Krojač svoje usode

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Slovenski motokrosist Klemen Gerčar je saniral poškodbo, ki je zaznamovala njegovo lansko sezono, in je ponovno nared, da izzove najboljše dirkače razreda MXGP. Tudi Tima Gajserja.
Oglej si celoten članek

Klemen Gerčar bo v svetovnem prvenstvu elitnega razreda MXGP že tretje leto zapored nastopil s svojo ekipo. Nekdanji svetovni prvak razreda MX3 je odpravil posledice poškodbe rame in z velikim pričakovanjem odšteva tedne do nove sezone, v kateri se bo zaradi pomanjkanja finančnih sredstev udeležil samo evropskih tekem.

''S pripravami sem začel zelo zgodaj. Avgusta sem saniral poškodbo rame. Oktobra sem začel v fitnesu. Novembra in decembra sem to stopnjeval na motorju. Januarja sem bil dvakrat na Sardiniji, kjer so bili tudi drugi uspešni tekmovalci, tudi Tim. Od njih sem se lahko marsikaj naučil. Zdaj sem se vrnil v Slovenijo in upam, da nam bo vreme čim hitreje služilo in bomo lahko dirkali na naših progah, kar bi bila logistična razbremenitev moje ekipe,'' je povedal Gerčar in dodal, da mu je poškodba vlila dodatne motivacije.

''Takšen je šport. V lanski sezoni, ko sem bil zelo dobro pripravljen, me je doletela poškodba rame in moral sem na operacijo, potem pa še dolga rehabilitacija. Še vedno pravim, da se v vsaki stvari najde nekaj pozitivnega. Naredil sem dober načrt in dobil dodatno motivacijo za novo sezono. S fizioterapevtom sva trdo garala od oktobra naprej, temu sem dodal še na treningu na motorju. Mislim, da sem po uspešnih pripravah že pokazal prvi rezultat na dirkah italijanskega prvenstva. Zavedam se, da imam do prve dirke še dva meseca. Tam bo konkurenca še nekoliko močnejša, a vedno je lepo sezono začeti zdrav in z dobrim rezultatom.''

Prednosti Gajserjevega motorja ne pozna

Tekmovalci s svojimi ekipami se na tekmah zelo težko merijo s tovarniškimi dirkači. Razlogi so kompleksni, je pojasnil Gerčar in izpostavil bistveno razliko med njim in aktualnim svetovnim prvakom Timom Gajserjem. ''Razlika med motorjema je v tem, da imam jaz omejen dostop do nekaterih tovarniških komponent, ki pa so stare dve do tri leta. Trenutno sploh ne vemo, kje je tista prednost, saj to ostane skrito. Vse je povezano s finančnimi sredstvi. Ni pa vse v motorju, ampak tudi na splošno, saj tovarniški tekmovalci sedejo na motor in dirkajo, jaz pa moram postoriti še veliko drugih reči, organizacija, zbiranje finančnih sredstev,'' je povedal Gerčar.

''Že od malih nog sem si želel postati menedžer''

Vse se začne (in konča!) z denarjem. ''Če imaš veliko denarja, se zadeva zelo poenostavi. Jaz imam uradno ekipo, potrjeno s strani promotorja MXGP. Vrata so se mi odprla po tem, ko sem postal svetovni prvak v MX3. Že od malih nog sem si želel opravljati vlogo menedžerja, žal pa me včasih to tepe pri rezultatih. Zaenkrat se poskušam več posvečati dirkanju in ne toliko vodenju ekipe.''

''Razbremenitev se že pozna na osredotočenosti na treningih in rezultatih. Če sem moral prej skrbeti za stvari, ki si jih tovarniški tekmovalci sploh ne predstavljajo, na primer nalepke, pokrovitelji, zaloga gum, rezervnih delov, zbiranje sredstev, pot na dirko in tako naprej. V tej sezoni je delno vodenje moje ekipe prevzel Matjaž Kotar in mi s tem ogromno olajšal. Seveda gre za dolgotrajen proces, a prvi rezultati se še poznajo. Tudi vzdušje v ekipi je boljše in sproščeno.'' 

''Vem, da je Tim boljši od mene''

Ob vprašanju, ali lahko na kakšni dirki užene tudi Gajserja, se je le namuznil. ''Dejstvo je, da je Tim v zadnjih dveh letih naredil fenomenalne rezultate. V zadnjih štirih letih imamo v Sloveniji tri svetovne prvake, ki jih nimajo niti svetovne velesile. Šteti si moramo v čast, da lahko z njim tekmujemo na državnih prvenstvih. Če želiš postati državni prvak, moraš premagati svetovnega prvaka, kar je zelo, zelo težko. Vem, da je Tim boljši od mene in mu želim vso srečo. Upam, da se bomo na koncu veselili še kakšnega dobrega rezultata,'' je zaključil slovenski motokrosist.

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 18:03 18. Februar 2017.

    Želim ti vse najbolje.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.