Kozmus: "Pritisk je zelo velik"

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najboljši slovenski atlet Primož Kozmus bo na letošnjih olimpijskih igrah v Londonu branil zlato odličje v metu kladiva, ki ga je osvojil pred štirimi leti v Pekingu. Od visokih ciljev ne beži, saj je v zadnjih letih z odličji na velikih tekmovanjih potrdil, da sodi v boj za najvišja mesta na vsaki tekmi.
Oglej si celoten članek

"Vse skupaj smo že zelo daleč pripeljali in lahko dam že tudi konkretne informacije. Sem sredi drugega ciklusa priprav ter pripravljen za daljave okrog 77 metrov. To je primerljivo s sezonami, v katerih sem bil olimpijski in svetovni prvak. To me veseli, ker imamo v moji ekipi vse pod nadzorom, tudi težav s poškodbami ne poznamo v tej sezoni. Čaka pa nas še veliko dela," je na srečanju z novinarji in pokrovitelji v Brestanici dejal Primož Kozmus, ki ima v bližini osnovne šole, kjer je začel svoje prve športne korake, tudi svoj hostel.

Kozmus je leta 2009 v Berlinu osvojil doslej edino slovensko atletsko zlato kolajno na svetovnih prvenstvih. Po enoletni prekinitvi športne poti je lani v Daeguju na SP osvojil še bronasto kolajno. "Lani je bilo lažje tekmovati, nisem bil toliko obremenjen z izidi. Zdaj pa je breme neprimerno večje, tudi pritisk zaradi tega je zelo velik," je priznal Kozmus.

Na letošnjo sezono se je pozimi pripravljal v ameriškem San Diegu, v zadnjem obdobju pa v Medulinu na Hrvaškem, kamor se bo ponovno odpravil že v sredo. Tekmovati bo začel 26. maja na slovenski veliki nagradi v Slovenski Bistrici.

"Do prvih tekem ni več daleč. Pričakujem, da bom prek 79 metrov vrgel že na prvi tekmi v Slovenski Bistrici, kjer pa bom nastopil iz polnega treninga. Ta ciklus bom končal 10. junija. Zato že 14. junija na EAA mitingu v Velenju računam na daljave približno 80 metrov. Konkurenca na največjem slovenskem mitingu bo zelo močna, med drugim bo nastopil tudi Madžar Krisztian Pars, ki je letos že vrgel prek 81 metrov. To me je presenetilo, a mislim, da veliko bolje letos ne bo šel. Ostali, tudi potencialni tekmeci za kolajne, pa so še precej za njim," je pojasnil Kozmus.

"Vse moči in cilji usmerjeni v London"

Pred olimpijskimi igrami se bo za najvišja mesta potegoval tudi na evropskem prvenstvu v Helsinkih. "EP je druga najpomembnejša tekma sezone, na kateri tudi veliko pričakujem. Za odpoved bi se odločil le v primeru nepredvidenih okoliščin, ki bi me zavrle med treningi, da bi moral spremeniti potek vadbe za OI. Če bi ocenil, da mečem kakšen meter premalo, bi odpovedal EP in naredil manjši cikel intenzivnega treninga, da bi dvignil raven svojih izidov. London je pač najbolj pomembna tekma leta – vse moči in cilje sem usmeril na OI," je pojasnil Kozmus.

Optimističen je tudi Marjan Ogorevc, trener Kozmusa. "Lani sem pred začetkom sezone za SP napovedal kolajno, Kozmus si tega tedaj ni upal. Tudi letos sem zelo optimističen, še bolj kot Kozmus. Treninge prilagajava tudi njegovim željam in potrebam, ima namreč izjemno veliko izkušenj. Počasi se približuje idealnemu stanju telesne moči, prihodnje leto pa bo že v krogu tistih, ki so v zgodovini metali prek 83 metrov. Ves čas pa hodi po robu, tudi imunski sistem je zato včasih načet, saj vse moči porabi za vadbo, pripravo ter rehabilitacijo po treningih. Imel je nekaj težav zaradi oslabljenega imunskega sistema, vendar je zdaj pripravljen za prvo tekmo in met na njej okrog 79 metrov," pa je povedal Ogorevc.

Svetovalec za prehrano je ostal Severin Lipovšek, fizioterapevt Khalid Nasif, športni menedžer pa Daniel Wessfeldt. V njegovi agenciji delata David Radej in Katja Kustec, novi član ekipe pa je Primož Četrtič, ki se mu je pridružil na pripravah v San Diegu kot pomočnik za telesno pripravo in maser. "Iz ekipnih športov sem bil vajen, da se veliko govori in včasih kakšne težave tudi potencira. Pri Kozmusu pa je povsem obratno, saj je zelo redkobeseden. To mi je pri ugotavljanju, če ni bilo kaj najbolje, na začetku povzročalo nekaj težav," je priznal Četrtič.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.