Kranjec s številko 77 do izjemnega dosežka, drama na vrhu

Foto: Epa žan kranjec
Slovenska slalomista s povsem drugačnima vožnjama. Žan Kranjec do uvrstitve kariere v slalomu.
Oglej si celoten članek

Štefan Hadalin je pred dvema dnevma osvojil osmo mesto na zadnjem slalomu v Saalbach-Hinterglemmu in tako prišel do dosežka kariere, a le 50 ur kasneje se mu ni izšlo na popoldanski preizkušnji v Madonni di Campiglio. Tokrat je ostal brez uvrstitve v finale, je pa to z visoko številko uspelo Žanu Kranjcu. Ta je startal s 77-ico na hrbtu in pokazal, da na njega velja računati tudi na slalomskih tekmah.

Kranjec si je pridelal le 1,36 sekunde zaostanka za vodilnim Marcelom Hirscherjem. Izjemni Avstrijec je bil tokrat le 14 stotink hitrejši od svojega večnega tekmeca Henrika Kristoffersena, tretje mesto za Norvežanom pa je zasedel še en avstrijski smučar Marco Schwarz. Ta je za rojakom po prvi vožnji zaostajal 32 stotink, četrti Švicar Daniel Yule pa je bil počasnejši že za 66 stotink.

Prvi od dveh Slovencev je sicer nastopil Hadalin, ki je s številko 28 do cilja prišel z 2,06 sekunde zaostanka in končal kot 39.

Odstop vodilnega dvojca

Kranjec je na drugi progi ob prihodu v cilj izgubil nekaj mest, a so tudi številni smučarji za njim delali napake. Pri vrhu je najprej vodstvo prevzel Yule, za njim je zaostal Schwarz, že takoj po odrivu iz startne hiške pa je zanj netipično napako naredil Kristoffersen. Po odstopu Norvežana je v podobne težave zašel še Hirscher, ki je povozil peta vratca, do svoje prve zmage v karieri pa je tako prišel Švicar.

Foto: Profimedia Daniel Yule

Kranjec je osvojil 11. mesto, za zmagovalcem je zaostal za 1,34 sekunde. Yule je slavil s 34 stotinkami naskoka pred Schwarzom, pol sekunde počasneje pa je z obema progama opravil Michael Matt. Lep podvig je v drugo uspel Britancu Davu Rydingu, ki je pristal tik pod stopničkami (+0,65), čeprav je v prvi vožnji zasedel šele 27. mesto. Kranjca je od petouvrščenega Italijana Giuliana Razzolija ločilo le 26 stotink.

Kranjec, zmagovalec zadnjega veleslaloma v Saalbachu, je sicer prismučal šele do svojih drugih slalomskih točk v karieri. Prve je osvojil pred natanko dvema letoma prav v Madonni di Campiglio, ko je bil 28.

"Nisem si nalagal pritiska"

"Danes je bila proga izredno dobro pripravljena, tako da je imelo veliko visokih številk dobre možnosti, da pridejo v drugi tek. To sem izkoristil, dobro smučal. Zelo sem vesel, da sem prišel naprej iz prvega teka, v drugem pa tudi dobro odsmučal in se boril do cilja," je po rezultat kariere menil Kranjec.

Na vprašanje, če je smučal tudi na krilih izjemnega uspeha pred tremi dnevi, pa je odgovoril: "Če imaš za sabo takšen rezultat, je zagotovo lažje. Je pa tako, da v slalomu s številko 77 nimam česa izgubiti in iz tega vidika si nisem nalagal kakšnega velikega pritiska."

"Danes je bila malo drugačna tekma, kot smo jih vajeni. Prvi tek se je začel podnevi, tako da luči prvim niso ravno pomagale. V bistvu je bilo najslabše med startno številko 20 in 30, od teh fantov se je v drugi tek v bistvu uvrstil samo eden. Vemo, katere številke so se danes uvrstile v finale, tudi zelo visoke in Žan. Ti so imeli pravo nočno tekmo, super vidljivost. To so tudi izkoristili, saj je bila proga super dobro pripravljena. Štefan danes ni smučal na 'limitu'. To na takšni tekmi, kot je bilo v prvem teku, ni bilo dovolj. Žan je super smučal, tudi v drugi vožnji. To, kar se je dogajalo v njej, je slalom, čeprav od najboljših dveh v zadnjih letih, od Hirscherja in Kristoffersena, nismo navajeni, da delata napake. Pač tako je bilo, Žan je enajsti in mi smo zadovoljni," je dejal glavni trener Klemen Bergant.

Rezultate si lahko ogledate TUKAJ.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.