Krhin zabil žebelj v krsto Islandije

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Slovenska nogometna reprezentanca je na šesti tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2014 danes v Reykjaviku premagala Islandijo s 4:2 (2:2). Izbranci Srečka Katanca bodo naslednjo tekmo kvalifikacij igrali 6. septembra, ko bodo gostili Albanijo.
Oglej si celoten članek

Za Islandijo sta zadela Birkir Bjarnason (22.) in Alfred Finbogsson (26.) z bele točke, za Slovenijo pa so bili uspešni Andraž Kirm (11.), Valter Birsa (31.), ki je unovčil enajstmetrovko, Boštjan Cesar (61.) in Rene Krhin (85.).

Slovenija je z drugo zmago v teh kvalifikacijah zdaj pri šestih točkah in se je prebila na peto mesto skupine pred Ciper. Na drugi današnji tekmi sta se Albanija in Norveška razšli z izidom 1:1.

''Zagotovo nam je zelo odleglo. Najprej bi rad čestital fantom, delali so izredno dobro. Vsak, ki se ukvarja s športom ve, kako težko je, ko povedeš in dobiš dva zadetka, pa se potem vrneš in zabiješ tri,'' je za RTVSlo povedal Katanec in dodal: ''Vsa čast fantom. Zmaga je bila pomembna, saj bi točka ali poraz že pomenila izpad. To nam bo dalo še več zagona.''

Katanec pa je ob prepričljivi zmagi Slovenije poudaril, da reprezentanca ne sme postati preveč samozavestna. ''Mislim, da smo bili boljša ekipa. Toda nismo tako dobri, da bi se imeli za favorite. Mora nas biti strah proti vsaki ekipi in potem bodo prišli tudi rezultati,'' je dodal slovenski selektor.

Slovenski nogometaši so na Islandijo prišli po zmago, ki bi jih vsaj teoretično ohranila v boju za pot v Brazilijo. To so na tekmi preobratov tudi odnesli in tako še drugič zapored (po zmagi proti Turčiji) igrišče zapustili kot zmagovalci. Katančeva vrsta je tako naredila nov korak v pozitivno smer, pa čeprav obramba danes ni bila tako čvrsta kot proti Turkom.

Do konca kvalifikacij Slovenijo ob domači tekmi z Albanijo čakajo še gostovanje na Cipru, obračun z Norveško doma ter Švico v gosteh. Trenutno imajo Slovenci šest točk, dve manj kot Norvežani in štiri manj kot drugouvrščeni Albanci, ki so se danes v Tirani razšli brez zmagovalca. Islandija ostaja pri devetih točkah.

"Zelo sem razočaran. Bili smo v dobrem položaju, tudi vodili z 2:1. Nismo se dovolj dobro branili. To je bilo ključno. V prvem polčasu je bila kar malce presenetljivo odprta tekma. V prvem polčasu smo igrali dobro, si priigrali nekaj lepih priložnosti. Ta prvi polčas je bil nekako tak, kot smo si zastavili. V drugem pa ni bilo več tako dobro, igrali smo manj kakovostno. Slovenija je zelo dobro organizirana, naredila je še korak naprej od tekme s Turčijo. Igrajo kot ekipa, je pa pri njih tudi zelo pomemben igralec Kevin Kampl, ki bi ga lahko nekako primerjali z našim Gylfijem Sigurdssonom. Na Slovenijo je še treba računati, lahko napade iz ozadja skupine," je povedal Lars Lagerbäck, selektor Islandije.

Katanec z isto postavo kot proti Turčiji

Foto: Boštjan Tacol Slovenija Švica Boštjan Cesar Katanec je imel na voljo praktično vsa orožja razen poškodovanih Zlatana Ljubijankića, Dejana Lazarevića in Josipa Iličića. Po pričakovanjih je tekmo začel z identično postavo kot pred tednom dni v Bielefeldu proti Turčiji, le Jana Oblaka je v vratih zamenjal povratnik po poškodbi Samir Handanović.

Zadetek Kirma zdržal deset minut

Slednji je moral posredovati že v uvodnih sekundah, ko se je pred njim sam znašel Kolbeinn Sigthorsson. Slovenci so prvič na tekmi streljali v sedmi minuti, ko je Valter Birsa z roba kazenskega prostora poskusil s "plasiranim" strelom, a je žogo proti golu poslal prešibko. Zato pa so gosti povedli v 11. minuti, ko je lepo akcijo z roba kazenskega prostora z natančnim strelom v levi spodnji kot učinkovito zaključil Andraž Kirm.

Nekaj trenutkov pozneje je na drugi strani malce previsoko meril Alfred Finnbogson, v 17. minuti pa je malce z leve strani v kazenskem prostoru sprožil podajalec pri prvem golu Milivoje Novaković, izkazal pa se je Hannes Halldorsson. Kazen za zapravljeno priložnost je sledila v 22. minuti, ko je Birkir Bjarnason z glavo unovčil natančno podajo Emila Hallfredssona z desne strani in izid izenačil.

Enajstmetrovki za obe reprezentanci

V 25. minuti so imeli domači na voljo najstrožjo kazen, ki jo je zakrivil Branko Ilić s prekrškom (na robu kazenskega prostora) nad Finnbogsnom. Slednji je tudi prevzel odgovornost in s strelom po sredini vrat Islandijo pripeljal do vodstva z 2:1. Ni pa minilo dolgo, ko so nemški sodniki "podarili" enajstmetrovko tudi Sloveniji po prekršku Arona Gunnarssona nad Kevinom Kamplom. To je v 31. minuti zanesljivo izvedel Birsa za 2:2. V 35. minuti je slovenske branilce znova premešal Sigthorsson, a je Handanović žogo le izbil v kot.

Cesar in Krhin zabila v drugem polčasu

V drugem polčasu so prvi zagrozili domači prek Sigthorssona v 53. minuti, slovenski vratar je dobro posredoval po strelu malce z desne strani, Kari Arnason pa je nekaj trenutkov pozneje z glavo zgrešil cilj. Na drugi strani so Slovenci prvič v tem delu nevarneje sprožili v 59. minuti, ko je Birsa poskusil z volejem, a je bil islandski čuvaj mreže na mestu. Zato pa je bil brez moči v 61. minuti, ko je Birsa izvedel kot z desne strani, Boštjan Cesar pa je najvišje skočil pred islandskim golom in z glavo zadel za 3:2.

Gostitelji bi kaj lahko izenačili že dve minuti pozneje, ko se je sam pred Handanovićem znašel Finnbogson, a slovenskega vratarja zadel v glavo. V zaključku tekme so Islandci poskušali izvleči vsaj točko, a jim slovenska vrsta ni pustila resnejše priložnosti. Še več, v 85. minuti je Rene Krhin s strelom iz prve v kazenskem prostoru postavil končni izid 4:2.

''Lahko pa smo še boljši v vseh pogledih. Skupina je luštna, lepo mi je delati, kaj bo do konca, ne vem, dejstvo je, da moramo vse tekme zmagati. Če nam bo nekaj namenjeno, nam bo, če ne, pač ne. Vsekakor bomo pač skušali igrati dober nogomet," je zaključil Katanec.

Kvalifikacije za SP 2014, skupina E:

Islandija : Slovenija 2:4 (2:2)
Bjarnason (22), Finnbogason (26/11m); Kirm (11), Birsa (31/11m), Cesar (61), Krhin (85)

Postavi:

Islandija: Halldorsson, Sävarsson, R. Sigurdsson, O. Jonsson, Arnason, Danielsson, Gunnarsson (o 53. Gudjohnssen), Hallfredsson (od 63. Gislason), Bjarnason, Finnbogason, Sigthorsson.

Slovenija: S. Handanović; Jokić, Ilić, Cesar, Brečko; Krhin, Kurtić; Birsa (od 91. Struna), Kirm, Kampl (od 72. Radosavljević); Novaković (od 85. Matavž).

Albanija : Norveška 1:1 (1:0)

Rama (41); Hogli (85)

Sobota ob 17.30
Švica  – Ciper

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.