Kranjec šesti na nočni tekmi

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Dvojna švicarska zmaga na prvem nočnem veleslalomu v Schladmingu, Kranjec šesti.
Oglej si celoten članek

Loic Meillard in Gino Caviezel sta poskrbela za dvojno švicarsko zmago na prvem nočnem veleslalomu za svetovni pokal alpskih smučarjev v Schladmingu v Avstriji. Meillard je slavil s 59 stotinkami sekunde naskoka pred rojakom. Najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec je na progi Planai osvojil šesto mesto, potem ko je bil peti po prvi vožnji.

Šestindvajsetletni Meillard je prišel do svoje druge zmage v svetovnem pokalu. Pred skoraj tremi leti je zmagal na paralelnem veleslalomu v Chamonixu. To so že 14. stopničke za Švicarja, ki ima s prejšnjega svetovnega prvenstva v Cortini d'Ampezzo leta 2021 dva brona s paralelne tekme in alpske kombinacije.

S 14. mesta po prvi vožnji se je na najnižjo stopničko zmagovalnega odra zavihtel Avstrijec Marco Schwarz (+0,81). Tridesetletni Caviezel pa je prišel do izida kariere, potem ko je bil dvakrat tretji v svetovnem pokalu.

Kranjec, olimpijski veleslalomski podprvak iz Pekinga, se je veselil svoje nove uvrstitve v najboljšo deseterico na veleslalomih v tej sezoni ter je ubranil tretje mesto v posebnem seštevku discipline. Za zmagovalcem je zaostal 1,41 sekunde.

To je bil zadnji veleslalom pred svetovnim prvenstvom v Franciji od 6. do 19. februarja. Alpski smučarji se bodo za naslov svetovnega prvaka v tej disciplini borili 17. februarja v Courchevelu.

Kranjec si je v prvi vožnji priboril peto izhodišče z zaostankom 1,65 sekunde za najhitrejšim na prvi progi in kasnejšim zmagovalcem Meillardom.

V finalu se je na progo Planai podal odločno. Zaloga, 73 stotink sekunde, ki jo je prenesel s prve vožnje v primerjavi s takrat vodilnim Schwarzom, je hitro skopnela.

Foto: Profimedia Žan Kranjec

Ob prvem merjenju vmesnega časa je tako imel le še 14 stotink sekunde naskoka, v naslednjem sektorju je prednost ohranil (-0,27), a je nato v nadaljevanju izgubil nekaj zagona ter z zaostankom šest desetink sekunde v cilju prišel na tretjo pozicijo. Slovenec je bil počasnejši tudi od Norvežana Alexandra Steen Olsena, 17. po prvi vožnji.

Na vrhu so bili še najboljši štirje, od katerih je domačin Manuel Feller naredil napako in odstopil. Norvežan Henrik Kristoffersen, tretji po prvi vožnji, je končal na četrtem mestu. Oba Švicarja pa sta ohranila svoji mesti iz prve vožnje.

"Šesto mesto je soliden rezultat, a ciljam na višja mesta. Lahko potegnem dosti pozitivnega iz današnje tekme. Več si očitam iz prve vožnje, kjer sem si nabral precej velik zaostanek. V drugo sem napadel, koliko se je dalo, a so se pojavljale manjše napake. Do svetovnega prvenstva je še dovolj časa, da še dvignem svojo formo," je po tekmi dejal Kranjec.

Trener Klemen Bergant pa je o nastopu Kranjca dejal: "Z izjemo nekaj zavojev na zadnji strmini, je šlo za zelo položen veleslalom in vsaka napaka na tej snežni strukturi je stala še več časa kot ponavadi. Malih napak je bilo preveč, ampak s šestim mestom smo zadovoljni."

Prvi nočni spektakel pod reflektorji v Schladmingu, kjer poteka tudi slovita nočna slalomska tekma, je izpustil vodilni smučar sezone Švicar Marco Odermatt, najboljši v skupnem in veleslalomskem seštevku svetovnega pokala alpskih smučarjev.

Na petkovem smuku v Kitzbühelu je dobil udarec v levo koleno. Ker stanje s kolenom še ni optimalno, se je odločil, da ne bo šel na start. Odermatt je zmagal na štirih od šestih veleslalomov v tej sezoni. Švicar sicer pričakuje, da bo lahko nastopil že na dveh superveleslalomih, ki bosta v soboto in nedeljo v Cortini d'Ampezzo.

Drugi Slovenec Štefan Hadalin je bil, kljub hitrim uvodnim odsekom, na 56. mestu prepočasen za drugo vožnjo. Za vodilnim na prvi progi je zaostal 4,96 sekunde.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.