v ligi. Bil je tudi najboljši posameznik na svetovnem prvenstvu prve divizije, z golom in trinajstimi podajami tudi najboljši strelec. S tem je prispeval velik delež k ponovni uvrstitvi Slovenije med svetovno elito.

Primož Kozmus je športnik leta 2007 v Sloveniji. © AFP

 

"Leto 2007 je bilo predvsem zelo uspešno, kajti trenutno je tek na smučeh moje življenje in glede na rezultate na koncu lanske in začetku letošnje sezone je bilo super uspešno, a tudi izredno naporno,"
se je leta, ki se izteka, spomnila Petra Majdič . Športnica leta 2007 je vrhunec doživela na SP v Saporu , ko je v sprintu zaostala le za Norvežanko Astrid Jacobsen in se veselila srebrne kolajne. To je bila prva slovenska tekaška medalja na velikih tekmovanjih. Sezono je končala na tretjem mestu v skupnem seštevku svetovnega pokala. Uspešno zgodbo Petra nadaljuje tudi v letošnji sezoni. Za njo se je na drugo mesto uvrstila športna plezalka Maja Vidmar (114), najboljša športna plezalka na svetu tega leta, ki je med drugim nanizala šest zaporednih zmag v svetovnem pokalu. Tretja je bila atletinja Brigita Langerholc (87), ki je na SP v Osaki v teku na 800 metrov zasedla sijajno peto mesto.

Navijači moštva ACH Volley so imeli letos ogromno razlogov za veselje. © Saša Despot

 

Najboljša ekipa iztekajočega se leta so odbojkarji ACH Volley , ki v lanski sezoni na slovenskih in evropskih tleh niso poznali poraza. Bili so državni in pokalni prvaki, najboljši v srednjeevropski ligi, osvojili so lovoriko za najboljše moštvo v pokalu Top Teams in za nagrado dobili posebno vabilo za nastop v Ligi prvakov. "Izpostaviti moramo vse štiri lovorike, ki smo jih osvojili. Na prvem mestu je zagotovo osvojitev evropskega pokal Top Teams," je vrhunec leta 2007 izpostavil izvršni direktor kluba Gregor Humerca . ACH Volley je prejel 58 glasov, sedma sila je na drugo mesto postavila veslaški dvojec Iztok Čop in Luka Špik (49), na tretje pa košarkarsko reprezentanco Slovenije (20).

Ob štirideseti obletnici prve podelitve sta veslaški šampion Iztok Čop in nekdanja smučarska zvezdnica Mateja Svet dobila posebni priznanji za svoji bogati športni poti. Čop je po osamosvojitvi Slovenije osemkrat osvojil naslov najboljšega športnika države, Svetova pa je bila sedemkrat športnica Slovenije, tudi nepretrgano med letoma 1984 in 1990. Po številu naslovov sta pred vsemi slovenskimi športnimi junaki. Posebno priznanje za zamejske športnike je na prireditvi Športnik Primorske dobila enajstkratna svetovna prvakinja v kotalkanju Tanja Romano . Plavalcu Emilu Tahiroviču in trenerju Roniju Pikcu je bila izročena nagrada za fair play Mednarodnega komiteja za fair play.

Aljaž Pegan je prejel veliko statuo OKS. © Saša Despot

 
Letošnja tradicionalna prireditev Športnik leta je bila v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. DŠNS jo je v samostojni Sloveniji pripravil 17., skupaj pa je bila že 40. DŠNS je letos sodeloval z Olimpijskim komitejem Slovenije (OKS) ter z ministrstvom za šolstvo in šport. OKS, ki je skupaj z novogoriškim podjetjem HiT in Fundacijo za financiranje športnih organizacij ter Športno loterijo Slovenije denarno podprl prireditev, je ob tej priložnosti podelil tudi najvišja priznanja v neolimpijskem letu. Velike statue so dobili svetovni in evropski prvak na bradlji Petkovšek, svetovni prvak v deskanju na snegu Rok Flander , svetovna prvaka v veslanju Iztok Čop in Luka Špik, svetovni podprvak v metu kladiva Kozmus, svetovni in evropski podprvak na drogu, telovadec Aljaž Pegan , svetovna podprvakinja v sprintu Majdičeva ter bronasti jadralec na SP v razredu finn Gašper Vinčec . Zlate plakete so dobili njihovi trenerji Edvard Kolar (Petkovšek), Tomaž Bernik (Flander), Miloš Janša (Čop in Špik), Vladimir Kevo (Kozmus), Jože Mešl (Pegan), Ivan Hudač (Majdičeva) in Roman Teply (Vinčec).

Petra Majdič v pogovoru s predsednikom Združenja novinarjev Slovenije Miho Žibratom na podelitvi priznanj v Cankarjevem domu © Dejan Mijović

 

Prireditev sta vodila Miša Molk in Grega Skočir , režiser pa je bil Tomaž Štrucl. Za glasbeno kuliso so poskrbeli skupina Srečna mladina, Gušti&Polona ter Neža Trobec Teropšič. Koreografijo spremljevalnih točk sta pripravila Brane Potočan in Anita Čanadi, scenografijo Igor Remeta, neposredni prenos pa Radiotelevizija Slovenija. Na družabnem srečanju po prireditvi je goste zabavala skupina Hazard, za pogostitev pa so poskrbeli Vivo Catering – Grad Fužine, Vinska klet Goriška Brda, Pivovarna Union in Droga Kolinska. Priznanja DŠNS za najboljše športnike je, tako kot vsa zadnja leta, izdelal priznani akademski slikar Janez Mišo Knez, podelili pa so jih nekdanji najuspešnejši slovenski športniki in znane slovenske osebnosti.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.